Berta Sándor

Az online keresési eredményeket is vizsgálná az EU

A brüsszeli kartellügyi hivatal még az idén vizsgálatot indítana az online platformok ügyében.

Az elmúlt hetek eseményeinek tükrében úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság célkeresztbe vette a Google-t, az Amazont és a többi internetes platformot. Ezt támasztja alá a legújabb hír is, amelyet a The Financial Times szellőztetett meg. Az Európai Bizottság nemrég vizsgálatot indított a Google ellen az ár-összehasonlító alkalmazása és az Android kapcsán. Ha a testület végül úgy dönt, hogy bírságot szab ki a Google-ra, az az uniós jog értelmében a 66 milliárd dolláros forgalmú vállalat bevételeinek 10 százalékát is elérheti. A Google blogbejegyzésében úgy reagált, hogy azok az állítások, amelyek szerint kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak. Ezt követően pedig ismertté vált, hogy az Európai Unió vizsgálja egy olyan hivatal létrehozását, amely az internetes cégek ügyeivel foglalkozna.

Nos, az Európai Bizottság a Google, az Amazon és a többi online platform kapcsán azt tanulmányozná, hogy miként rendszerezik a keresési eredményeiket és használják fel az ügyfeleik adatait. Emmanuel Macron francia és Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter korábban az Európai Bizottsághoz fordultak és a fontos digitális platformok tekintetében egy általános szabályozási keret kidolgozását szorgalmazták.

A The Financial Times birtokába került aktuális tervezetben az szerepel, hogy az Európai Bizottság még az év vége előtt bevezeti az átfogó vizsgálatát, amelynek keretében tanulmányoznák a keresési eredményekben a fizetett hivatkozások és ajánlatok szerepét, valamint annak lehetőségét, hogy személyek és cégek miként válthatnak egyik platformról a másikra. A vizsgálat ugyanakkor független a Google elleni eljárástól. Az Európai Bizottság a következő hetekben mutathatja be az európai digitális belső piaccal kapcsolatos terveit, s ezekhez kapcsolódnának a szerzői jog reformja mellett az e-kereskedelmet érintő kérdések és a távközlés szabályozása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!