Gyurkity Péter

Kiterjesztik az Android hangvezérlését

A kezelőfelület bármely pontjáról elindítható lesz a hangvezérlés, és változik az alapvető navigáció.

Az Androidot futtató okostelefonok táborából a Moto X emelkedik ki, legalábbis a hangvezérlés terén, a Motorola és a Google közös megoldása ugyanis jóval több helyen teszi elérhetővé a hangos utasítások értelmezését. A többiek esetében még az egyéb zászlóshajók sem jelentenek áttörést, az "OK Google" kifejezés többnyire csak a nyitólapon használható, ez azonban hamarosan megváltozhat.

Az Android Police értesülése szerint ugyanis a Google szakemberei a hangvezérlés kiterjesztésén dolgoznak, amelynek eredményeként ez a funkció a kezelőfelület bármely részén elérhetővé válna. A legfontosabb változás, hogy a készülék mindig figyelne egy esetleges hangi utasításra, de emellett lehetségessé válna az is, hogy az éppen megnyitott alkalmazás vagy szolgáltatás által kínált funkciókat sorolja előre, így például egy kép megnyitásakor elegendő lenne annyit közölnünk a telefonnal, hogy ossza meg a kijelzőn látható tartalmat.

A fentiek mellett módosulna az Android alapvető navigációs felülete is, amely az eredeti Ice Cream Sandwich, vagyis a 4.0-s verzió 2011-es megjelenése óta változatlan. Itt a megszokott Home gombot egy Google gomb váltaná fel, amely azonnal, egyetlen kattintásra internetes keresést indítana el, míg a nyitólapra történő visszatérésre a jövőben az eddig a multitaszkra használt gombot kellene megérintenünk.

Az még nem világos, hogy ezen változtatások mikor és mennyiben érik majd el a kereskedelmi forgalomban kapható készülékeket. Külső forrásról lévén szó, a hírt kellő óvatossággal kell kezelnünk, de még ha minden megfelel a valóságnak, akkor sem vehetünk garanciát arra, hogy ezek a módosítások végül bekerülnek a szoftver egy jövőbeni verziójába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #1
    pont egy ilyen google gombra lenne szükségem :S A régebbi androidokon volt keresés gomb, de soha az életben nem nyomtam meg :D:D Egy kicsit gyakoribb feladat a programok közti váltás, vagy a főmenübe lépés, mint a keresés. Szerintem totál hülye ötlet, de ők tudják mit csinálnak