Berta Sándor

Az internet az ügynökök legnagyobb ellensége

A biometria és az arcfelismerés nemcsak a bűnözők dolgát keseríti meg, hanem a hírszerzőkét is.

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) szeretné megvédeni a munkatársait a túlzottan hatékony arcfelismerő programoktól, ugyanis azok bármikor könnyen lebuktathatják az ügynököket és kémeket. A hivatal szívesen beépítene bizonyos kiskapukat a biometriai rendszerekben használt digitális fotókba - ez derült ki abból a titkos projektlistából, ami a ZEIT ONLINE birtokába került.

A listában számos olyan program található és ezek közül az egyik védelmet kínálna a képmanipulációt, illetve elidegenítést alkalmazó személyazonosság-felderítés ellen. Jan Kissler, a Chaos Computer Club tagja és biometriai szakértője elmondta, hogy pont az ügynököknek okoz komoly problémát, hogy a határellenőrzéseknél bevezették a biometriát, hiszen így lebukhat az álcájuk.

Az ügynökök napjainkban már nem igazán a kémelhárító szolgálatoktól félnek, a legveszélyesebb ellenfelük ugyanis az internet. A hamis életrajzaikat igazoló linkekkel és egyéb online információkkal (hamis Facebook-profil, céges honlapok stb.) is alá kell támasztani. Az ott megjelentetett fotók ugyanakkor komoly veszélyt jelentenek és hozzájárulhatnak a lebukásukhoz, hiszen az arcfelismerő szoftverek kiszűrhetik őket és összehasonlíthatják a képüket az adatbázisokban szereplő felvételekkel. A kisebbik rossz, ha a BND-vel hozzák őket kapcsolatba, a nagyobbik, ha kiderül a valódi nevük.

A BND ezért egy olyan automatikus rendszert akar kifejleszteni, amely képes a munkatársak fotóit annyira módosítani, hogy nem buktatják le őket az arcfelismerő megoldások. Az új rendszer megvalósíthatósági tanulmányát már jövőre elkészítenék és erre a célra 100 000 eurót fordítanának. Az arcfelismerő szoftverek először mindig az adott arc jellemzőit gyűjtik össze. Ezek az egyértelmű pontok, például a szemek távolsága, az orr hossza, a homlok magassága és az áll szélessége. E paraméterek megváltoztatásával, továbbá paróka, szemüveg és szakáll használatával még jobban csökkenthető a felismerés veszélye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsgaby #2
    Egyszer volt egy álmom....
    Az emberek csalódtak az államban és fellázadtak ellene
  • bandypappa #1
    Hujuj ugye kellemetlen a fasz másik végén térdelni! A kisemberek meg le vannak szarva...

    De hát ezek mind joságos emberek a zügynökök ök csak neked akarnak jót!