Berta Sándor

A Delfti Műszaki Egyetemen üzemel a legintelli­gensebb holland kerékpárút

A projekt a későbbi városi fejlesztési programok tesztterepe lehet.

A Delfti Műszaki Egyetem a PlasticRoad cég segítségével elkészítette "Hollandia legintelligensebb kerékpárútját", amely az intézmény campusával kapcsolatos adatokat gyűjti. Az út méri a rajta közlekedők sebességét, a forgalmat és hogy gyalogosok vagy autók keresztezik-e. Az információk között van a hőmérséklet és a lehullott csapadék mennyisége is.

A mindössze 25 méter hosszú kerékpárút újrahasznosított műanyagból lévő modulokból áll, amelyeket a PlasticRoad fejlesztett ki. Az eszközöket Serge Hoogendoorn, a Delfti Műszaki Egyetem mobilitás-megoldási specialistája és csapata további szenzorokkal látta el, amelyek kiegészítik a felszín feletti térfigyelő rendszert. Az utóbbi 3D-kamerákból és radarszenzorokból áll. A megszerzett adatokat WLAN- és Bluetooth-kapcsolatokon keresztül továbbítják.


A kutatás célja olyan környezetbarát, hatékony és innovatív mobilitás-megoldások kifejlesztése, amelyek a városokat megközelíthetővé és lakhatóvá teszik. A kipróbált érzékelőket később máshol is alkalmazni lehet majd. Az egyes moduloknak vannak üregeik, amelyek a csapadék elvezetésére szolgálnak és erős esőzések idején megakadályozzák, hogy a kerékpárutat elárassza a lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Eric Kievit, a PlasticRoad igazgatója kijelentette, hogy azok az utak jelentik a jövőt, amelyek megértik, hogy ki használja őket és más rendszerekkel (közlekedési lámpákkal, világításokkal, stb.) kommunikálni tudnak.

A szenzoroktól és más forrásoktól származó adatokat az Outdoor Mobility Digital Twin nevű digitális 3D-campustérkép segítségével teszik elérhetővé. A megoldásnak köszönhetően valós időben követhetővé válik a kerékpárút forgalma, láthatóvá az autók, a kerékpárok és a gyalogosok száma, illetve az egyes közlekedési résztvevők sebessége és haladási iránya. A projekt a mesterséges intelligenciára is támaszkodik és lehetővé teszi a campus közlekedésével kapcsolatos hosszú távú előrejelzések elkészítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Milyen utburkolati anyag van ami 100%-osan ujrahasznosithato utepiteshez, szinte akarhanyszor? Ugy hivjak, hogy aszfalt. A froccsontott muanyag csak szetesik mikromuanyagokra, amiket az eso szepen belemos a csatornaba, onnan meg a dedikalt esovizelvezeto rendszeren at (aminek a vizet alalpvetoen nem kell nagyon tisztitani) egyensen bele az elovizekbe. Szoval ennyi erovel barmilyen nem komposztalhato ipari hulladekbol is epithetnek az utakat.

    ps: Ennel mar csak a napelemekkel telerakott kiserleti utak voltak viccesebb otletek.