MTI

A korábban gondoltnál gyengébb a Sina mikroblog befolyásoló ereje

A "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon 300 millió felhasználói fiók inaktív, az összes üzenetet pedig a felhasználók csupán öt százaléka generálja - állítja a Hongkongi Egyetem egy tanulmányának készítője.

A meglepő tanulmányt az egyetem a mikroblogról rendszeresen jelentő, azt folyamatosan figyelemmel követő médiatanulmányi központjának kutatója, Fu King-va jegyzi. A professzor úgy találta, nem teljes mértékben igaz az a korábban számos alkalommal hangoztatott állítás, miszerint a mikroblog széles tömegekhez, százmilliókhoz képes elérni. Egy tetszőleges mintán a szakember az inaktív, vagyis bejegyzéseket nem közzétevő fiókok arányát vizsgálta, s a teljes felhasználói bázisra kivetítve úgy becsülte, hogy az 500 millió felhasználói fiókból nagyjából 300 millió ebbe a kategóriába tartozik.

Fu ezután a 210 milliónyi aktív, bejegyzéseket közzétevő fiókot vette nagyító alá. Eredményei szerint a Sina mikroblogon keringő információk elsődleges forrása alig több mint 10 millió fiók, innen származott az összes bejegyzés 94 százaléka. A többi aktív, mintegy 198 millió felhasználó csupán ezeket az eredeti posztokat továbbította - állítja a tanulmány.

A Sina mikroblog valós erejéről és társadalmi befolyásolóképességéről az elmúlt években számos jelentés készült. A Hongkongi Egyetem kutatói korábban arra mutattak rá, hogy hiába a félmilliárdos fiókszám, heti rendszerességgel mindössze 30 millió ember tesz közzé bejegyzést a platformon. Ez az adat jelentősen csökkenti a Sina közvéleményt befolyásoló erejét, amelyet sokan meghatározó véleményformálóként és a kínai demokrácia első számú tereként könyveltek el - állították tavaly tavasszal a kutatók.

A vállalat saját statisztikái szerint 130 millió havi felhasználóval rendelkezett a múlt év végén, ami 33 százalékkal több a 2012-es adatnál. A kínai internet információs központja ugyanakkor arra mutat rá, hogy a mikroblogolók száma csökken, tavaly év végén 281 milliót tett ki, ami 9 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!