Berta Sándor

Újabb német rendőrökre kerülhetnek testen viselt kamerák

Rheinland-Pfalz is bevezeti a különleges eszközöket. Az eszközök használatára 50 rendőrt képeztek ki.

Roger Lewentz tartományi belügyminiszter kijelentette, hogy a testen viselt kamerákban (Bodycam) taktikai megoldásokat lát, amelyek képesek megakadályozni a rendőrök elleni erőszakot. A készülékeket július elsejétől helyezik üzembe Mainz és Koblenz városában, a tesztelést végző egyenruhásokat a Trieri Egyetem tudósai is elkísérik.

A politikus közölte, hogy az egyenruhások elleni erőszakos cselekmények körülbelül 60 százalékára a városok bizonyos részein kerül sor, éppen ezért a testen viselt kamerákat is ott fogják bevetni. Ez egy megelőző intézkedés és különösen az olyan szituációkban alkalmazzák majd, amikor azzal lehet számolni, hogy a helyzet feszültté válhat. A készülékek megakadályozhatják az ilyen szituációk elfajulását és ezáltal a rendőrök az eddiginél nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Lewentz reméli, hogy a kameráknak elrettentő hatásuk lesz a potenciális támadókkal szemben. A tartományban tavaly 1339 erőszakos cselekményt követtek el a helyi egyenruhások ellen, ami 2013-hoz képest 3,6 százalékos növekedés. 553 nyomozó és járőr sérült meg, ez a szám 2013-ban még 493 volt. A tartományban egyelőre 15 berendezést szereznek be, néhány hónap múlva pedig tárgyalnak a projekt esetleges kiterjesztéséről. Az is eldőlt az is, hogy a Bodycam egységeket nem alkalmazzák a lakásokon belül.

Tavaly kiderült, hogy testen viselt kamerát kap a hesseni rendőrök egy része, majd később Alessandro Pansa olasz országos rendőrparancsnok elrendelte, hogy ugyanez történjen meg kísérleti jelleggel Rómában és Milánóban is. A testen viselt kamerák ötlete Magyarországon is felmerült, s az eszközök Baden-Württembergben és Ausztriában is megjelentek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #10
  Tudod, a legnagyobb hatalmat más felett az jelenti, ha róla van információ, és ez az információ minél jobb minőségű, minél szabatosabb, és minél konzekvensebb, annál nagyobb hatalmi eszközt jelent.

  Nagyon jó, ha ezt az információ adta hatalom alkalmazása sosem téveszt célt, azaz pontosan olyan intenzitással, és irányban kerül alkalmazásra, amely társadalmilag megfelelő. Sajnos azonban mi emberek, gyarlók vagyunk, és szeretünk mindenféle hatalommal visszaélni - mégpedig annál nagyobb erre a kísértés, minél nagyobb előny szerezhető abból önmagunk számára másokkal szemben.

  Attól pedig, hogy kifinomult gépi rendszereket használunk, információközvetítésre, alapvető emberi gyarlóságaink nem fognak megváltozni. Ennyi a baja az itt lévő "rettegőknek".

  Látod, nem hoztam elő semmiféle hagymázas kontetóbaromságot sem. Nem is hiszek azokban. Amiben hiszek, az a sima emberi tökéletlenség és rosszindulat.
 • ostoros #9
  A legjobb inkább az lenne, ha a törvény ténylegesen a rendőr mögött állna.
  És cserébe elvárnánk, hogy a rendőr szeme előtt is CSAK a törvény legyen.
  Vétség esetén pedig elbocsájtás és börtön.
  A kamera egy fittyfene.
 • bdzsana #8
  A rendőrre szerelt kamera nem csak a rendőrt védi, de talán a rendőrök oldaláról történő túlkapást is megakadályozhatja. (Persze ha arra az időre nem kapcsolja ki) A legjobb az lenne, ha minél több rendőrön lenne ilyen kamera.
 • Tarathiel2 #7
  Látom szépen összejöttetek, három helyi rettegő :) Remélem minél hamarabb megvalósul a készpénzmentes társadalom, hogy aztán amikor arról hallok hogy valaki tiltakozásul felakasztotta magát, biztosan egyikőtök az :)
 • Tetsuo #6
  Egyetértek.
  Igazából itt nem a találmány vagy az eszköz a hibás, hanem a gazdasági, társadalompolitikai endszer, ami mindent fölhasznál, amit csak lehet, céljainak elérésére, működésének tökéletesítésére.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.06.10. 15:07:53
 • Skylake #5
  Az a nagy helyzet, hogy a legtöbb találmányunknak van egy nagy hátránya: növeli az adott személy ellenőrzöttségét annak használatával, plusz egyben kiszolgáltatottságát arra, hogy ellenőrzött de biztonságos élete legyen. Az informatikai rendszerek ezt a lehetőséget erősítik fel igazán - mivel teneked és énnekem meg másnak sincs nincs teljes kontrollja az adott informatikai rendszer felett: jó esetben kap egy csicsás kezelőfelületet, de azon az van, aminek a nyomogatása és állítgatása engedélyezett számára. Az okosság a kódban van - és rengeteg kódban lévő működésnek nincs végpontja a kezelőfelületeken. Mert az user nem illetékes annak piszkálására, hiába mondjuk hogy illetékesnek kellene lennie - ha az adott eszköz teljes funkciókészletét vesszük alapul.
 • halgatyó #4
  A szabadságunkat a mobilfizetés és a készpénznélküli társadalom az, ami jobban fenyegeti, mint 1 millió kamera!
 • halgatyó #3
  Amúgyis kamerák százezrei figyelnek már az utcán mindenkit (Britanniában állítólag 4 millió kamera van), csak pont ott és akkor nincsenek, amikor tényleg szükség lenne rájuk.
  Amikor a Kolompár Roméró Márió Montenegró 100 tagú családja rátámad a rendőrökre, mert a 40 éves roncsot jogosítvány nélkül vezető és két biciklist elütő kisfiúcskát gyermekcsínye miatt be akarják vinni,
  aztán utána a bíróságon 50 tanúval "bizonyítják", hogy ott se vótak'...
  aztán a tasz és társai meg bevádolják a rendőröket és jól megfizetett sztárügyvédek hada segítségével hónapokig fingatják őket, aztán kirúgatják az állásukból...
  NO, IDE KELLENE AZ A RUHA-KAMERA.
 • Pityu83 #2
  Igen az emberek sajnos hülyék,nincs akaratuk az agymosáson túl látni,inkább hagyják vezetni magukat.
 • Skylake #1
  Mennyivel jobb, Hatékonyabb, Biztonságosabb és mindezek eredményeként kontrollálhatóbb lenne a "modern" társadalom, ha mindenkinek kötelező lenne a lakásajtón kilépve egy ilyen sz*rt feltennie magára. És természetesen azzal kapcsolatos minden költséget a hatalomban tartottak, bocsánat, PC módon kifejezve, az un. "állampolgárok" fizetnének! Saját valós idejű és pervazív megfigyelésének költségeit is ők maguk lennének kötelesek fizetni! Hát nem tökéletes megoldás?! Sőt, mindezeket az adatokat a gazdasági szféra felé is lehet zsíros haszonnal értékesíteni! Tökéletes! Csináljuk meg a digitális 1984-et, toljuk túl Orwell-t! Indokok, a szokásos: "terrorizmus elleni harc", "fokozni kell a biztonságot".

  Végül is az a hülye Eisenhower is megmondta, hogy ha ki akarod maxolni a biztonságot, menj börtönbe. Lesz hálóhelyed, kapsz zabát, ruhát magadra, kapsz orvosi ellátásból a legalját. Egyet vesztesz, a szabadságot, de ha kellően nagy intenzitással mossuk a sok baromarcú "állampolgár" agyát, és adunk a kezükbe valami digitális játékszert, amelyen belül gyakorolhatnak némi nevetséges kis kontrollt életük valami semmitmondó kis része felett, majd befogják a pofájukat. Főleg, ha kellően beijesztjük őket. Csináljuk meg!

  (Irónia megvan, ugye?)