MTI

Kamerát vesznek 50 ezer amerikai rendőr egyenruhájára

Barack Obama amerikai elnök három évre 263 millió dollárt kért a kongresszustól a fergusoni haláleset által felszínre hozott polgárjogi problémák orvoslására, és felállít egy munkacsoportot, amely azt fogja vizsgálni, miként lehetne javítani a rendőrség munkáját - jelentette be Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Fergusonban, St. Louis elővárosában zavargásokat váltott ki, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr, Darren Wilson agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai Michael Brownt. Tiltakozások újabb hullámát váltotta ki, hogy a vádesküdtszék a múlt hétfőn úgy döntött: nem indokolt Wilsont bíróság elé állítani. Az elnök által igényelt összeg egyebek között fedezné, hogy 50 ezer rendőrt az egyenruha hajtókáján viselhető személyi kamerával szereljenek fel (ez 75 millió dollárba kerülne), és hogy a bűnüldöző szervek tagjait a lakossági bizalom megerősítését célzó kiképzésben részesítsék.

A kamerák viselete a Fehér Ház szerint csökkenthetné a lakosság és a rendőrök közötti bizalmatlanságot, és hozzájárulhatna a fergusoni incidenshez hasonló esetek tisztázásához. Brown halálának körülményeiről ugyanis a szemtanúk egymásnak ellentmondó módon számoltak be. A rendőrök kameraviselését a fergusoni eset után több helyen követelni kezdték. A St. Louis-i előváros több rendőre már hord ilyet és az ország legnagyobb rendőri szervezetei közül a New York-inál szeptember óta próbaüzembe állítottak ilyen eszközöket.


Az elnök emellett fel kíván állítani egy bizottságot, amelynek feladata annak meghatározása lesz, hogy a 21. századi rendőrség hogyan végezze a feladatát. A testület vezetője Charles Ramsey philadelphiai rendőrfőnök és Laurie Robinson, a George Mason Egyetem professzora, volt igazságügyi államtitkár lesz. A Ferguson által felszínre hozott problémáról a Fehér Házban hétfőn tanácskozást tartottak, amelyen az elnök mellett részt vett Joe Biden alelnök, Jack Lew, a pénzügyi, Eric Holder, az igazságügyi és Jeh Johnson, a belbiztonsági tárca vezetője, valamint Robert O. Work, a Pentagon második embere és Michael Botticelli, a Fehér Ház kábítószer-ellenes politikáját meghatározó hivatal vezetője. A megbeszélésen jelen voltak rendőri vezetők, polgárjogi csoportok képviselői és mások is.

Barack Obama, aki - egyelőre legalábbis - nem tervezi, hogy felkeresse Fergusont, nem kívánja törvényileg leállítani azokat a szövetségi programokat, amelyek keretében a helyi rendőrségeket a hadseregnél fölöslegessé vált, katonai jellegű eszközökkel szerelik fel. Azt viszont el akarja érni, hogy dolgozzanak ki olyan követelményeket, amelyek biztosítanák a felszerelés biztonságos alkalmazását. Az elnök munkatársai egy olyan rendelet előkészítésén dolgoznak, amely arra kötelezné a szövetségi szerveket, hogy működjenek együtt a polgári jogok és szabadságjogok védelmében fellépő szervezetekkel a változtatásokra vonatkozó javaslatok kidolgozásában.

Hétfőn egyébként több városban, így Fergusonban és New Yorkban is újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Vasárnap országos feltűnést keltett, hogy a St. Louis Rams amerikaifoci-csapat több játékosa - nyilvánvalóan a lelőtt Brownnal való szolidaritásból - felemelt kézzel vonult pályára az Oakland Raiders elleni mérkőzésen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tamolnar213 #6
    A lakosságnak az a (nagy) hányada fogja ezt megszívni, akiket kisebb kihágások/szabálysértések miatt a eddig figyelmeztetéssel elengedtek a rendőrök.
  • Tetsuo #5
    Vagy kikapcsolják amikor kell. ;-)
  • amitakartok #4
    Nem lesz belőle semmi. Amerikában a rendőrkultúra része, hogy a kollégák kölcsönösen falaznak egymásnak; aki köp, azt kiközösítik és kiutálják. Még neve is van: Blue Code of Silence.

    A kamerákat is meg fogják vétózni, pl. sztrájkolnak amíg a kamerákat vissza nem vonják.
    Utoljára szerkesztette: amitakartok, 2014.12.03. 00:01:13
  • flashpointer2 #3
    A bármely munkahelyen nincs joguk lelőni valakit a dolgozóknak
  • Serutekin #2
    Bár libsi retardált miatt van az egész. Egy szerencsétlen rendőr lepuffantott egy négert, aki korábban kirabolt egy üzletet és utána el akarta venni a rendőr fegyverét. Ki a bűnös persze a rasszista rendőr!
  • Sequoyah #1
    Ha minden lepesuket figyelni fogjak, az meg fogja olni a rendori munkat...
    Ugyanugy, ahogy barmely munkahelyen megoli a moralt ha folyamatos a megfigyeles.