MTI

Törvényt hozhatnak Szlovákiában a tervezett avulás ellen

Szlovákiában már az idén ősztől törvény tilthatja a "célzottan elöregedő alkatrészek" használatát, amelyek lerövidítik a használati cikkek élettartamát. A vonatkozó jogszabályt a pozsonyi törvényhozás kedden kezdődött ülésének programjára terjesztette be két kormánypárti képviselő.

Az újítás a fogyasztóvédelmi törvény módosítási tervezetének része. A néhány soros szabályozás beterjesztője Otto Brixi és Anton Martvon a kormánypárt parlamenti képviselője, ami gyakorlatilag előrevetíti a jogszabály elfogadását. "A gyártó, az importőr, a szállító és forgalmazó nem építhet be a termékbe olyan alkatrészt, amely lerövidíti vagy lerövidítheti annak élettartamát illetve annak olyan működésképtelenségét idézi elő, amely nem lépett volna fel amennyiben a termék nem tartalmazza az adott alkatrészt" - fogalmaz a jogszabály. Az előírás megsértőire - 66 ezer és 332 ezer euró közötti összegű - pénzbírságot vethetnek ki.

A módosítás előterjesztői azzal indokolták a szabályozás bevezetésének szükségességét, hogy az Európai Unió több tagországában is jegyeztek fel olyan eseteket, amelyekben megállapították, hogy az adott termékbe olyan alkatrészeket építettek be, amelyekkel szándékosan lerövidítették az eszköz élettartamát. Így a termékek rendszerint röviddel a jótállási idő letelte után hibásodtak meg. A törvénymódosításról már most kezdődött májusi ülésén döntést hozhat a pozsonyi parlament, és az már idén szeptembertől hatályba léphet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    "Én személy szerint inkább fizetnék többet egy új termékért, ha tudom hogy nem járok jobban egy gyengébb minőségűvel ami olcsóbb hosszabb távon."

    Elviekben mindenki így tenne, mégis nézd meg hányan vásárolnak a kínai (vagy ma már inkább vietnámi) piacokon. Az emberek többsége nem azért vesz rossz minőségű terméket, mert azt akar venni, hanem mert nem engedhet meg mást magának.
  • Szefmester #5
    És még a büntetés mértéke is apróság... Ha egy cég nagyban játszik akkor a heti nyeresége elég lenne egy ilyen büntetésre, és míg elhúzódik a vizsgálat elég szépen megszedik magukat!

    Az a baj az alulméretezett meg a határérték alkatrészekkel, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen tudod bebizonyítani hogy az szándékos, és nem csak költségcsökkentő...
    Meg aztán ott van a problémakör, hogy ki határozza meg melyik alkatrész a gány szutyok, és melyik a minőségi.

    Én személy szerint inkább fizetnék többet egy új termékért, ha tudom hogy nem járok jobban egy gyengébb minőségűvel ami olcsóbb hosszabb távon.
  • Garfield #4
    Pontosan. A törvény csak azt az esetet kezeli, amikor direkt a működést akadályozó alkatrészt építenek bele . De mi van akkor, amikor költségcsökkentési célból gyenge minőségű alkatrészt terveznek bele, amely az idő előrehaladtával jelentősen növeli a szervízköltségeket, akár olyan mértékben, hogy bizonyos idő után olcsóbb újat venni, mint javíttatni?
  • SupraMKIII #3
    Egyébként az EUnak is foglalkoznia kellene ezzel, meg az élettartam gondokkal, mert bele fogunk fulladni a szemétbe. Csak gondolom nem mernek hozzányúlni, mert fejreállítaná az egész piacot...

    Pedig ha nagyon akarnák, akkor meg tudnák fogni az összes gyártót: Pl. milyen dolog már az, hogy a HP tinta (ami amúgy légmentesen zárt csomagolásban kerül piacra) pár év után már a lejáratra való hivatkozással nem használható?
  • a_n_d_r_e_w #2
    Ha jól értelmezem, ez sajnos nem arra vonatkozik, hogy ne szándékosan gány alkatrészeket használjanak annak érdekében, hogy mihamarabb tönkremenjen a termék (ez amúgy is nehezen ellenőrizhető) hanem hogy olyan alkatrész nem kerülhet bele, aminek az egyetlen célja ez. Ez is több mondjuk mint a semmi, jó lenne tudni mely márkák mely termékekben trükköztek már így.
  • sbuci #1
    LOL
    Ha ezt elfogadják, Szlovákiába fogok járni vásárolni eztán :D