Berta Sándor

Drónok - a tökéletes segítők?

A közeljövőben a robotrepülőgépek hatékonyan segíthetnek majd a természeti katasztrófák és balesetek utáni mentési munkálatokban.

A drónok gyógyszereket és különböző eszközöket vihetnek a hegyi falvakba, felkutathatják és megtalálhatják a lavinák áldozatait, akár a mentőcsapatokkal együttműködve is. A Matternet nevű cég robotrepülőgépei már most 2 kilogramm hasznos terhet tudnak szállítani és a célhoz érkezve képesek automatikusan megközelíteni a leszállóhelyet. Egyetlen kattintás elég az okostelefon-kijelzőjén és a légi jármű máris elindul. A repülés ezután teljesen automatikusan zajlik.

A drónok általában Mutare városából indulnak el, ami Zimbabwe keleti részén található, az irány pedig nyugat, délnyugat. A robotrepülőgépek átrepülik a szavannás tájat, közben időnként leszállnak tankolni. Közel másfél órás repülés és 50 kilométer megtétele után elérik a célpontként szolgáló falut, amely a heves esőzések miatt egyébként nem érhető el a szárazföldön keresztül. A szállított csomagban gyógyszerek vannak. A jövőben egyre több ilyen segélyakció valósulhat meg, a szükséges technikát a Matternet fejlesztette ki. Az egyik fő alkalmazási terület Afrika lehet, ahol rendszeresen sokezer ember van elzárva a külvilágtól.


A cég előzetesen beprogramozza a repülési útvonalakat, az időjárási előrejelzéseket, valamint a célterülettel kapcsolatos adatokat. Amennyiben szükséges, a robotrepülőgépek az út során is kaphatnak információkat mobil kapcsolaton keresztül. A drónok 120 méteres magasságban repülnek, hogy ne ütközzenek neki a fáknak, a csúcssebességük pedig 40 kilométer/óra. Ellátják őket GPS-egységgel és kamerával, hogy mindig pontosan tudják továbbítani a helyzetükkel kapcsolatos adatokat és biztonságosan tudjanak leszállni a 10 kilométerenként elhelyezett dokkolóállomásokon. Itt az elhasznált akkumulátorokat újakra cserélik ki.

A Matternet robotrepülőgépeit eredményesen alkalmazta már az Orvosok Határok Nélkül szervezet Pápua Új-Guineában és Bhutánban. Az utóbbi országban 3000 emberre jut egy orvos, sokan távoli hegyvidékeken élnek. A cél az, hogy a járművekkel összekössék ezeket a vidékeket a nagyobb klinikákkal és - a rendkívüli magasság, valamint az erős monszun ellenére - gyógyszereket szállítsanak oda. A cég egy további projektet tervez Lesothóban, ahol a helyi AIDS-betegek 70 százaléka vidéken él és évente kétszer kell vértesztet készíteniük. A vérminták elemzését 19 klinikán végzik.


Andreas Raptopoulos, a Matternet alapítója és a kollégái megpróbáltak olcsó technikát kifejleszteni. Az egyes példányok 2000 dollárba kerülnek, a felszereléssel együtt az áruk 5000 dollár. A frissen feltöltött akkumulátorokkal ellátott töltőállomások ugyanakkora összegbe kerülnek. Egy körülbelül 100 négyzetkilométeres terület 150 robotrepülőgéppel fedhető le, ennek ára kevesebb, mint egymillió dollár. Egy repülés 0,5-1 dollárba kerül. A Matternet többek között csomagszállítási tevékenységet végezne az Amerikai Egyesült Államokban, ebből jutna bevételekhez.

A járművek kamerák és infraszenzorok segítségével képesek a levegőből ellenőrizni az olaj- és a gázmezőket, a francia bányákat, az ausztrál olajfúrótornyokat és az építkezések helyszíneit. Ez utóbbi zajlik jelenleg a Construct program keretében, amelynél egy szoftver létrehoz egy 3D-modellt és annak segítségével összehasonlítható az eredeti tervekkel az építkezés pillanatnyi állapota. Így időben felismerhetők a tervektől való legapróbb eltérések is, ezáltal időt és pénzt lehet megtakarítani.


A Swarmix projekt keretében azt tanulmányozzák a kutatók, hogy miként működhetnek együtt a drónok, az emberek és a mentőkutyák az eltűnt személyek felkutatásában például a hegyomlások és a lavinák esetén. A kutyákra hangszórókat szerelnek, így az állatok akár a távolból is irányíthatók. A robotrepülőgépek egyúttal a WLAN-hálózatuknak köszönhetően biztosítják az egyes mentőcsapatok, illetve a csoportok és az irányítóközpont közötti kommunikációt is.

A robotrepülőgépek radikálisan felgyorsítják az épületek állapotának felmérését, ráadásul olcsók és pontosan dokumentálnak. A csomagszállításban is fontos szerepet kaphatnak, a DHL tavaly szeptemberben megszerezte az első európai drónüzemeltetési engedélyt.

A legfelső képen a Matternet koncepciórajza látható az általuk elképzelt jövőről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    A bevandorlas korlatozasa nyugaton mar nem sokat javitana a helyzeten. A legtobb nyugati terrorista mar 3. generacios bevandorlo, tehat a szulei is ott szulettek. Gazdasagilag nem jo a sok uj menekult, de a vedelmi helyzeten mar nem sokat ront. Itthon meg mas a helyzet, itt a letelepedett menekultek meg viszonylag kis aranyban vannak, ellenben van mas, evszazadokra visszameno kisebbsegi problema. (foleg a nemsokara megjeleno magyar kisebbsegnek van ezzel baja, mint Londonban az angol kisebbsegnek)

    A dronok pedig csak annyit jelentenek, hogy nagyon konnyen hozzaferhetove valt olyan technologia amire a tarsadalom meg nincs felkeszulve. Terroristak ellen a torvenyi szabalyozas is csak annyit ved mint a fegyverviselesi tilalom a franciaknal. A mukodo vedekezes az, ha nincsennek bunozok es terroristak az allamon belul. Ez jelenleg ugy nez ki, hogy teljesen megoldhatatlan a jelenlegi liberalis demokraciak allamfelfogasat kovetve.
  • Jeffjohnson #5
    Baj akkor van ha egy témában hozzá nem értő emberek messzemenő következtetéseket vonnak le.
    A terroristáknak nem kellenek drónok ahhoz, hogy embereket öljenek, lásd francia eset. Inkább a bevándorlás kell, ahhoz korlátozni.
    A drónoknak egy megfelelő szabályzás kell, ami nem nyírja ki az ipart de biztonságot is ad.
  • gemihu #4
    Sajnos én is úgy látom,hogy ez egy olyan eszköz,ami többet árthat,mint használhat.
    Tegnap is szépen landolt egy drón a Fehér Ház épületénél. .. Úgy tudnak majd rettegés alatt tartani messziről embereket,hogy oda se kell menniük, nagyon szuper..
  • Berber #3
    A baj nem a technológiával van, hanem a Darwini hulladékkal. Amikor az Apple Dos 1.0-át megírták senki nem gondolt arra, hogy Rich Skrenta rövidesen megírja a vírus Elk clonert is, viccből. Csak 1 Tálibnak jusson eszébe fegyvert rakni egy Dron-ra...
  • Neocortex #2
    Így van, zárkózzunk el minden technológiai fejlődéstől és másszunk vissza a fára. bitch please
  • Archenemy #1
    Bizonyosan nem lenne jó, ha rossz szándékú, rettegést szítani akaró emberek rosszra használnák ezt az eszközt.