Berta Sándor

A slusszkulcsot és a hitelkártyát is helyettesítheti az Apple Watch

Az amerikai vállalat március 9-én mutathatja be az új termékét, amely áprilistól lesz kapható.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a The Telegraph brit napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Apple Watch helyettesítheti az emberek slusszkulcsait. Azért, hogy ez megvalósítható legyen, az okosórát olyan akkumulátorral látják el, amelyet gyorsabban fel lehet majd tölteni, mint az iPhone-t és amelynek az üzemideje egy nap lesz. Cook hozzátette, hogy emellett a Watch a hitelkártyákat is kiválthatja, de ezzel kapcsolatban technikai részleteket nem árult el.

A menedzser ugyanakkor ismét fontosnak tartotta hangsúlyozni az adatvédelmi álláspontjukat. Kiemelte, hogy ha valaki az Apple Pay szolgáltatás segítségével vásárol valamit, akkor nem akarják tudni, hogy hol és mit vesz, vagy hogy az adott termék mennyibe kerül. Ez egy olyan dolog, ami kizárólag az eladóra, a vásárlóra és a bankra tartozik. Az Apple Pay platformot kifejezetten úgy alakították ki, hogy biztonságos és a magánszférát védő megoldás legyen.


Cook kifejtette azt is, hogy a terrorizmus elleni harcban haszontalannak tartja a magánszférába való beavatkozásokat. Az üzletember úgy vélte, hogy a terroristák már rendelkeznek titkosítási módszerekkel, ezért semmi haszna nincs annak, ha az internetes cégeknek tovább kell adniuk a felhasználók adatait a titkosszolgálatoknak. Az üzletember szerint ha nem titkosítják az eljárásokat, akkor ezzel a jó embereket sújtják és az emberek 99,999 százaléka jó. Leszögezte, hogy a magánszféra egy alapvető emberi jog, és amennyiben az olyan cégek, mint ők is nem védhetik meg az információkat, akkor ez veszélyezteti a magán jellegű egészségügyi és pénzügyi adatokat.

Az is kiderült, hogy a Japan Display Inc. (JDI) szállíthatja az iPhone kijelzőit - az Apple jelenleg is tárgyalásokat folytat a gyártóval egy új üzem felépítéséről. Az elképzelések alapján a létesítményt Japánban, az Isikava prefektúra területén hoznák létre és az iPhone készülékekhez készítene képernyőket. Amennyiben az együttműködés létrejön, úgy a JDI lehet az iPhone készülékek legfőbb kijelzőbeszállítója, ugyanakkor a cég azt szeretné, ha az Apple vállalná át a 200 milliárd jenes (1,7 milliárd dolláros) beruházás nagy részét. A vállalat azt hangsúlyozta, hogy folyamatosan új lehetőségeket keres pozíciójának javítására, és ebbe beletartozik egy új gyár létrehozása is, azonban a társaság azt is kiemelte, hogy erről még nem született hivatalos döntés.


Az új gyárban 2016-tól kezdődhet a termelés és nagyobb gyártókapacitással rendelkezhet majd, mint a Mobarában lévő jelenlegi üzem, amely havonta 50 000 darab 1,5-1,85 méteres elemet készít az iPhone 6 képernyőkhöz. Shuichi Otsuka, a JDI vezérigazgatója már tavaly azt nyilatkozta, hogy szükségük lenne egy új létesítményre, mert Mobarában elérték a gyártókapacitás határait.

A Nikkan Kogyo Shimbun japán gazdasági újság azt taglalta, hogy az új isikavai üzemben olyan LTPS kijelzőket készíthetnek majd, amelyeket már most is beépítenek az iPhone 6 és a 6 Plus okostelefonokba, hosszú távon ugyanakkor itt gyárthatják az Apple Watch és más termékek OLED-paneljeit is. A Japan Display Inc. elsősorban az Apple számára gyártana képernyőket, de közel sem exkluzív együttműködésről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomecK #7
    "Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a The Telegraph brit napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Apple Watch helyettesítheti az emberek slusszkulcsait. Azért, hogy ez megvalósítható legyen, az okosórát olyan akkumulátorral látják el, amelyet gyorsabban fel lehet majd tölteni, mint az iPhone-t és amelynek az üzemideje egy nap lesz."

    1 nap WTF?! Vagy csak én értem félre ? Hatalmas teljesítmény.
  • Tetsuo #6
    A Toyota nemrég jelentette be, hogy nem adja oda magát az Apple, Android rendszereknek.
    Szóval a Lexus slusszkulcsa megmenekült. ;-)
  • Sir Cryalot #5
    "(...) Jön a szép új 1984-es világrend."

    -nem újkeletű dolgok:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitous_computing
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.03.03. 20:57:13
  • Sir Cryalot #4
    "Különösen igaz ez az Apple-re, akik kb. elsőként adták ki a felhasználóik adatát az NSA-nek, és társaiknak. "

    "for the record" volt egy lista amin ponthogy utolsók voltak ezzel apple-ék ha jól emlékszem 2008-as dátummal :)

    honi viszonylatban meg a bme-n meg elsők voltak a kinectológiával :)

  • CairoJack #3
    Amikor egy amerikai cég (a Patriot Act-el megtámogatva) a privát szféra védelméről (LOL) kezd beszélni, az kb. annyira hiteles, mint ha a hátsó felem kezdene áriázni az operában.
    Különösen igaz ez az Apple-re, akik kb. elsőként adták ki a felhasználóik adatát az NSA-nek, és társaiknak.
    Hiába hangsúlyozzák, hogy "őket nem érdekli" az "adatokat nem adják ki", "senki nem fér hozzá", meg "titkosítás" bődületes kamu az egész.
    Ki az a hülye, aki még bedől ezeknek a lőzungoknak?? Tudomásul kéne már venni, hogy aki bármi olyan dolgot használ, ami az internetre van kötve, az meg van figyelve, le van hallgatva, ki van elemezve, le van profilozva. Az interneten nincs olyan, hogy magánélet, és hamarosan már sehol nem lesz (jönnek az okosautók, okosházak orwell-i kamerákkal, kinect, kamerás TV-k, távolról aktiválható okostelefonok, folyamatosan gyűjtött biometrikus adatok, stb. Jön a szép új 1984-es világrend. (Hogy 3 klasszikust mixeljek).
    Persze amíg ezzel a tudással nem élnek vissza nincsen baj. Gyakorlatilag persze nehéz nem visszaélni a világtörténelem legnagyobb hatalmával, azaz, hogy a megfelelő szervek mindenkiről mindent tudnak. Még pár év, és azt is, hogy hogyan aludtál, vagy akár, hogy mit álmodtál (viselhető elektronika, pulzusmérők, vérkép-elemzők, galvanikus szenzorok, stb.).
    Ilyen szintű megfigyelési államot még soha senkinek nem sikerült kiépíteni, még a legkeményebb diktatúrákban sem. Mostanáig.
    Az igazi baj az, hogy ezekhez az adatokhoz előbb-utóbb nem csak a hatóságok férnek majd hozzá, főleg, ha a cégek úgy állnak a biztonsághoz, mint az Apple, hogy az évek óta számukra már jelzett hibákat is tosznak kijavítani. Aztán majd jönnek sorra a fapening botrányhoz hasonló ráfázások, de amikor xy kibermaffia lenyúlja minden pénzed, akkor már késő lesz sírni. Hehe.

    Amúgy erről az autó távirányítós cikkről az jutott eszembe, hogy a Kéjjel-nappal (Knight and Day) című film, ahol Tom Cruse úgy lopott kocsit, hogy az iPhone-jával végigment a parkolóban, és egy gombnyomással kinyitotta egy S Merci ajtaját. Na úgy látszik ez 5 éve még vicc volt, 5 év múlva meg a hétköznapi realitás lesz.
  • Ender Wiggin #2
    slusszkulcs, persze. az autók 99%-t nem indítja távirányító. az ajtónyitás meg akkor még mindig a saját slusszkulcsról megy... de a tolvajok majd fognak örülni, ha ez elterjed a sznobok között.
  • hunbalee #1
    HTC okoskarperece kilóra megvett. Na még az a piac is fejlödik 2-3 évet és végre lehet értelmes valamire való okoskarkötőket venni VÉGRE! 2017-ben vissza is nézek erre a piacra!