Berta Sándor

Eredményes a harc a moziban kamerázók ellen

Egy belső anyagból kiderült, hogy miként dolgozik az egyik szerzői jogvédő szervezet.

A Federation Against Copyright Theft (FACT) dokumentuma bemutatja, hogy a szervezet munkatársai miként derítik fel a mozitermekben működő kalózokat. Az anyag a Sony Pictures számára készült. A bemutató anyagban a FACT azzal kérkedik, hogy jó a kapcsolata a rendőrséggel: a pénztáraknál hozzáférhetnek a filmszínházak kameráihoz és a gyanús személyek ügyfélkártyáihoz.

Az Észak-Londonban lévő Vue Cinemában infrakamerákkal filmezték a nézőket. Sikerült kiszűrniük azt a gyanús személyt, aki egy Cineworld-Unlimited kártya tulajdonosa volt és aki 14 alkalommal használta a kártyát. A FACT munkatársai azt is megtudták, hogy milyen filmeket nézett meg, de a szervezet birtokába jutottak a filmszínház térfigyelői kameráinak felvételei is. A fellépésnek köszönhetően jelentős mértékben sikerült visszaszorítani az illegálisan rögzített filmfelvételek számát és még a gyanúsítottak Facebook-oldalait is ellenőrizni tudták.


A FACT jutalmazási programot is hirdetett a mozialkalmazottak részére, melynek keretében minden olyan dolgozó jutalmat kap, aki felderít kalózcsoportokat és megakadályozza az illegális kamerázásokat. A segítőket éjjellátókkal is felszerelték és 1000 fontot kapnak. A személyzet 11 esetben lépett közbe és három esetben került sor letartóztatásra. 2006 óta összesen 134 mozialkalmazott kapott jutalmat.

Yvette Dore, a FACT szóvivője azt mondta, hogy nem akarják kommentálni a megjelent információkat. Közlése szerint teljesen megszokott dolog Nagy-Britanniában, hogy a mozikban infrakamerák vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #3
    Nagyon jó szeme van annak aki ebből a képből megállapítja, hogy az ott egy kamera.
  • Tinman #2
    Kamerás felvétel... hát ki a faxom kíváncsi arra? Régen sem értettem, a lassan 4k korában meg aztán marhára nem értem.
  • senki687 #1
    Kb. 160 fős a terem. A képen a kamerással együtt 11-en nézték azt a filmet. Ha elkapják, akkor már csak 10-en maradnak a moziban...