Berta Sándor

Siod - újság mozgó képekkel

Egy startup nyomtatott, hajlítható OLED-ekkel egészítené ki az újságokat, azaz megvalósítanák a Harry Potter-filmekben látható rövid animációkat.

A Siod nevű vállalkozást Marcin Ratajczak és Patrick Barkowski alapította, céljuk a papírba integrálható OLED-ek megvalósítása. Az ötletet először kicsiben tervezik: az egyik ajánlatban egy számítógépes játék hirdetése szerepel és a megjelenített játékfigura szemei intenzíven világítani kezdenek, ha az olvasó fellapozza azt az oldalt, ahol a reklám van. Ez azonban csak a kezdet. "Az ügyfélnek animált GIF-eket kell eljuttatnia hozzánk és mi azokból kinyomtatjuk egy prospektus mozgó oldalát" - ecsetelt egy másik példát Marcin Ratajczak.

A megoldás nemcsak hirdetési célokra alkalmazható, hanem akár cikkekben animált infógrafikák megjelenítésére is. Az OLED-nek rendkívül kevés áramra van szükség a működtetéséhez, ráadásul hajlítható és a klasszikus félvezető-technikáknál egyszerűbben gyártható. A Siod szeretné az OLED-eket integrálni az újságoldalakba, ehhez az OLED-eket Ink-Jet technika segítségével készítené el. Ehhez egy olyan tintát kell alkalmazni, amely minden kémiai tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy később világíthasson, de emellett gyorsan szárad is.

Az első kísérletekre a Fujifilm különleges kutatási nyomtatóját használták fel, amelynek nincs papíradagolója és amelynél a nyomtatandó anyag tartálya könnyen cserélhető. Az igazi előny viszont az, hogy a nyomtatás minden szakasza befolyásolható, például a nyomtatófej pozicionálása is. Ennek azonban ára van: egyetlen üres nyomtatófej 70-100 dollárba kerül, és a kísérletek során a Siod csapata már 70 nyomtatófejet használt el. Ha valaki egy OLED-es újságot dob majd ki a szemétbe, akkor nem fog kelleni külön hulladéktároló, elegendő lesz csak az adott magazint a papírgyűjtőben elhelyezni és az ráadásul újrahasznosítható lesz. A projektet a Chemnitzi Műszaki Egyetem támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A gond ott van, hogy ennyi erovel eleg egy oled ujsag es az elektronika mindig ratolti az aktualis tartalmat. Raadasul akkor csak olyankor kell ujrahasznositani, ha tonkremegy.