MTI

Túl bonyolultak a termékleírások

Egyes okostelefon- és táblagépgyártó vállalatok olyan nehézkesen fogalmazzák meg termékleírásaikat és közleményeiket, mintha kifejezetten azok megértését akarnák megakadályozni - írja a WirtschaftsWoche üzleti tanácsadó vállalatok és a Hohenheim egyetem közös tanulmányának megállapításaira hivatkozva.

A Communication Lab Ulm és az Iskander Business Partner üzleti tanácsadó vállalatok, valamint a Hohenheim egyetem szakemberei három jellemző szövegtípus, a vállalatok weboldalán található termékleírások, a sajtóközlemények és az ügyfélkapcsolati email-üzenetek érthetőségét vették vizsgálat alá. A szövegelemzést a Hohenheim egyetem által a feladatra kifejlesztett szoftverrel végezték el, ami a "Hohenheim Érthetőségi Index" (HIX) alapján nullától (nehezen érthető) húsz pontig (könnyen érhető) rangsorolta a szövegeket. A szoftver egyebek között a mondatok hosszát, valamint az anglicizmusok és az összetett szavak alkalmazásának a kerülését vizsgálta.

A kutatók szerint a hosszú mondatok elriasztják az olvasókat a szöveg végigolvasásától. Az interneten közzétett szövegekben például tapasztalataik alapján nem ajánlatos 20 szónál hosszabb mondatokat alkalmazni. Hasonlóan riasztó hatást tulajdonítanak a tizenhat karakternél hosszabb összetett fogalmaknak is, mint például a "tíz pontos többérintős funkció", vagy az "ultra nagy felbontású videofelvétel". "Egyes vállalatok a termékleírást egészen nyilvánvalóan nem tekintik még termékeik szerves részének" - mutatott rá Frank Brettschneider, a kommunikációtudományok professzora a Hohenheim egyetemen. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy az olvasók hamar feladják a szöveg olvasását, ha túl hosszú szavakkal és bonyolult kifejezésekkel gyötrik őket.

A vállalatok termékleírásai átlagosan 13,8 pontot értek el a vizsgálatban. Ezen a téren a legjobbnak az Apple bizonyult 18,7 ponttal. A második a Huawei lett 16,1 ponttal, a harmadik pedig a Microsoft/Nokia 15,8 ponttal. A Samsung a negyedik lett a rangsorban, a lista végére pedig, a kilencedik helyre a Lenovo került. Az ügyfélszolgálati email-üzenetekben 16,7 pontos átlagot értek el a vállalatok. Ebben a kategóriában a Hewlett-Packard került az élre 19,8 ponttal, a második helyen a Lenovo végzett 17,5 ponttal, a harmadikon a Samsung, a negyediken az LG és az Acer, az ötödiken pedig a Huawei.

A sajtóközlemények érthetőségében mindössze 6,6 pontos átlagot hoztak a vizsgált cégek. Ezen a területen a Huawei jeleskedett, miután az elérhető 20 pontból 10 ponttal az első helyre került. A második a Sony lett, a harmadik az LG, a negyedik a Samsung, az ötödik az Acer, a hatodik pedig az Apple.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #12
    Te milyen PC-házról beszélsz?
  • Freddy TNT #11
    A hozzászólásod ékes példája annak, amikor valaki olyasvalaminek áll neki amiről fogalma sincs.
    És pontosan ez a probléma, nem a leírások! Még szerencse, hogy nem kell 230V feszültséget kötögetni a PC házakban. Akkor lehet tényleg gondban lennél...

    Ha nem értesz a PC-hez az a te bajod. Erre találta ki az Isten az informatikust. A boltban ráadásul ingyen is beszerelik ha ott veszed meg.

    Csak csendben megsúgom, hogy az alaplap bekötésekor már a kábel színezése is eleve megmutatja melyik a pozitív és a negatív. Ráadásul roppant bonyolult módon. A fehér mindig a negatív...
    Utoljára szerkesztette: Freddy TNT, 2014.08.25. 18:09:02
  • kvp #10
    Es csak a nagyobb cegeket neztek. A kinai leirasok peldaul eleg rovidek es meg yoda mester is megirigyelne a nyelvezetuket:
    http://regiszotar.sztaki.hu/docs/beszelni_kicsi_magyar/dvdjatekos/dvdjatekos.html

    Az meg, hogy kereskedelmi forgalomba kerulo termekek eseten elvarnank, hogy a celcsoport is megertse a hasznalati utasitast, nem meglepo. A celcsoport (a tobbseg) pedig a legtobb esetben nem tul intelligens. (vagy ahogy mondani szokas, meg a mosopor is intelligensebb nalluk)
  • Jani Hun #9
    Ez igyvan, mondjuk butoroknál nemtudom mi a helyzet mert a papirt ott helyben szoktam félrehajintani amint kibonbotm a dobozt, ha már olyannal van szerencsém. De igazadvan amugy hogy hiányosak, emlékszem nemrégiben egy rokon vett valami karkötökészitö szettet, és voltak minták hogy hogyan kéne csinálni a karkötöt, csak kár hogy 16 képböl ált, 1 kép pedig 1x1cm nagyságu volt, és akkor valahogy értelmezd a képet, ugy hogy nagyitóval se látod mivel a rajz se volt arányos olyan kicis méretekben és semmit nemláttál a képen. Az a leirás nem bonyolult volt, hanme rosszul kiveitelezettt és hiányos, inkább ezekkel van a baj mint a "bonyolult" leirásokkal, hizsen aki akarja értelmezni az fogja is, akármilyen hülye, ha nem nagyon buta, magára vessen.
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2014.08.25. 10:49:47
  • BCs design #8
    nem bonyolultak, hanem hiányosak, néha hiányoznak lépések vagy szokatlan jelölést használnak, például a pc ház kábelén egy alig látható háromszöggel jelölik a pluszt, rosszabb esetben nem is jelölik, az alaplap leírásába meg csak annyit írnak hogy a földelés legyen a jobb oldalon, aztán meg neked kell rájönni hogy a földelés a mínusz, aztán izgulhatsz azon hogy az usa mérnökök szerint is az legyen a mínusz és hogy ne tévesszék el a leírásban a oldalt, butoroknál, árazó pisztolyoknál, mindenféle egyéb dolgoknál egész lépéseket kiszoktak hagyni, vagy rendkívül félre érthető módon fogalmazzák meg a legegyszerűbb lépést is
  • NEXUS6 #7
    A magam részéről szeretem a bonyolult készülékeket, és még a használati utasítást is szívesen olvasgatom. De ez egyéni perverzió.

    Egy átlagos készüléknél és ez egy mobil telcsi is, nagyjából eszembe sem jut elővenni, max ha nem jövök rá valamire magamtól.
    Ilyen esetben a leg példaértékűbbnek azt látom amit egy Philips hajvágónál tapasztaltam. 6 oldal, piktogramokkal, ábrákkal, minden benne volt. Nem 150 oldalas 30 nyelvű kiskönyv, az esőerdők meg örömkönnyekben törnek ki.

    A funkcionális analfabétáknak meg nem egy használati utasítás böngészése fogja a megváltást elhozni.
  • Darth Sith #6
    azért mert sok a retardált akik nem tudnak szöveget értelmezni, abból még nem az következik, hogy a leírásokat kell egyszerűsíteni, hanem az oktatás szinvonalát kell emelni.
  • Vol Jin #5
    Ennek a cikknek arról kellene szólnia, hogy sok a funkcionális analfabéta.

    "tíz pontos többérintős funkció"

    Ezt hogy kéne másként megfogalmazni?

    Akár tíz ujj egyidejű érzékelését és kezelését is képes a kijelző és a készülék feldolgozni? Na most ettől nem lett rövidebb a leírás. Szerintem egy felsorolásos funkciólista áttekinthetőbb, mint egy regény.
  • TokraFan #4
    Vagy esetleg ez is az űrmeghodoccsa konteo része. Először összezavarják a népességet átláthatatlan leírásokkal, hogy aztán észrevétlenül hódittaccsák meg az űröt a sorbakapcsolt zombikkal.
  • TokraFan #3
    És illusztrációként miért épp egy Arduino panel van ott? Se nem multi, se nem nehézkes, az egy nyílt forrású cucc.