Berta Sándor

Kivonulnak a cégek az Internet.org mögül

Egyre több olyan partner fordít hátat Mark Zuckerberg kezdeményezésének, akik korábban még lelkesen támogatták azt.

A Facebook alapítója 2013 augusztusában jelentette be, hogy cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenki az interneten legyen. A kampányra létrehozott Internet.org nevű csoport megpróbálja támogatni a fejlődő országok azon törekvését, hogy mindenkinek internetelérést biztosítsanak. A Facebook egymilliárd dollárt fektetett be a projektbe, de az alapítók között volt a Samsung, a Nokia, a Qualcomm, az Ericsson, a Mediatek és az Opera Software is. Azonban már akkor sem volt mindenki elragadtatva az ötlettől és ez mostanra hatványozottan igaz lett.

A The Times of India arról számolt be, hogy az országban egyre több korábbi partner vonul ki az Internet.org mögül, mert úgy ítélik meg, hogy a közösségi platform által kiválasztott ingyenes szolgáltatások veszélyeztetik az internetsemlegességet. Az indiai ajánlatnak így már egy ideje nem képezi részét a Cleartrip utazási helyfoglalási oldal, az NDTV és a Newshunt, valamint a Times csoport számos leányvállalata, illetve részlege. Az utóbbiak közül legutóbb a TimesJobs és a Maharashtra Times döntött a kivonulásról.

A kínálatból a The Times of India lapot csak akkor hagynák ki, ha a vetélytársak is hasonló lépés mellett döntenek. A Times csoport leszögezte, hogy támogatja az internetsemlegességet, mert igazságos, mind a kis, mind a nagy vállalkozások számára egyelő feltételeket biztosít, s ezáltal lehetővé teszi a legjobb szolgáltatások létrehozását.


Több internetező több Facebook-használót jelent, ami több pénzt hoz

A Facebook alig két hónappal ezelőtt tette elérhetővé az Internet.org-hoz kapcsolódó alkalmazást, a hálózatüzemeltetési partnere pedig a Reliance Communications. A társaság az első szolgáltatást tavaly nyáron indította el Zambiában, később hasonló rendszereket vezetett be Ghánában, Kenyában, Kolumbiában és Tanzániában is. Zambiában a felhasználók hozzáférést kaptak többek között az AccuWeather szolgáltatásához, a Facebookhoz és a Facebook Messengerhez, a Google keresőjéhez és a Wikipédiához, valamint a WRAPP nevű alkalmazáshoz, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban figyeljenek a nők helyzetére és jogaira.

Zuckerberget néhány nappal ezelőtt megkérdezte egy felhasználó arról, hogy az Internet.org veszélyeztetheti-e az internetsemlegességet. Ő erre a következőket válaszolta: az internetsemlegesség azért fontos, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a hálózatüzemeltetők nem tesznek különbséget az egyes tartalmak között és nem korlátozzák azokhoz a szolgáltatásokhoz való hozzáféréseket, amelyeket az embereket szívesen használnának, különösen azokban az országokban, ahol a legtöbb ember online van. Az interneteléréssel nem rendelkezők számára már egy kis hozzáférés és kevés tartalommegosztás is jobb a semminél. Ezért fontosak az olyan programok, mint az Internet.org és ezért létezhetnek az internetsemlegesség mellett. A Facebook első embere egy másik kérdésre válaszolva hozzátette, hogy elképzelhetőnek tartja egy európai Internet.org-ajánlat megjelenését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!