Berta Sándor

Komoly terhet ró a beszállítókra az iPhone 6 gyártása

Tajvani lapértesülés alapján az új készülék miatt több tízezer új alkalmazottat kell felvenniük az Apple partnereinek.

Az Economic Daily News arról számolt be, hogy a Hon Hai Precision Industry (Foxconn) kénytelen 100 000 új dolgozót felvenni azért, hogy az iPhone 6 sorozatgyártása zökkenőmentes legyen. Az már korábban ismertté vált, hogy a cégnek az okostelefon gyártása miatt új üzemcsarnokokat is fel kellett építenie.

Hasonló a helyzet az Apple másik beszállítójánál, a Pegatron nevű vállalatnál is, amely a foglalkoztatottak számát körülbelül 33 százalékkal növelné. A Pegatron Corporation kisebb mértékben vesz részt az iPhone 6 gyártásában. A dolgozók számának növelése arra vezethető vissza, hogy az új okostelefon elkészítéséhez több munkásra lesz szükség.

Katy Huberty, a Morgan Stanley elemzője szerint a beszállítók arra számítanak, hogy az iPhone 6-ból 20 százalékkal többet adnak majd el, mint az iPhone 5S-ből, de Huberty ugyanakkor kiemelte: aligha lép majd fel alkatrészhiány. Az iPhone 6 sorozatgyártása várhatóan júliusban kezdődhet el, az első készülékek pedig szeptemberben vagy októberben kerülhetnek a boltok polcaira. A Foxconn az első szakaszban 90 millió terméket készít majd.

Az iPhone 6-ról néhány nappal ezelőtt képeket közölt a 9to5Mac.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Nem tudom. Lehet hogy jobb lenne, ha az embertelen városi közegből visszamennének a földekre dolgozni, ahol bár kínkeservesen, de mindig van betevő és a családjának vet, arat. Itt pedig kb. időjárástól függ, hogy fel tudja-e nevelni a gyereket adott rabszolgaságban vagy éhenhal, mert nincs új szerződés.

    Ez nem az Apple hibája, hanem a rendszeré és az államé, amelyik ilyen munkatörvényekkel rendelkezik.
  • Prof William #9
    Szerintem a világ BÁRMELYIK kormánya ezt tenné. :)
  • Papichulo #8
    Szerintem MO-on a mindenkori kormany ket kezzel rantana szet sajat anuszrozsajat ha barmely ceg kenytelen lenne szazezer uj munkahelyet teremteni :)
  • maxy182 #7
    És akkor az miért is olyan nagy gond, ha egy cégnek bővülnie kell, és új embereket kell alkalmaznia?
  • M2 #6
    És talán fegyverrel kötelezik az embereket, hogy elmenjenek egy hétre dolgozni!?
    Nem, örülnek hogy addig is van meló és pénz.

    Nektek amúgy mindig félig üres az a bizonyos pohár vagy csak amikor az Apple-ről van szó?
  • M2 #5
    Igen, mennyivel jobb lenne, ha erre a pár hónapra se lenne munkájuk, legalább nem tudnák a mocskos kapitalisták kihasználni őket!

    Szerződés szó mond valamit?
  • Sequoyah #4
    Nekünk ez szívásnak tűnik, de ott, ahol szegénység van ez is sokkal jobb, mint amit eddig kaptak. Ez az első lépés a kitöréshez vezető úton. Ott is szabadok az emberek, szóval ha elvállalják ezt a munkát nyilván jobb mint amit eddig csináltak helyette.

    Úgy általában a globalizáció nagy nyertesei a világ leszakadt részei, ahol a vagyon és az életminőség drasztikusan megnőtt az utóbbi évtizedekben. A fejlett országokban lehet hogy nőtt az olló a szegény és a gazdag között, de világszinten éppenhogy csökkent emiatt.
  • DontKillMe #3
    Itthon a flextronics is és az összes multi is így csinálja. Nem, nem jó, de így csinálja, mert a törvény nálunk is a pénz mellé áll. Egy hetes szerződések vannak. Mondom egy hetes!!!
  • TomecK #2
    Nem, de ez így működik eléggé sok helyen, szezonszerű a munka. Ezt tudja az alkalmazott is. MO-n is vannak hasonló esetek, annyira nem kell meglepődni. Örülhet, hogy van melója, lesz mit enni.
  • Tetsuo #1
    Most felvesznek 100 ezer új dolgozót robotolni, majd ahogy lecseng a hype, elbocsájtják őket. Gondolom nem sok joga lehet egy efféle munkásnak.