Berta Sándor

Apple Watch - töröltek számos egészségügyi funkciót

A kaliforniai cég eltávolított olyan szenzorokat, amelyek feladata eredetileg a fitneszadatok gyűjtése lett volna. Az LG is inkább a divatra és a luxusra koncentrál új okosórájánál.

A bennfentesek elmondták, hogy a lépésre azért került sor, mert az alkalmazott technológiák nem voltak elég megbízhatóak, túl bonyolultnak bizonyultak vagy szabályozási kérdéseket vetettek fel. Miután számos egészségügyi funkció kikerült az eszközből, az Apple menedzsereinek azzal a kérdéssel kellett megküzdeniük, hogy az okosórának milyen célokat kell valójában szolgálnia és mire kellene használniuk a felhasználóknak.

A fejlesztés eredetileg az egészségre összpontosított. A gyártó többek között olyan szenzorokat próbált ki, amelyek a bőr elektromos vezetőképességét használták arra, hogy a stresszt, illetve a szívritmust mérjék. A technika azonban a szőrös karú vagy száraz bőrű személyeknél nem szállított megfelelő eredményeket, sőt, a diagnózis attól is függött, hogy mennyire szorosan helyezték fel a karra az okosóra pántját.


Az Apple emellett olyan módszerekkel is kísérletezett, amelyek a vérnyomást és a vér oxigénszintjét mérték, de az eredmények ezekben az esetekben sem voltak elég pontosak. Ráadásul fennállt a lehetősége annak, hogy az illetékes hatóságok közbelépnek, ha a társaság a kapott értékek alapján egészségügyi tanácsokat vagy viselkedési ajánlásokat fogalmazott volna meg. Így végül az óriáscég úgy döntött, hogy ezeket a funkciókat eltávolítja az Apple Watch első változatából. Ehelyett az okosóra inkább olyan iPhone- és Apple Pay-kiegészítő lehet, amely feljegyzi a napi tevékenységeket.

A társaság még mindig azzal számol, hogy a termékből sokat tud majd értékesíteni, ezért az áprilisi eladási rajtig 5-6 millió darabot akar gyártani. E mennyiség körülbelül fele lesz Apple Watch Sports modell, a többi pedig nemesacél házzal ellátott, illetve zafírüveges változat. Az Apple tavaly szeptember 9-én mutatta be az okosóráját, amelynek bevezető ára 349 dollár lesz. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrég az érkező okosórájuk egy eddig ismeretlen funkciójára hívta fel a figyelmet. Az Apple Watch minden óra 50. percében figyelmeztetni fogja a felhasználót arra, hogy sokat ültek és ideje újra felállniuk, egy kicsit mozogniuk.


Az LG saját új termékét Barcelonában fogja bemutatni, a dél-koreaiak fémházas, luxuskategóriába pozicionált okosórája az Urbane nevet kapta. Körszámlapos, 1,3 hüvelykes Plastic OLED (P-OLED) technológiájú kijelzővel érkezik, és míg a Watch R dizájnja a sportos eleganciát, az aktívabb életvitelt vette alapul, addig az LG Watch Urbane vékonyabb kialakítása inkább az elegáns vonalat viszi. Az acél ház polírozott ezüst és arany kivitelben lesz elérhető, hozzá illő, valódi varrott bőrből készült szíjjal a klasszikus dizájn érdekében. A szíj bármilyen 22 milliméter szélességű modellre kicserélhető. Az érintőképernyős felhasználói felület révén minden, legalább Android 4.3-at t futtató okostelefonnal kompatibilis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #7
    Az órákban használatos funkciókat ma is tudják az órák! Ehhez nem kell "okos" sz*r.
    Akkor lenne értelme, ha érdemleges, ismétlem, érdemleges plusz infókat közölne. Az nem érdemleges, hogy jött egy SMS-ed, azt közli a telefonod is. Persze aki hülye, fizethet majd 100ezret ezért a vacakért, hogy két helyen pittyegjen. Igazad van, ez magánügy..,
    Ez a koncepció koránt sem olyan forradalmi, mint a tablet volt. A tablet sikere abban áll, hogy a PC-hez egyébként nem értő, attól rettegő és hozzá nem értő 1bites emberek is képesek általa internetes médiafogyasztásra, kép nézegetésre, meg bugyuta játékok általi "számítógépes" szórakozásra. Ez egy potenciális tömegigény volt. Hol látod ezt a potenciált ennél az "óránál"? Az, hogy pulzust mér, nulla értékkel bír. Akinek erre van szüksége, eddig is vehetett olyan sport watch-ot ami ezt már ezer éve tudja.
    Összefoglalva: ez a szerkezet a közlendő információk tekintetében alig nyújt többet mint egy mittomén jobb féle GShock, csak éppen 5x annyiért, gusztustalanabb design mellett, és körülményesebb módon (állandó töltögetés). Értelmetlen...

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.02.23. 04:20:01
  • M2 #6
    Jó lehetne ez a cucc, ha:
    - nem herélik ki az eredeti ötletet és csak akkor jönnek ki vele, amikor minden szenzor benne van és jól működik (persze akkor nem lehetne minden generációt újra meg újra eladni - értem én),
    - nem lenne ilyen iszonyatosan ronda (az régen rossz, ha a szíjnak kell javítania egy óra kinézetén),
    - legalább az alapkövetelmény paramétereket hozná: hosszú aksi idő, víz- és ütésállóság, telefon nélküli működés.

    Ez így egy nagy, agyonreklámozott szar.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2015.02.20. 13:44:52
  • Dynamic #5
    Az meg rohadt unalmas, hogy mindig előkerül a nem is az "iPhone volt az első érintőképernyős telefon" szöveg. Ki beszélt erről? Annyit mondtam, hogy megjelenés előtt temették az iPadet, és az iPad népszerűsége után kezdett el mindenki ráfeküdni a tablet gyártásra. Ugyanúgy, ahogy az iPhone indította el az okostelefon őrületet, független attól, hogy az iPhone előtt is voltak okostelefonok. Ezek tények. Hol olvasod ki ebből, hogy az iPad/iPhone volt az első tablet/okostelefon, amit gyártottak?
  • Jakuza1 #4
    Azert kurvara szanalmas, ahogy az apple fanok eloadjak mindig, mintha ok talaltak volna fel a tabletet, vagy miattuk hasznalna mindenki.

    Microsoft tablet PC, Samsung Q1,Lenovo ThinkPad X61,HP TouchSmart csak hogy parat megemlitsek, raadasul a lenovo volt aki igazan nekifekudt a temanak es 2004-tol folyamatosan fejlesztett 2010ig amikor megjelent az ipad, tehat mar az otlet se az appleje volt, az is lopta, aztan megvolt pofaja az ipad utan mindenkit beperelni.
  • Dynamic #3
    1. Undorító? Melyikről is beszélsz? Ízlések és pofonok, de nekem az mondjuk kifejetten tetszik, hogy van több tucat kijelző és szíjkombináció. Nézd meg a goggle képkeresőben. Tényleg mind undorító? Jó, te tudod.
    2. Várd ki a végét. Az iPadnél is mindenki megmondta a tutit. Legtöbben temették, és most ott tartunk, hogy mindenki tabletet gyárt.
    Egyébként milyen érdemleges adatra gondolsz? Hány óra, hány fok van, milyen üzenetem jött, ki hív a telefonon, mennyi a pulzusom, hány km-t futottam stb... Ezekhez tényleg kell a 8 collos HD kijelző?
    3. Az óra funkciói elvileg az egészséges életmódra próbálnak sarkalni, és ennek fényében megemlítették, hogy pl. lesz benne egy ilyen funkció is. Ennyi, nem kell ezt túlgondolni. Ki mondta, hogy korszakalkotó? Ez olyan, mintha azt mondták volna, hogy lesz aranyszínű óra is. Nem csak ezt fogja "tudni", pusztán egy érdekességet közöltek a sok közül.
  • Sir Cryalot #2
    ...szerintem ez még mindig az a cég amelyiket nem szabad nyilvánosan kritizálni , főleg újságíróknak és főleg a fanek előtt nem ,úgyhogy nagy fába vágtad a fejszéd, és elsősorban váratlanul érné őket a kérdés, ( a jelzők meg főleg,lol).
  • TokraFan #1
    1. Ritka rusnya ez a szerkezet, konkrétan undorító (Apple). El nem tudom képzelni egy kecses női csuklón, de a férfiakén is gáz lesz.
    2. Az egész okosóra koncepció tévedés, pont akkora bukás lesz, mint a TV-nél a 3D. Ekkora kijelzőn érdemleges adatot nem lehet közölni a felhasználóval.
    3. Félelmetes, korszakalkotó feature: 50percenként jelez...Ezt komolyan gondolták?