Berta Sándor

Tömeges elbocsátások várhatók a Foxconnál

A tajvani konszern azt tervezi, hogy csökkenti dolgozói számát. Mindez megnyithatja az utat a robotok nagyobb mértékű alkalmazása felé.

A Reuters cikke szerint a Foxconn kirúgná munkatársai egy részét. Louis Woo szóvivő konkrét számokat vagy időpontot ugyan nem mondott, de a várható intézkedések indoklásaképpen kiemelte, hogy az emlékezetes öngyilkosságok miatt 2010 óta több mint a duplájára nőttek a bérköltségek. A társaság bevétele 2013-ban 1,3 százalékkal csökkent, míg tavaly 6,5 százalékkal nőtt, korábban ugyanakkor több tízszázalékos bevételnövekedést is elkönyvelhetett a cég. A legnagyobb problémát az okostelefonok, a táblagépek és a számítógépek árának csökkenése jelenti. Tavaly 297 dollár volt az okostelefonok átlagára, a várakozások szerint ez 2018-ban 19 százalékkal kevesebb lesz.

"Még ha a technológia fejlődik is, az árak esnek" - mondta Woo. Woo kitért arra, hogy ugyan évekkel ezelőtt egymillió robot alkalmazását tervezték, de ezt nem szó szerint kell érteni, hanem csupán azt jelenti, hogy előtérbe kerülhet az automatizálás, amely kulcsfontosságú a munkaerő-költségek hosszú távú ellenőrzése szempontjából. A finom munkákhoz ugyanakkor továbbra is szükség lesz az emberekre. A Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. jelenleg több mint 1,3 millió főt foglalkoztat, ezzel a világ egyik legnagyobb munkaadójának számít.

A Foxconn azt fontolgatta, hogy kínaiak helyett robotok szereljék az iPhone 6-ot, de a gyártásautomatizálási tervek ellenére kénytelen volt 100 000 új dolgozót felvenni azért, hogy az iPhone 6 sorozatgyártása zökkenőmentes legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #13
  Persze, neked a boltban...Te egyszeruem kevered a viszonteladoi arat azzal, amit pl az Apple fizet a Foxconnak
  Kozelitoleg sem egyezo osszegekrol beszelunk.
 • MsUser #12
  A telefon ha AKAI ha iPone a gyártónak db. db. és nem kap nagyságrendekkel többet egy iPone alaplapért, de fizetőképes cégnek dolgozik nagy db. számmal.
  A telefon és Pc piac telítődése nem csak az értékesítő márkanévre de a gyártókra is kihat.
 • Attilawap #11
  Nem értem, hogy mire akarsz kilyukadni. A Foxconn nem arról híres, hogy olcsó cuccokat gyárt.
 • Inquisitor #10
  Na jó, a Foxconn meg Indonéziában röpke egy millió(!) munkahelyes kis gyártelepet épít, persze hozzá való lakónegyeddel együtt, mert megéri nekik az ottani gagyi bérek miatt áttelepíteni a gyártást Kínából.
  Azért az olcsó munkaerő mellett a Foxconn gyártói tapasztalata sem kicsi, hiszen mielőtt oylan "noname" termékeket csinált mint HP vagy Dell alaplapok, előtte is a márkás alaplapokon lévő alkatrészek zömét ők adták. Gyártottak ők Xbox-ot, Elsa GeForce kártyákat, sok minden mást. Persze sikerűlt is elhappolni az Apple cuccokat az AsusTek elől.
  Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2015.01.28. 17:40:28
 • Sequoyah #9
  A Foxconn egyetlen pluszt tudott felmutatni a nyugati gyarakkal szemben, megpedig az olcso emberi munkaerot. Ha robotokra cserelik, akkor pont ezt veszitik el vele, es semmi nem fogja indokolni, hogy miert ne az anyaceg orszagaban gyartsanak.
  Egyes Japan cegek mar el is kezdtek hazatelepiteni a gyarakat, mert otthon robotokkal dolgoztatni mar nem dragabb mint Kinaban emberekkel.
 • Cat #8
  Dehogy termelte. Az adott munkást alkalmazó cég (a Foxconn) csak a töredékét kapja minden példányért a végső árnak, amiért te a boltban megveszed, hiszen azt meg kellett tervezni, a készterméket raktározni, szállítani kell, és persze el is adni.
 • Ferrer #7
  Tehát te a terrorizmust pártolod. Ez is egy álláspont..
 • Vol Jin #6
  A melós a gépsoron, ha öt telefont összeszerel, már kitermelte a havi bérét. Nem értem a rinyát.
 • cateran #5
  Kerlek mondd, hogy valami vezeto beosztasu szemely vagy!
  Arcsokkenes szerinted azzal egyenlo, hogy olcso? Ha valami 100000-rol 99999-re csokken, akkor az olcso lesz? (olcsoBB)
 • Tetsuo #4
  Csak globális szinten lenne megoldás, de annak 0% az esélye - vagyis valójában megállíthatatlan civilizációnk összeomlása.
  Ezek a kínaiak messze vannak (irónia) nekünk itt vannak a Charlie Hebdók.