Berta Sándor

Amikor alszik az internet

Szakemberek kimutatták, hogy a világ egyes részein az internet "alszik" a nap bizonyos szakaszában.

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói létrehoztak egy térképet, amely megmutatja, hogy a világháló csak a gazdagabb régiókban, például az Amerikai Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában aktív egyenlő mértékben, folyamatosan a nap 24 órájában. A kinyert adatok segíthetnek abban, hogy a szakemberek jobban megértsék az internet működését, s ezáltal könnyebben felderíthetők és nyomon követhetők legyenek az üzemzavarok.


John Heidemann, a USC professzora kijelentette, hogy az internet fontos az életünkben és a gazdaság szempontjából, a filmek streamelésétől kezdve az online vásárlásokig. A hálózati üzemzavarok mérése az első lépés annak az irányába, hogy a világháló megbízhatóságán javítani lehessen. Nagyon fontos azonban, hogy a normális aktivitási szakaszokat ne tévesszük össze az üzemzavarokkal, és ebben segíthet a megalkotott térkép. A világ számos régiójában a rendszerek nem működnek éjjel-nappal teljes kapacitással. Kelet-Európában, Dél-Amerikában és Ázsiai egyes részeiben a felhasználóknak nincs 24 órás internethozzáférésük.

Heidemann csoportja több mint 950 millió IPv4-címet figyelt meg két hónapon keresztül. A kapcsolat elérhetőségét 11 percenként ellenőrizték. Kimutatták, hogy a kisebb GDP-vel rendelkező országokban az online aktivitás rapszodikusabb, míg a gazdagabb államokban gyakorlatilag állandó és stabil 24 órás online kapcsolat volt. Az aktuális eredményeket a novemberben megrendezendő 2014 ACM Internet Measurements Conference keretében fogják ismertetni. A szakember és csoportja folytatja a megkezdett munkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #5
  "Menjünk nyugatra ott van még egy kis net!"
  SP
  :D
 • Sippie #3
  kell az új adó a stadionépítéshez, há értsed mán meg.. ez a népnek lesz, a népnek jó. de tényleg. legalábbis ők ezt mondják, akkor biztos úgy is van.
 • Andrew1986 #2
  Az azért érdekel, ha router mögül internetezik valaki, ami állandó kapcsolatot tart fent függetlenül, hogy van -e rá csatlakozott gép, vagy munkahelyeken, ahol a számítógép ki sincs kapcsolva éjszakára, de ember sincs az épületben azt minek értelmezi az ő felmérésük. Oké a 2. esetben frissülhetnek programok és egyéb internethasználat előfordulhat is előfordulhat, de a routert sokan állandó kapcsolatban működtetik, főleg ha laptop és egyéb vezeték nélküli technológia van a háztartásban.
  Utoljára szerkesztette: Andrew1986, 2014.10.24. 22:03:30
 • Bazsalusz #1
  Úgy néz ki nálunk nagyon sokat fog "aludni" nemsokára...