Berta Sándor

Közönséges eszközökké válhatnak az ujjlenyomat-szkennerek

A piac legnagyobb szereplője szerint az ajtóknál várható a legnagyobb növekedés. Az NFC nem konkurencia.

Az ekey a biometriai beléptetőrendszerek nemzetközi úttörőjének számít és az ujjlenyomatokra specializálta magát. Ilyen rendszereket készít ajtókhoz, integrál riasztókba és a szkennerek akár online átutalások engedélyezésére is használhatók. Gyakorlatilag nincs olyan márka, amibe ne tudnák beépíteni leolvasóikat. A legnagyobb növekedést az ajtógyártókkal való együttműködésből remélik. A vállalat 2004-ben dobta piacra első ujjlenyomat-szenzorját, 2007-ben pedig olyan zárat fejlesztettek ki, amelynél nem volt szükség kulcsra, csak az ujjlenyomatra. Akkoriban még sokan szkeptikusan fogadták a biometriai megoldásokat, de Leopold Gallner ügyvezető szerint napjainkra a szkepticizmust felváltotta az elfogadás.

Együttműködnek a legnagyobb német, olasz, szlovén, osztrák és cseh gyártókkal. Az üzletben nagy lehetőségek rejlenek, hiszen csak Németországban évente 1,4 millió ajtót gyártanak, ezek közül 840 000 fa- és alumíniumajtó, amelyekbe integrálható ujjlenyomat-szkenner. Ausztriában évente 80 000 ilyen ajtó készül.

Az új rendszerek esetében nem kell a szkenner felületén végighúzni az ujjbegyet, hanem elég csupán megérinteni azt és a tárolt mintával való egyezés esetén a zár azonnal kinyílik. Gallner kiemelte, hogy a Near Field Communication (NFC) technológia nem jelent konkurenciát, ugyanis egy NFC-alapú zárnál mindig szükség van kompatibilis okostelefonra is, ráadásul az NFC-alapú zárakkal ellátott ajtóknál a gyerekeket is el kellene látni okostelefonnal.

A linzi vállalat évente egymillió eurót, éves forgalmának körülbelül 12 százalékát fekteti be a termékfejlesztésbe, amelynek során együttműködik a Linzi Egyetem és a Hagenbergi Főiskola munkatársaival. Az a kutatás, amelynek során kidolgozták a szenzor ajtókba való beépítésének módját 160 000 eurót emésztett fel. Egy termék kifejlesztésének költsége átlagosan 300 000 euró. Egy ajtót 500 euróért lehet felszerelni ujjlenyomat-olvasóval, az ekey megoldás 950 euróba kerül, az összeg tartalmazza a szükséges szoftver árát is.

Gallner víziója az, hogy ötvözze az ujjlenyomatokat és az intelligens otthonokat. Az ujjlenyomat-leolvasónak köszönhetően a ház pontosan tudhatná ki érkezett haza és ennek alapján elvégezhetne bizonyos beállításokat vagy tevékenységeket, például bekapcsolhatná a HiFi-t, a lámpákat. A rendszereik minden megoldással kompatibilisek. Az ekey home alkalmazás Android- és iOS-kompatibilis, s lehetővé teszi az új minták regisztrálását vagy a régiek törlését akár az okostelefonon keresztül is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #7
    Nagyon vezető pozíciójú emberek úgy járhatnak, mint a Casino című filmben, csak éppen nem ujj-összetörés lesz belőle, hanem ujj-levágás. Mindkét kézről az összeset. Az eset után, a balesetet elszenvedő, élete romba döntével már koldulni sem fog tudni "hatékonyan", na nem baj, majd lesz arra is valami homeless nagyon-okoseszköz és hozzá okosapp.

    Na jó, itt az ideje telepítenem neurális számítógépemre a "Mega Burp V.99.99" okosappot, hogy majd be tudjam konfigurálni az ebéd utáni emésztéshez!
  • Skylake #6
    Hehe, nagyon szépen összefoglalták előttem, micsoda felesleges barmoság ez is. A megszokott túlmozgás az okosizék terén. Már érik a következő, az okoseszköz lufi az IT területén a dotkom után.

    Például a melóhelyemen is van ujjlenyomatos beléptető. Vannak kollégák, akik fél-egy percet is pittyegtetik, legszivesebben berúgnák az ajtót reggel. Én meg megbeszéltem a főnökömmel: mivel közel olyan halvány az ujjamon a bőrléclenyomat, ezért nem használom ezt a beléptetést, mivel egyszerűen nem tudok bejönni az irodába. Hetente kétszer le kell csutakolni azt a tetves olvasófejet, hogy működjön, és ez csak a minimum.

    Nincs is annál viccesebb és tech-szánalmasabb, mikor a hiperszuper okosajtó hasonló okokból nem engedi be az usert.

    Na megyek, mert már rámszólt az okostelefonom okosprogramja, mert már így is túl sokat kummantottam :-o
  • duke #5
    Ez csak arra lesz jo, hogy az nsa mostmar masodperc pontosaggal tudni fogja, ki mikor mit csinal hova megy, akar a sajat lakasaban is.
    Mert az nsa -nek terrorizmusra hivatkozva termeszetesen korlatlan hozzaferese lesz az adatokhoz, zarakhoz.
  • barret #4
    Remélem ezek az "okos" kapcsolók a neten keresztül kommunikálni fognak egy mással!
    Mert ez nagyon fontos nekünk:D Egy áramszünet esetén senki sehova!
    Baromság az egész.
  • halgatyó #3
    És meg fog nőni a levágott ujjú emberek száma.
    Remélem, azoknak a fejét fogják egyszer levágni, akik a technikai fejlődést ellenünk használják fel. Annyi minden hasznos és fontos találmányon is LEHETNE agyalni
  • kvp #2
    Az RFID-s tag-eket le lehet cserelni, az ujjelnyomatot nem. Egyebkent a ceg optimizmusahoz kepest amikor mar egy kozel 100 eves pesti berhazban RFID-s a kaputelefon, hogy ne kelljen kodot gepelni, akkor egy kicsit le vannak maradva. Es nem kell hozza telefon, ugyanis van hozza kulcscsomora fuzheto RFID-s tag a nyugdijasoknak, meg ha valaki nem tudja a telefonjat hasznalni.

    Biztonsagi szempontbol az RFID gyengebb mint barmilyen kodot hasznalo megoldas, kb. a hagyomanyos mechanikus kulcs szintje, viszont az ujjlenyomat meg egy olyan kulcs, amit az ember allandoan a kezeben tart es ha egyszer lemasoljak, akkor soha tobbet nem hasznalhato es nem lehet kicserelni sem. Szerintem ujjlenyomatot csak felhasznaloi nevkent szabad hasznalni, amihez mindig egy jelszo (kod) kell.

    ps: Egyebkent szerintem azt a gyereket, akinek meg nem lehet telefont adni, nem szabad egyedul kiengedni az utcara...
  • NEXUS6 #1
    És ezáltal elterjedt módszerré válik majd a biometrikus adatok, az ujjlenyomat lopása.
    ;)