Berta Sándor

Gyakran ártanak a fitnesz­alkalmazások

A felhasználók gyakran önállóan döntenek és az általuk alkalmazott programok többet árthatnak, mint segíthetnek.

Egyre gyakrabban regisztrálnak az orvosok olyan sérüléseket, amelyek a fitneszalkalmazások használatára vezethetők vissza. Az emberek ugyanis minden tájékozódás és tanács- vagy segítségkérés nélkül, naponta alkalmazzák ezeket a megoldásokat és ezzel kapcsolatban akár függőség is kialakulhat náluk. A szakértők szerint célszerű először a megfelelő használattal kapcsolatban tájékozódni és jól felkészülni.

Michael McKenna, a South Belfast Integrated Care Partnership képviselője közölte, hogy meg kell tanulni a fitneszalkalmazásoknál az előnyökre összpontosítani. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek kereskedelmi célú termékek, amelyek használata nem mindig ésszerű mindenki számára. Bizonyos fitneszprogramok alkalmazása ahelyett, hogy a felhasználót egészségesebbé tenné, inkább fatális pszichológiai következményekkel járhat, az állandó ösztönzés szabályos fitneszfüggőség kialakulásához vezethet.

Gary Ball, a Pure Gym menedzsere elmondta, hogy nagyon sokan töltik le a szoftvert a mobiltelefonjukra és ezzel extrém fitneszőrületet indítanak el, ami által pedig hatalmas károkat okoznak a szervezetüknek. Éppen ezért hasznos a telepítésen túl egy szakembert is megkérdezni az edzéstervvel vagy az elképzelésekkel kapcsolatban. McKenna kiemelte, hogy rá kell jönni arra, hogy miként lehet a fitneszalkalmazásokat ésszerűbben az egészségügyi kezelések részévé tenni és a betegek érdekében előnyösen használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheFlash4Ever #20
    jézusom :D
  • ozric #19
    "Adidas miCoach-ban MINDEN edzés előtt van bemelegítés"

    Azért pontosítsunk, nem azt írtam hogy egy alkalmazás sem tudja, hanem hogy általánosan hiányzik ez a funkció. Attól hogy a Top10 alkalmazásból egy képes rá, attól nincs megcáfolva sz állításom.

    "edzettségi szintedhez mérten generálja le az edzések számát"

    Lehet félreérthető volt, nem az edzéstervre gondoltam. Azok általában 10+ hetesek. A pihenőnap figyelmeztetésnél olyasmire gondoltam, hogy pl. egy 4 edzés/napos hetes limitnél ha elmész 2x futni meg megint 2x bringázni, akkor figyelmeztet az app hogy hagyd ki az ötödik edzést mert az már sok. Ilyesmire gondoltam, talán nem hülyeség.

    "Ez közel lehetetlen vállalkozás egy app számára, mert mások vagyunk, másképp viseljük el a terhelést más tempóban is regenerálódunk."

    Nem így van. Minden jó edzés végén van egy levezető szakasz, amit az app mér (hogy nem bonyolítsunk, most futásra meg bringázásra gondoljunk). Ha a pulzus nem esik le az edzés végére arra az értékre ami az elmúlt hetekben mérhető volt hanem lényegesen magasabb, akkor az túledzettség. Kicsit komplikált kiszámítani, de ha akarod írhatok egy matematikai modellt. Nálam a pulzusgörbe szépen leeseik az utolsó 2-3km-es levezetésnél az aerob szint alá.

    A tippekről meg tanácsokról annyit, hogy szinte mindegyik számítógépes játékoknál van tutorial mód, ennek mintájára lehetne az appoknál is apró üzenetek, ha nem is részletesen, hanem például kérdések által: "ismered-e a jó futóstílust?", vagy "tudod-e hogy kell a folyadékot pótolni?". Persze kikapcsolható módon. Amit írsz az jó hogy utána kell nézni a könyvekben, csak egy teljesen kezdő nem biztos hogy tudja hogy minek is. Ebben is segíthetne az app.

    "6 hét orvosi eltiltás a futástól. De ez kellett. Ebből tanul az ember és sokkal bölcsebben csinálja."

    Neked lehet hogy hasznos tapasztalat volt, nem kételkedem. De aki szeretné elkerülni a problémák kialakulását, annak miért ne segíthetnének az alkalmazások?
  • Tinman #18
    Az app azért tud baromi nagy segítség lenni, mert monitorozza a teljesítményed és később visszanézheted a fejlődésed, akár évekre visszamenően. Ez rettentő fontos. Egy amatőr futó könnyen tud motiválatlanná válni. Elmegyek futni... ez így 100x oké, de 300x, 500x? Csak úgy bele a semmibe? Cél nélkül? Célok kellenek! Legyen az jobb pace, jobb 10k, vagy éppen jobb 42k.

    Ebben pedig segítenek az appok többek között edzéstervekkel is.

    Mielőtt elkezdtem újra sportoltni, cirka 3-4 olyan bajom volt, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni a dokik "élj vele", kb. ez volt a válasz sok kidobott 10 ezres ellenére is.

    Nem túlzás, de a bajaim felét már az első 3 hónapban szinte teljesen elhagytam, 1 év elteltével pedig 99%-ban minden oké.

    De ne hazudjunk! Lett helyette más apró gond... az első egy évben nagyon túlhúztam, túlvállaltam magam. Túl gyorsan és túl messzire akartam jutni, meg is lett az eredménye. 6 hét orvosi eltiltás a futástól. De ez kellett. Ebből tanul az ember és sokkal bölcsebben csinálja.

    Az app miatt volt a 6 hét kényszerpihi? DEHOGY! Az első kb. fél évben még appot sem használtam. Azért volt a kényszer pihenő, mert az ember amit fejben kigondol az eleinte(!) különbözik attól, amire valójában képes. Mondjuk ki: Nem voltam elég edzett az általam elvárt célokhoz... na de ami nem öl meg az megerősít és az első félmaratonom kb. nevetve futottam le.
  • Tinman #17
    "- bemelegítés, esetleg nyújtásra történő figyelmeztetés"

    Adidas miCoach-ban MINDEN edzés előtt van bemelegítés, ezt ott blue zone-nak hívja az app. Ha pedig legenerálsz egy edzéstervet, szól, hogy ajánlott sérülés megelőző tornát is kreálnod mellé. Fair enough.

    "pihetőnap figyelmeztetés (sokan nem bírják a heti 5-6 napos terhelést)"

    Szintén van ilyen, eleve az edzettségi szintedhez mérten generálja le az edzések számát, heti maximum 4-et, de a kezdőknek 3-at szokott.

    "túledzettség felismerése (GPS és pulzusmérő kell hozzá)"

    Ez közel lehetetlen vállalkozás egy app számára, mert mások vagyunk, másképp viseljük el a terhelést más tempóban is regenerálódunk.

    "tanácsok, tippek a kezdőknek"

    Ezt nem hiszem, hogy egy app dolga lenne megmondani, bár jogos a felvetés! Ellenben érdemes olvasgatni könyveket a témában (Chi futás is jó anyag!), vagy neten haladóktól, hogy ők, hogy kezdték. (Direkt nem profikat írtam, mert a 3-as pace-el rohangálók egy más világ.)
  • Tinman #16
    A futás sokkal összetettebb sport, mint az "kocafutók" gondolnák. Nem vagyok én sem pro, de az irodai székből 2.5 éve felkelve "a lihegek séta közben a dombon" szinttől eljutottam a félmaratonig, meg az 5-ös pace-ig, most maratonra készülgetek. Annyit elmondhatok, hogy sokféle futóstílus létezik és nagyon nem mindegy hogyan futsz.
  • zakzag #15
    igenis lehet rosszul csinálni minden mozgást, és sok ember rosszul is csinálja. Ami persze nem jön elő, ha hetente 1x fut vagy edz valaki. De ha mindennap nagyobb a terhelés, akkor hosszú évek alatt sok ízületi betegség, eltorzult csontok, rosszul edzett izomzat és emiatt rossz alak és rossz tartás lehet a végeredmény ami komoly fájdalommal is járhat.
  • zola2000 #14
    És ha valakit egy app vesz rá, hogy kezdjen el végre sportolni, azzal mi a baj, lényeg az hogy elkezdett.

    (ezen az appon meg jót röhögtem: https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.funsolution.nensho_eng aszongya hogy fitness app és dating sim ; )
  • Ender Wiggin #13
    van egy olyan gyanúm, hogy a mozgáshiány leküzdéséhez nincs szükség fitness appokra. csak ezt soken nem értik...
  • jézusom #12
    Fúbammeg, rohanok egy fitneszedzőhöz, hogyan kell futni. De megkérdezem előbb a testtömegindexemet a nők lapja horoszkóp szerkesztőjétől, nehogy túlságosan sokat fussak.
  • Tetsuo #11
    Egyetértek, de tudnod kell, hogy a mennyiségek és nem a minőségek korát éljük.
    A tömeg, az ostoba csőcselék arra jó, hogy lehúzzuk őket ilyen-olyan üzlettel, marketinggel, telefonos alkalmazásokkal.
    Elég egy figyelmeztetés a szoftver használatának elejére meg néhány apróbetűs paragrafus eldugva és máris védve vagyunk.
    Ha ténylegesen mindenki számára hasznos, abszolút pozitív terméket, szolgáltatást kínálnál, akkor előbb-utóbb tönkremennél a piaci versenyben.