Berta Sándor

Száműzhetők lesznek a kínos fotók a Facebookról

A közösségi platform szélesebb tartalomellenőrzési lehetőségeket kínálna a felhasználóknak.

Gyakori problémát jelent, hogy valaki jól érzi magát az egyik este, nem kevés alkoholt iszik, majd részegen képet készít magáról és feltölti a Facebookra, másnap reggel pedig szégyenkezik. Mindez hamarosan megváltozhat, ugyanis a konszern egy új digitális asszisztenst akar kifejleszteni, amelyik automatikusan szkennel minden fotót és felismeri, ha valamelyik felvételen ittas vagy más kínos helyzetben lévő személyek szerepelnek. A program az emberek arckifejezéseit vizsgálja és így dönt arról, hogy valamelyik kép online maradhat-e vagy sem. A digitális asszisztens a kínos fotók megjelentetése előtt rákérdez az internetezőnél, hogy valóban jó ötlet-e a felvétel nyilvánosságra hozása.

Adatvédelmi szakemberek bírálták az elképzelést, mondván minden fénykép automatikusan értékelve lesz és a Facebook már jelenleg is kiválóan felismeri a baráti körben lévő személyeket. Ez részben Yann LeCun amerikai tudósnak is köszönhető, aki a platform Mesterséges Intelligencia Kutató Központját (FAIR) vezeti és ilyen jellegű kérdésekkel foglalkozik. LeCun többek között azt akarja elérni, hogy a jövőben minden olyan személy figyelmeztetést kapjon, akinek a fotóját valaki feltöltötte az oldalra. Amint a digitális asszisztens azonosítja az illetőt, kap egy értesítést és kezdeményezheti a felvétel törlését. A mesterséges intelligencia segíthet a regisztrált tagoknak abban, hogy azokat a megfelelő vagyis a népszerű tartalmakat kiválaszthassák, amelyek érdekelhetik a baráti körüket is.

A Facebook tavaly elindította a Deep Learning projektet, amelynek segítségével a számítógépes rendszere a személyre szabott vagy csoportoknak szóló reklámok megjelenítésekor nem csupán az emberek érdeklődési területeit venné figyelembe. A kielemezendő információk között lenne akár a pillanatnyi hangulat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Így van!
  • paby88 #1
    ami egyszer felkerült a netre az már ott is marad lásd: http://www.popmusicgadfly.com/wp-content/uploads/2014/08/beyonce.jpg
    :D