MTI

A bloggerek tevékenységét is figyeli az orosz kormányőrség

Adatbázist hoz létre az orosz kormányőrség azokról a bloggerekről, akik a hatalommal szemben ellenséges vagy szélsőséges véleményt fogalmaznak meg internetes bejegyzéseikben - írta pénteki számában az Izvesztyija című orosz napilap.

Egy név nélkül nyilatkozó, a kormányőrséghez közeli forrás az újságnak azt mondta, hogy nem ellenőrzésről vagy a szabályok szigorításáról van szó, hanem arról, hogy a bloggerek világhálón folytatott tevékenységének napi figyelésével számos incidenst meg tudnak előzni. Az illető azt a tavaly novemberi esetet hozta fel példának, amikor két fiatal Vilmos Sándor holland uralkodót és Máxima királynét paradicsomokkal akarták megdobálni a moszkvai zeneakadémia épülete előtt. Az Oroszországban betiltott Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái az akciót előtte az interneten meghirdették.

Az Izvesztyija arról is beszámolt, hogy az orosz kormányőrség tavaly decemberben írt ki pályázatot a sajtóban megjelent információk "automatikus összegyűjtésére", amelyre legfeljebb 31,8 millió rubelt (mintegy 210 millió forint) költhetnek. A lap közlése szerint szakembereknek - akik "külön erre kialakított rendszerekkel" dolgoznak - az internetes naplókban, a bloggokban elhelyezett feljegyzéseket, értesítéseket kell figyelniük, s ez az adatgyűjtés kiterjed majd a különböző események kedvező vagy negatív megítélésére is. Az államfőre, az elnöki hivatalra vagy éppen az ellenzék tiltakozó megmozdulásaira vonatkozó információkkal külön-külön foglalkoznak majd.

Robert Slegelj, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti képviselője az Izvesztyijának elmondta, hogy Oroszországban eddig is működött hasonló megfigyelési rendszer, amelynek a műszaki jellemzőit csak a kormányőrség ismeri. A politikus elismeréssel beszélt arról, hogy az állami szervezet most nyílt pályázatot írt ki az internetes adatgyűjtésre. Slegelj szerint fennáll a veszély, hogy a figyeléssel megsérhetik a magánszférát, de ez minden országban így van. A kérdés nem az, hogy létezik-e ilyen rendszer, hanem az, hogy miként alkalmazzák. Az orosz kormánypárti képviselő úgy vélte: Oroszországban sokkal humánusabbak "a magánéletbe való behatolás" szabályai, mint más országokban.

Makszik Kononyenko ismert orosz újságíró és blogger szerint ugyanakkor a kormányőrségnek nem kellene az internet megfigyelésével foglalkoznia, ez ugyanis szerinte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dolga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!