MTI

Egységes, online euró­pai szerzői jogdíjat akar az EU

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan 2016-ra törvényjavaslatot dolgoz ki a szerzői jog hatálya alá tartozó online tartalmak védelméről és a jogtulajdonosok díjazásáról, a szellemi tulajdon használatáért magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is fizetni kell majd - mondta a november elsején hivatalba lépő új EB digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja.

Günther Oettinger a Handelsblatt című üzleti lapnak elmondta, hogy az uniós jogszabály előkészítésének első szakaszában meg kell határozni a szellemi tulajdonnak az online környezetben használható fogalmát és szabályozni kell a szerzők, alkotók jogait. Ezután következik majd a jogdíjfizetés rendszerének kialakítása, a fő elv pedig az, hogy a magánfelhasználóknak és vállalkozásoknak is fizetni kell a szellemi tulajdon használatáért. Így például "ha a Google az EU-ból származó szellemi tulajdont használ fel, akkor az EU megvédheti ezt a tulajdont és használatáért díjat kérhet” - mondta Oettinger.

A megfelelő megoldáshoz "meg kell találni az egyensúlyt az internethasználók érdeke, és a szellemi és művészi alkotások tulajdonosainak érdeke között. Ez nehéz, és legalább a teljes következő évet igénybe veszi" - tette hozzá. A helyzet összetettségét mutatja, hogy "az utóbbi öt évben az EB különböző főigazgatóságainak nagyon eltérő elképzelései voltak", ezért végül a területért felelős belső piaci biztos, Michel Barnier nem is terjesztett elő jogszabálytervezetet, hanem az új EB-re hagyta az ügyet, amelyet azonban most mindenképpen rendezni kell, mert "a szerzői jog a növekedés és a foglalkoztatottság egyik kulcsa" - mondta Günther Oettinger.

A szerzői jogot jelenleg tagállami keretben szabályozzák, és az országonként eltérő jogi környezet miatt eddig nem is alakulhatott ki valódi digitális belső piac az EU-ban, ami egyebek között abban mutatkozik meg, hogy külföldi IP-címről sok esetben nem érhetők el a filmeket, zenét, könyveket kínáló vállalkozások szolgáltatásai, és így alig tudtak kifejlődni országhatárokon átívelő szolgáltatást nyújtó, szellemi termékek felhasználására építő internetes vállalkozások - írta a Handelsblatt.

Az ilyen cégek nemcsak a sok különböző szabályozással szembesülnek, hanem a szerzői jogokat kezelő érdekképviseletek, szervezetek hosszú sorával is. Günther Oettinger szerint ezen a területen is változásra van szükség, egységes szabályozást kell kialakítani, a szerzői jogi szervezetek előtt pedig meg kell nyitni azt a lehetőséget, hogy a belső piac egészén tevékenykedhessenek. Ennek révén egy online tartalomszolgáltatónak elég volna csak egy szerzői jogi szervezettel szerződést kötni ahhoz, hogy az EU teljes területén hasznosíthasson az EU-ban keletkezett szellemi termékeket.

Az új, egységes szabályozás révén az EU sokkal vonzóbb lehet az internetes szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásoknak, a szellemi tulajdon hasznosítására szakosodott szervezetek pedig versenyhelyzetbe kerülnének. Ez "ugyan nem rögtön az első lépésben valósulna meg, de a digitális belső piac kiteljesítésével el kell érni azt, hogy a szellemi termékek tulajdonosai több szolgáltatóval (szerzői jogvédő irodával) tárgyalhassanak a jogok hasznosításáról" - mondta a német konzervatív CDU politikusa, aki a búcsúzó, José Manuel Barroso vezette EB-ben az energetikai ügyekért felelős biztosként dolgozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #13
    "Ertem, te vagy az az ember aki megmondja, hogy kinek mi kell, mit akarjon."

    Angliában keresd azt az embert aki kerek perec megmondta neked, hogy csak Angliában nézheted (BBC Iplayert) amit te itt szeretnél. ;)

    Mi mást mondhatnék erre, hacsak nem azt, hogy ezek akkor "szutykok." De akkor oké, akkor nem szutykok, hanem tök rendesek, hogy nem nézheted itt őket.
    Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.10.30. 19:07:33
  • Papichulo #12
    Viszont a másik kettő alapból is elég szutyok

    Ertem, te vagy az az ember aki megmondja, hogy kinek mi kell, mit akarjon... :)
  • ostoros #11
    De az nem azért van mert nem vagyunk tagja egy ilyen összeurópai szarnak. Csak a felhasználó bizonyos országokat blokkolt.
  • Cat #10
    "Milyen szolgáltatást nem érsz te el innen? :) "

    Rengeteg olyan YouTube és egyéb videóba botlok, amire azt írja ki, hogy az az én országomból nem elérhető.
  • MasterMason #9
    A Netflix jön Magyarországra.

    Viszont a másik kettő alapból is elég szutyok, és akkor sem fognak jönni ha fejtetőre állsz. Ami engem illet, nekem a netflix sem kellene mert nem nézek sorozatokat, filmeket meg megveheted DVD-n vagy akár le is töltheted HD-ben.
  • Papichulo #8
    Milyen szolgáltatást nem érsz te el innen? :)

    Pl. Netflix v. Hulu, de akar az ingyenes BBC iPlayer is.
  • MasterMason #7
    Puzsér itt nagyot hibázott. Ugyanis elfelejtette a producer urat értesíteni arról a tényről, hogy a filmjei magyar adóforintokból készültek és készülnek. Ugyanis a magyar állam támogatja a filmgyártást és ez azt jelenti, hogy filmenként akár 100 milliókat is kapnak az adófizetők pénzéből.

    Na ez a lopás, hogy az adófizetők pénzéből csinálnak filmet aztán még ki is akarnák velük fizettetni még egyszer.
  • MasterMason #6
    Milyen szolgáltatást nem érsz te el innen? :)
  • ostoros #5
    Elnyomó gépezet. Majd itt is jöhet a rendőr a kisembert basztatni.
    Puzsér a torrentezésről:
    https://www.youtube.com/watch?v=iNBX-JI37wE
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2014.10.29. 16:18:15
  • Ferrer #4
    Ismét beindult a kib@szott lobbigépezet. Inkább az ÁFA lenne egységesítve..
    Aztán csodálkozunk, hogy morális válságban van az EU.
    Utoljára szerkesztette: Ferrer, 2014.10.29. 11:40:28