Berta Sándor

Új európai felügyelet alakulhat az online cégek ellenőrzésére

Az Európai Unió vizsgálja egy olyan hivatal létrehozását, amely az internetes cégek ügyeivel foglalkozna.

Az elképzelés Günther Oettingertől, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosától származik és jóval túlmutat a korábbi hasonló terveken. Az új webes felügyelet elsősorban az olyan társaságok ellen lépne fel, mint a Google és a Facebook. Az ügyről a The Wall Street Journal számolt be. Az Oettinger által készíttetett dokumentum és az elképzelések még csak korai szakaszban vannak. A lépésre azért került sor, mert néhány webes ajánlat, például keresők, online piacterek és hálózatok jelentősége egyre nagyobb. A háttérinformációkat a politikus egyik szóvivője árulta el.

Az európai uniós biztos meglehetősen kemény álláspontot képvisel a külföldi techcégekkel szemben. Ennek hátterében az áll, hogy az európai távközlési vállalatok, például a Deutsche Telekom gyakran fogalmaznak meg olyan kritikákat, hogy a helyi hivatalok állandóan ellenőrzik őket és a platformjaikat, míg ugyanakkor a Facebook, a Google vagy éppen az Apple kommunikációs szolgáltatásait csak felületesen vizsgálják meg.

Nem véletlen, hogy a hír most szivárgott ki, hiszen az Európai Bizottság nemrég vizsgálatot indított a Google ellen az ár-összehasonlító alkalmazása és az Android kapcsán. Ha a testület végül úgy dönt, hogy bírságot szab ki a Google-ra, az az uniós jog értelmében a 66 milliárd dolláros forgalmú vállalat bevételeinek 10 százalékát is elérheti. A Google blogbejegyzésében úgy reagált, hogy azok az állítások, amelyek szerint kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!