Berta Sándor

Beteggé tesz bennünket a technika?

Közel sem mindegy, hogy melyik fémből mennyit tartalmaznak a mobil készülékek és hogy ezeket a fémeket, miként dolgozták fel, ugyanis könnyen allergiás reakciót válthatnak ki.

Az okostelefonok, a táblagépek vagy éppen a notebookok nélkül már szinte elképzelhetetlen az életünk, azonban ezek az eszközök nem csupán hasznosak, de veszélyesek is lehetnek. Kutatók arra figyelmeztettek, hogy a készülékekben lévő nikkel bőrekcémát okozhat. Amennyiben a szervezetben túl kevés a nikkel, akkor fáradtságérzet, nyugtalanság és keringési problémák jelentkezhetnek. A túl sok nikkel miatt fejfájás, köhögés és légzési nehézség alakulhat ki. Világszerte az emberek körülbelül 8,5 százaléka allergiás a nikkelre.

Az okostelefonok és tabletek elterjedése előtt a nikkelt tartalmazó órák, ékszerek, fémjátékok és érmék váltottak ki allergiás reakciókat a felhasználóknál. Azonban a mobilok és más készülékek növekvő száma miatt jelentős mértékben megnőtt az allergiások száma. A jelenség hátterében elsősorban a táblák használata áll. A probléma az Amerikai Egyesült Államokban jóval nagyobb, mint Európában. Maximális értékek vannak meghatározva mind általánosságban az ipar, mind a különleges területek, például az építőipar és a hajógyártás számára. Az átlagérték köbméterenként 1 mg. Más területeken nincsenek határértékek megadva, gyakorlatilag a gyártókra bízzák, hogy mennyi nikkelt használnak fel a termékeikben.


A túl sok nikkel alkalmazásának problémájával februárban a Fitbit nevű gyártó is szembesült, amikor kénytelen volt visszahívni több millió Force típusú fitneszkarkötőjét, mert számos vásárlónál bőrirritációk és kiütések jelentkeztek. Ezzel a lépéssel a Fitbit elkerülte a vizsgálatokat, de az érintett felhasználók azt követelték, hogy a cégek hozzák nyilvánosságra a termékeik egészségügyi kockázatait.

A legtöbb társaság az Európai Unióban érvényes határértékekhez tartja magát. Az EU világosan meghatározza, hogy mely termékekben mennyi nikkel lehet. Ennek ellenére amerikai és dán kutatók a tanulmányukban rámutattak, hogy 2000 óta legalább 37 allergiás esetre derült fény és ezekben az allergiát a mobiltelefonok váltották ki. A szakemberek számos eszközt vizsgáltak meg és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi nikkel, króm és kobalt van bennük. Elsősorban a BlackBerry, a Samsung és a Motorola termékei tartalmaztak nikkelt vagy kobaltot. A tudósok úgy vélték, hogy mindenekelőtt a gyerekek és a fiatalok vannak kitéve az allergiás veszélyeknek, mivel az ő szerveztük erősebben reagál a fémekre. Ugyanakkor fontos, hogy nem minden nikkelt tartalmazó eszköz számít automatikusan veszélyesnek és meghatározó, hogy a nikkelt miként dolgozzák fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #19
    "Egészségesen"-en nyilván a betegség nélküliséget értettem, nem a kényszeres egészségesen élésre való törekvést. Szóval igazad van. A gondolatmenetem éppen ezért nem hibádzik, kicsit többet láttál bele, mint ami akart lenni.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2014.08.25. 22:54:12
  • torreadorz #14
    Hogy mi az élet lényege azon vitatkozhatnánk. De szerintem nem az un. "egészséges" élet a lényeg.
    Mert élhetsz akármennyire egészségesen, úgy is meghalsz. Sőt még csak arra sem garancia hogy sokáig élsz, mert ez csak statisztikai szinten müködik, de egyénre bontva simán meghalhatsz 30 évesen rákban akkor is ha full egészségesen éltél. Majd ellensúlyoz valaki aki 90 évesen hal meg.

    Hanem a lényeg a boldog élet. És ha te egészségtelenül élsz boldogan, akkor az életed semmivel sem rosszabb mint aki füvet eszik és állandóan harcol a genetikája ellen mert pl. hizásra hajlamos.

    Persze félre értés ne essék, az egészséges élet nem hátrány sőt, de a kevésbé egészséges élet még != betegség és itt hibádzik a gondolatmenet.
  • Laza #13
    "Már a tehetős rómaiak"

    Ilyen fémmel díszített tehetős roma(ia)k ma is szép számmal akadnak :D
  • Laza #12
    Tehát a lényeg, hogy 40 évesen a jó kis zsíros pörköltömet nem mindegy, hogy milyen kanállal eszem ... ne fémmel, de ne is műanyaggal, inkább a kenyér végével lapátoljam ... és az ubisalit mellé még véletlenül se műanyag edénybe tegyem, de ne is fémbe, üvegbe, de ne ólmosba ... és ha nem muszáj ne vegyek közben levegőt :D
  • wraithLord #11
    Csak az élet lényege nem a halál. Mint ahogy az se mindegy, hogy az ásó a pincében van vagy hány éves a kapitány.
    Nem az számít, hogyan halsz meg, hanem hogy hogyan élsz.
    Vagy: az gyakorlatilag tényleg mindegy, hogy egészségesen vagy betegen halsz-e meg... de az már nem mindegy, hogy egészségesen vagy betegen élsz-e. (:
  • barret #9
    Az egyik ember meghal 40 éves korában rákban,a másik meg 90 évesen beesik a metró alá... Nézzük meg Churcill milyen egészségesen élt :D
  • torreadorz #8
    Lehet de a különbség csak annyi hogy egészségesen halsz meg vagy egészségtelenül :D
  • wraithLord #7
    Csak az oxigén (és gyökei) oxidáló hatása ellen vannak célzott enzimes és nem enzimatikus védekező rendszerek.
  • torreadorz #6
    Meg az a helyzet, hogy az egészségre a legveszélyesebb az élet. Eddig minden élő meghalt... Az oxigénről nem is beszélve, ami elégeti a testet...
  • wraithLord #5
    Az okoz(hat), ha oldatba kerülnek a műanyagedényt alkotó polimer monomerei. Attól függ, mi van az edényben, pl. milyen a kémhatása.

    A műanyagok fogdosása a beoldódott műanyag monomerek megevése/megivása után helyezkedik el veszélyesség szempontjából.