Berta Sándor

Segítséget hív a hálózatba kötött kerékpár

Az új terméket a Deutsche Telekom és a Canyon nevű kerékpárgyártó cég közösen fejlesztette ki.

Az új modell első prototípusát az Eurobike 2014 kiállításon mutatták be, míg most a CeBIT-en a már kész változatot állította ki a két vállalat. A Mountain Bike különlegessége, hogy vészhelyzetben képes értesíteni az előre beállított személyeket, rokonokat, így azok például a balesetet szenvedő segítségére siethetnek. A megoldás előnye, hogy a közúti közlekedésben, az erdőben vagy a hegyek között egyaránt működik ha van elérhető mobilhálózat.


Alexander Decker, a T-Systems Austria munkatársa kifejtette, hogy a fedélzeti rendszer érzékeli, ha az érintett kerékpáros már nem tud magától felkelni és továbbhaladni, s a beépített GPS-egység meghatározza a balesetet szenvedett személy pontos tartózkodási helyét. Ezután a rendszer a koordinátákat automatikusan elküldi SMS-ben azoknak, akiknek a számát a felhasználó előtte az okostelefon-alkalmazásban elmentette. Azonban azt is be lehet állítani, hogy a kerékpár közvetlenül a segélyhívó központokat értesítse, ílyen esetekben a koordinátákat a baleset helyszínéhez legközelebb található mentőállomásra küldi el. Amennyiben az illető valamilyen betegségben szenved, akkor az azzal kapcsolatos információk szintén továbbíthatók.


A kommunikációs egység a GPS-modul mellett SIM-kártyából, mikrovezérlőből és mozgásérzékelőből áll, és a kerekeken is vannak szenzorok, amelyek felismerik a kerékpár aktuális helyzetét. A kerékpár azonnal reagál a drasztikus sebességcsökkenésre, a hirtelen eldőlésekre és az erős rezgésekre. Azt minden esetben a felhasználó állíthatja be, hogy a rendszer az esemény bekövetkezése után mennyi időt várjon az értesítés elküldéséig. A megoldást jelenleg a Canyon és a Deutsche Telekom 50-80 munkatársa teszteli. Vizsgálják azt is, hogy milyen extra szolgáltatásokat kínálhatnának az embereknek. Az első termékek 2016-ra kerülhetnek a boltokba. Azt a Deutsche Telekom nem árulta el, hogy tervezi-e az együttműködést más kerékpárgyártókkal.

A Samsung olasz részlege tavaly okos kerékpárt készített, amelyet a kerékpársávot vetítő lézerprojektorokkal szereltek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ha bidám-bidám gyerek eléugrik, akkor hiába hív segítséget. Már csak a lincselés tényét állapíthatják meg a megerősített fegyveres erők... egyre több magyarországi területen.
  • kvp #1
    Fogtak egy sima ipari gsm modemet, kapott tapot a bicikli generatorarol es ha a gyorsulas es dolesszog erzekeloje balesetet erzekel, akkor ertesit egy elore megadott szamot (idealis esetben ugye a mentoket erdemes). Ezt barmelyik telefon meg tudja tenni a megfelelo alkalmazassal. Annyival jobb a biciklibe epites, hogy a vazon belul kisebb esellyel serul meg az aramkor mintha a biciklis zsebeben lenne. Tovabba szoftvermositassal hasznalhato lopasjelzonek es nyomkovetonek is. Nem akkora fejlesztes, hogy a jelenleg hasznalt londoni vagy pesti berbiciklik ne tudnak ugyanezt.