SG.hu

A Starlink elérte a 4 millió előfizetőt

A SpaceX Starlink műholdas internethálózata várhatóan ezen a héten újabb mérföldkőhöz érkezik az ügyfelek számában - közölte Gwynne Shotwell, a vállalat elnöke a texasi törvényhozókkal.

"„Ezen a héten átléptük a 4 millió ügyfelet a Starlink esetében, ami nagyon izgalmas” - mondta, miközben tanúvallomást tett az állami képviselőház költségvetési bizottsága előtt. A mérföldkő elérése azt jelenti, hogy a SpaceX május vége óta egymillió új ügyfelet szerzett. Ez felülmúlja a vállalat amúgy is lenyűgöző növekedési ütemét:
  • a Starlink 2020 októberében kezdte meg termékének béta szolgáltatását;
  • 2022 decemberében elérte az 1 millió,
  • 2023 szeptemberében a 2 millió,
  • májusban pedig a 3 millió előfizetőt.


  • A konstelláció jelenleg közel 6000 műholdat foglal magában, és a szolgáltatás közel 100 országban érhető el egyéni felhasználók, valamint nagyvállalati ügyfelek, például légitársaságok és hajóüzemeltetők számára. A szolgáltatás idén 6,6 milliárd dolláros bevételt fog generálni - a Quilty Space iparági kutató- és tanácsadó cég szerint két évvel ezelőtt csak nagyjából 1,4 milliárd dollárt értek el.


    A Starlink központi szerepet játszik a SpaceX átfogó tervében, amely a világűr kereskedelmi hasznosítására és végső soron felfedezésére irányul. Miközben a vállalat továbbra is pénzt gyűjt a befektetőktől, Elon Musk vezérigazgató évek óta azt mondja, hogy a szélessávú internetszolgáltatásból származó bevételek segítenek majd finanszírozni a hatalmas újrafelhasználható rakéta, a Starship további fejlesztését. A Starship üzembe helyezése viszont segít a vállalatnak abban, hogy még több Starlink-műholdat lőjön fel még gyorsabb ütemben.

    A Starlink a műholdas internet vitathatatlan óriásává vált. A szolgáltatás beindítása óta egyre nagyobb piaci részesedést szerzett az olyan hagyományos inkumbensektől, mint a Viasat és a SES, amelyek nagyobb műholdakat üzemeltetnek magasabb geostacionárius pályán. Jelenleg még néhány más konstelláció is működik, nevezetesen az Amazon Kuiper projektje, de ezek még nem kezdték meg a kereskedelmi szolgáltatást.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!