Gyurkity Péter

Moddolással tenné népszerűbbé telefonjait a Sony

A zárt rendszert több készülék esetében is az egyedi ROM-ok telepítésének lehetősége váltja fel.

A Sony okostelefonjai eddig nem arattak nagy sikereket a moddolás iránt érdeklődők körében, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy az úgynevezett recovery, vagyis a visszaállítást lehetővé tévő partícióról nem lehetett elindítani a rendszert, ezzel pedig a CyanogenMod és a többi hasonló egyedi fejlesztés telepítése sem volt éppenséggel egyszerű, bár a Cyanogen már évekkel ezelőtt bejelentette támogatását.

A gyártó azonban a jelek szerint meggondolta magát, ami nem nevezhető hirtelen lépésnek, hiszen az Open Devices kezdeményezés iránti elkötelezettségüket már jóval korábban jelezték. Ennek köszönhető, hogy most számos Xperia családtag esetében elérhetővé teszik a recovery partícióról való bebootolást lehetővé tévő bootloadereket, ez pedig alaposan megkönnyíti az egyedi szoftvereket telepíteni kívánók dolgát. A művelethez a cég saját Flash tool-ja szükséges, ennek alkalmazásával leegyszerűsödik a ROM-ok cserélgetése.


Az eredeti rendszer módosítgatására tehát ezáltal nem lesz szükség, a megoldás révén pedig még a Firefox OS és az Ubuntu Touch telepítése is könnyen megvalósíthatóvá válik, bár hivatalos bejelentés egyelőre nem elérhető, és a támogatás kiterjesztése is várat magára. Jelen pillanatban a Cortex-A7 magokra épülő változatok esetében vehetjük igénybe a szolgáltatást, vagyis azok kezdhetik meg a variálgatást, akik az Xperia T2 Ultra, az Xperia T3, az Xperia M2, illetve az Xperia E3 okostelefonok valamelyikével rendelkeznek.

Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben az újabb csúcskategóriás példányok, így például az Xperia Z3 is csatlakozik majd a listához, ám ehhez nyilván a cég döntése szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!