MTI

A szaúdi királytól kérte az elítélt blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár

Levélben kérte az elítélt szaúdi blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár, Werner Faymann, aki Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével együtt fordult a szaúdi királyhoz.

Raif Badavit bloggert 2012 júniusában vették őrizetbe, amiért honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban. A férfira tíz év börtönt és ezer korbácsütést szabtak ki, valamint egymillió szaúdi riál (71,5 millió forint) megfizetésére kötelezték. A levélben a két politikus hangsúlyozta: a blogger esete nagy aggodalommal tölti el őket, hiszen a szaúdi férfit azért büntették, mert nyíltan a világ vallásainak egyenlőségéről beszélt. Az ítélet érthetetlen, hiszen nemcsak a szabad véleménynyilvánítás szenvedett csorbát, hanem a vallásközi párbeszéd alapelvei is megkérdőjeleződtek. A korbácsolás, amely különösen embertelen és kegyetlen büntetési forma, ellentmond az ENSZ kínzás vagy egyéb kegyetlen büntetés elleni egyezményének - olvasható a levélben.

Heinz Fischer államfő egy héttel korábban levélben ugyancsak arra kérte a szaúdi vezetést, hogy kegyelmezzenek meg a bloggernek és engedjék el az "elfogadhatatlan és embertelen" büntetést. Az osztrák belpolitikában éles vitát váltott ki, hogy a Bécsben működő, szaúdi társalapítású vallási központ nem emelte fel szavát a bloggerre kiszabott büntetés ellen. A bécsi Vallások és Kultúrák Közötti Párbeszéd Abdallah Király Központ (KAICIID) létrehozásának Szaúd-Arábia volt az egyik kezdeményezője és a fő anyagi támogatója. A szaúdi király évente 14-16 millió eurót adományoz a bécsi központnak, amely a vallások közötti párbeszéd elősegítését tűzte ki célul.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek az intézet mielőbbi bezárását követelték, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz Fischer köztársasági elnök ezt eddig elutasította. Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter az intézet újraszervezéséről beszélt azután, hogy a hét végén lemondott a vallásközi központ főtitkárhelyettese. Kurz új alapokra kívánja helyezni a központ működését. A vallási vezetőknek kulcsszerepet, a támogatóknak, köztük Szaúd-Arábiának háttérbeli képviseletet szán, továbbá intézményesített vallásközi párbeszédet, átláthatóságot és szélesebb nyilvánosságot akar teremteni a központ munkájához.

Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke élesen bírálta az intézetet, amely szerinte a párbeszéd helyett a hallgatás központja. A kancellár márciusig adott időt az intézetnek, hogy jelentést készítsen az eddigi munkájáról, máskülönben Ausztria nem vesz részt tovább a munkájában. Ausztria a központot nem tudja a másik két alapító állam, vagyis Szaúd-Arábia és Spanyolország beleegyezése nélkül bezáratni, egyedül csak a vezetés újraválasztásáról és a finanszírozási alap megvonásáról dönthet.

A múlt héten Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel Abdallah bin Abdel-Azizt, Szaúd-Arábia királyát, hogy részesítsék kegyelemben a bloggert. A főbiztos kitért arra is, hogy Rijád is aláírta a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, amely határozottan tiltja a korbácsolást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!