Berta Sándor

Biometrikus zár, nemcsak ajtókra

Minek kulcsokat magunkkal vinnünk, ha az ujjlenyomatnak köszönhetően már nálunk van? - gondolták két osztrák vállalat szakemberei. A borsos áru megoldás cégek és magánszemélyek számára is elérhető.

Az ekey biometric systems és az Internorm osztrák cégek olyan zárat fejlesztettek ki, ahol nincs szükség kulcsra, csak az ujjlenyomatra. Az új rendszer neve ekey TOCAintegra és máris annyira népszerű, hogy az Internorm gyárában már készítik az első biometrikus zárakkal ellátott ajtókat.

"Ez számítástechnikai hasonlattal élve gyakorlatilag egy Plug and Play megoldás, hiszen az ujjlenyomatos zár akár utólag is beszerelhető" - jelentette ki Leopold Gallner, az ekey vezetője. "Az Internormnál bárki beszereltetheti a hagyományos zár helyett az új rendszert, igaz az ára 500 és 750 euró között van" - tette hozzá Silvio Speiss, az Internorm első embere.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Maga a termék egy, az ajtóba szerelt ujjlenyomat-leolvasóból és egy irányítóegységből áll. A rendszert, amelynek lelke egy mikroprocesszor és egy szoftver, négy gomb segítségével lehet beprogramozni, beállítani és kezelni. A program képes akár a kopott vagy szennyezett ujjbegyekről is mintát venni, illetve ezeket azonosítani. Emellett felismeri a gyerekek és az idősek ujjlenyomatait is. Beállítható, hogy ha valaki egy másik ember ujját teszi a leolvasóra, akkor a rendszer automatikusan kapcsolja be például a riasztót.

"Az egyszerű, biztonságos és rugalmas megoldás egyaránt használható vállalati és otthoni környezetben. Ráadásul nem kell attól félnünk, hogy elveszítjük a kulcsainkat vagy a mágneses belépőkártyánkat, esetleg nem emlékezünk a belépőkódokra. Ezenkívül meghatározhatjuk azt is, hogy egy adott helyiségbe kizárólag ki léphet be. De a jövőben hasonló rendszerek kerülhetnek az autókra, a trezorokra a számítógépekre vagy a nyomtatókra" - mondta Leopold Gallner, aki azt reméli, hogy az ekey TOCAintegrából jövőre legalább 3000 darabot adnak majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sLink #39
    Sziasztok!

    Zár szereléssel, felújítással kapcsolatban lenne egy nem rég indított oldalunk.

    A Zár.sLink.hu ( http://zar.slink.hu/ ) oldalon szeretnék mindenkinek segítséget nyújtani, aki zár szereléssel, felújítás előtt áll vagy hasznos információkról szeretne tájékozódni!
  • Epikurosz #38
    Na, ez tényleg látványos volt!
  • gordonw #37
    És a feltörése "gumimacival":
    http://www.blackhat.com/presentations/bh-usa-02/bh-us-02-smith-biometric.ppt
  • spydee #36
    Ja annyi, hogy az ember rettenetesen találékony, ha valami felkelti az érdeklődését. "amit ember alkot, azt ember el is ronthatja"
  • spydee #35
    én sem merem rábízni egyelőre a technológiára(csak) magamat. Bár inkább feltűnő egy ilyen zár az ajtó elött, ami a betörőt vonzhatja:" vajon mi van bent, amit ennyire őriznek?" A másik oldalon, meg nem hinném, hogy minden régivágású betörő hackerrel és kütyükkel mászkál, hogy elektronikusan feltörje az ajtót. max azt tudom elképzelni, hogy a szomszéd techbuzi pistike, brahiból megpróbálja a netről terveket lekapott és barkácsolt szkennerrel feltörni. Aztán ha sikerül, vagy eladja az infót komoly "vállalkozónak" vagy a haverok között szétkürtöli.
  • Epikurosz #34
    A proximity RFID-et nem fogod te távolról röhögve lemásolni. Ez az egyik.

    A másik: www.conrad.hu és a keresőbe: RFID.
    Azokon is kacagsz?
  • wanek #33
    #23
  • eax #32
    "Csak ezért is RFID!"
    Arra az RFID-ra gondolsz, amit akar tavolrol is rohogve masolok le, vagy arra, aminek nem kicsit van horror ara? Amiket eddig linkeltel, azok az elso kategoriaba tartoznak.
  • akyyy #31
    nah itt a pont, nem fogsz kint kuporodni mert van hozzá kulcs is ( azt meg otthon hagyod:D)
  • warman88 #30
    Ez tényleg szép és jó, ha eltekintünk attól a pár alkalomtól, amikor nem enged be, vagy esetleg véletlenül a szomszéd kutyájának a mancsát is elfogadja. Bár tegyük fel, h ez egy tényleg precíz és jól működő cucc. DE... ez biztonsági szempontból nem nyújt semmi többletet, ha ugyanúgy kulccsal is lehet nyitni az ajtót. Mert mit csinál ilyenkor a betörő? Körberöhögi a biometrikus rendszert és egy darab dróttal 30sec alatt feltöri a zárat. Nagy cégeknél tényleg hasznos megoldás, viszont magánszemélyeknek szvsz fölösleges.