Berta Sándor

Több eszközt is kiválthat egy okosóra

A Neptune kanadai gyártó egy olyan terméket fejleszt ki, amelyet különböző kiegészítőkkel lehetne felszerelni.

A Neptune Suite nevű okosóra a módosításoknak köszönhetően helyettesíthetné az okostelefont, a táblagépet és a netbookot. Az Indiegogo közösségi finanszírozású platformon lévő projekthez 100 000 dollárt akartak összegyűjteni a fejlesztők. Ezt az összeget bőven túllépték, jelenleg több mint 900 000 dollárnál tartanak. A kampány április 14-ig tart.

A csomag több eszközből áll, a kulcselem az okosóra, amelyhez számos kiegészítő társul, többek között a Pocket nevű 5 hüvelykes ház és a 10 hüvelykes képernyőt kínáló Tab Screen. A teljes technika - a processzor, az LTE-modul, a memória és az IEEE 802.11ad szabvánnyal kompatibilis WLAN-modul - az okosórában van elhelyezve. A Pocket és a Tab Screen mindig akkor kerülhet előtérbe, ha a felhasználó úgy érzi: az okosóra kijelzője már túl kicsi. Az okosórán megnyitott alkalmazás közvetlenül a Pocketen is tovább futhat.


A Tab Screenhez kapcsolható vezeték nélküli billentyűzet és ilyenkor a rendszer úgy működik, mint egy netbook, így egyszerűbbé válhat a mobil munka. A HDMI-kimenetes kiegészítővel a tartalmak megjeleníthetők lesznek televízión is. Ezzel a Neptune lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy az adatokat számos, eltérő méretű kijelzőn megjelenítsék. A csomag része továbbá a Bluetooth-headset is. A Pocket és a Tab Screen akár mobil töltőállomásként is működhet. Az okosóra 1000 mAh-s, a Pocket 2800 mAh-s és a TabScreen 7000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik.

Az okosóra operációs rendszere az Android 5.0 lesz, ehhez társul a 2,4 hüvelykes érintőképernyő, az 1,8 GHz órajelű négymagos processzor és a 64 gigabájt flashmemória. Van LTE-, Bluetooth-, GPS- és NFC-támogatás. A Pocket 5 hüvelykes érintőkijelzőt, hátoldali 8 megapixeles és előoldali 2 megapixeles kamerát kapott, míg a TabScreent 10 hüvelykes, 1920 x 1080 képpontos felbontású kijelzővel és előoldali kamerával szerelték fel. A Neptune Suite jövő februárra készülhet el, a csomag a tervek szerint 900 dollárba kerül majd, de most kedvezményesen 600, illetve 650 dollárért lehet megrendelni. A megrendelt termékeket egy év múlva szállítják ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #6
    Az ötlet nem lenne rossz, hogy egy központi egység körül lenne a sok periféria (mint az asztali gépeknél, csak kisebb, hordozható és vezeték nélküli).
    Erre pont jó lenne az okos telefon. De akkor miért nem arra fejlesztettek?
    Az nem lett volna egyszerűbb? Hiszen legtöbb telefonban már benne vannak ezek.
    Hogyan fog akkor telefonálni? Nem írja, hogy bárhol is lenne benne egy sim kártya fogadó egység. Akkor mégis csak kell még egy okos telefon is.
    Akinek ez kellene annak már minimum van egy okos telefonja, egy laptopja. Most akkor minimum 160 ezer forintért megvehetné ugyanazt.
    A céges használat pedig kérdéses, mert a cégen múlik, hogy megengedi-e az ilyen adatkezelést, vagy saját gép használatot.
    Hogyan lesz az óra töltése? Mindegyik készülékben van egy vezeték? Kibírja egy egész napig az óra, ha "A teljes technika - a processzor, az LTE-modul, a memória és az IEEE 802.11ad szabvánnyal kompatibilis WLAN-modul - az okosórában van elhelyezve"?
    "A HDMI-kimenetes kiegészítővel a tartalmak megjeleníthetők lesznek televízión is" Ha a tv tudja, és van hozzá kábel is.
    Nem lett volna egyszerűbb NFC-vel megoldani?
    Gondolom ezek az eszközök nem fognak kommunikálni a többi nem ilyen eszközzel.
    Visszaolvasva olyan, mintha szétszedték volna az okos telefont és a belsejét átrakták volna egy órába, a kamera meg maradt volna a telefonban.
  • kvp #5
    Az eredeti otlet az ibm-tol jott olyan 20 evvel ezelottrol. A lenyeg, hogy egy keszulekben legyen a kozponti egyseg es minden mas periferiat csak hozzakapcsolunk. Igy az embernel halozati kapcsolattol fuggetlenul mindig ott van a szemelyi szamitogepe. Akkoriban a legkisebb eletkepes kozponti egyseg meg egy nagyobb mai telefonnak felelt meg, toredek tudassal. Mara ez osszement egy karora meretere. Ha tovabb zsugorodik, akkor egy gyurube is beleferhet egy mai desktop tudasa.

    A mobiltelefon es az ora kozti egyetlen kulonbseg (a kepernyo meretet nem nezve) a hordozhatosag. Egy orat nehezebb elhagyni es konnyebb csuklon viselni egesz nap. Szerintem egyebkent a hardvert tul nagy mertekben korlatozza a kis meret, ezert egy telefon meretu csuklogep elonyosebb lenne, bar kevesebb ember lenne hajlando egy nagyobb telefont szijazni az alkarjara, akarmennyivel is jobb teljesitmeny erheto el vele. A desktop replacement tudasu rendszerek pedig mar vegkepp nem eleg kicsik ahhoz, hogy az ember allandoan viselje oket.

    Viszont a legtobb embernek eleg egy mobiltelefon vagy ahogy most allunk egy karora teljesitmenye az alapveto napi felhasznalasra. (bongeszes, mediafogyasztas es kommunikacio) Erre pedig idealis egy karora meretu pc. A kulso kijelzo pedig lehetove teszi azt, hogy hazaerve automatikusan a tv-re keruljon ki az uton meg a tablet-en nezett oldal vagy a nappalibol atmenve a dolgozoszobaba atkeruljon az asztalon levo monitorra. Igy az ember elkezd irni egy email-t otthon reggeli kozben a tablet-en, bemegy dolgozni ahol a munkahelyi kijelzon ott a desktop amit a tablet-en hagyott, majd hazafele a karorajan/szemuvegen megnezi a valasz email-t, majd otthon a tv-n elolvassa a csatolt dokumentaciot mielott megneze egy filmet, amit mar lehet az agyban fejez be a tablet kijelzon. Mindezt ugy, hogy egyetlen, valoban szemelyi szamitogepet hasznalt az egesz nap soran es az vegig a csuklojan volt. Aki mar ma is x+1 eltero meretu es fizikai helyu szamitogepet hasznal a nap soran, annak ez sokkal kenyelmesebb lenne. Az emberek jelentos resze ilyen, legalabbis a fenti ora celkozonsege igen.

    ps: Megfelelo interconnect rendszerekkel es desktop sharing-gel meg lehet oldani valami hasonlot off the shelf technologiakkal is, de a cikkben emlitett megoldas keszre szerelve jonne, tehat nem kell hazilag barkacsolni (mint idaig), amihez raadasul jellemzoen magasabb szintu hardver/szoftver fejlesztomernoki tudas is kell.
  • M2 #4
    Hát ja, erre bőven elég egy mobiltelefon.
  • Ender Wiggin #3
    Miért is kell az életünk minden másodpercében telefon, e-mail és egyéb technológia közelében lenni? És a hollétünkről, meg arról, hogy mit cisnálunk éppen tájoztatni az eszközök gyártóját, legtöbbször a tudtunk nélkül?
  • schultz6354 #2
    Igazad van..a traktorban nincs szivartolto, meg lemerulne mikozben ganezod a disznokat mi?
  • seepheeerd #1
    A fasznak kell okosóra.