Berta Sándor

2015-ben érkezhet a 7 Gbps-os WiFi

A Samsung kifejlesztette azt az új technológiát, amely a WLAN 802.11ad alapjául szolgálhat. A falakon is átmegy.

Az új technológia 4,6 Gbps átviteli sebességet kínál. A 802.11ad 2015 elején válhat elérhetővé, 60 GHz-en üzemel és elméletileg 7 Gbps átviteli sebességet tesz lehetővé. Mindez akár tízszeres sebességnövekedést is jelenthet és így egy 1 gigabájt méretű film továbbítása maximum 3 másodpercet vesz majd igénybe. A WLAN 802.11ad lehetővé teszi a nem tömörített nagy felbontású videók streamelését egy mobil eszközről egy televízióra, méghozzá valós időben. Ugyanakkor ezt az adatátviteli sebességet csak nagyon rövid távolságra lehetett biztosítani és csak akkor, ha az adó- és a vevőegység közvetlenül látják egymást. A Samsung azt állítja, hogy sikerült ezt a problémát megoldania.

Kim Chang Yong, a Samsung Electronics DMC kutatóközpontjának vezetője kifejtette, hogy sikerült megoldaniuk a technológiával kapcsolatos problémákat. Az új és innovatív módosítások érinteni fogják a gyártó következő termékgenerációját, míg az új lehetőségeket kifejezetten a jövőbeli WLAN-technológiák kifejlesztése miatt dolgozták ki. A változtatások miatt nagyobb hatótávolság valósult meg és teljes mértékben kihasználhatók az új WLAN-szabványban rejlő lehetőségek. A Samsung számos új termékbe akarja integrálni az új technológiát, többek között egészségügyi eszközökbe és távközlési készülékbe is. A 802.11ad az intelligens lakások területén és a dolgok internetében is meghatározó lehet.

Az már 2011-ben kiszivárgott, hogy készül a gyorsabb WiFi, majd tavaly januárban az IEEE véglegesítette a szabványt. A Qualcomm chipjei támogatni fogják a 802.11ad-t, aminek másik neve a WiGig. Júniusban kiderült, hogy a szabvány 2015-ben érhet el áttörést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jozsó #1
    Azért mondjuk én elég szkeptikus vagyok ebben a dologban. Ha azt nézem, hogy a mobiltelefonnál mit okozott a 450 MHz - 900 MHz - 1800 MHz, vagy a wifinál a 2,4 Ghz, 5GHz váltás, akkor kb. arra számítok, hogy a 60 GHz olyan húsz centis sugarú körben tudja majd szórni a jeleket (igaz, ott marha gyorsan) és kb. egy jegyzet füzet vagy egy pohár víz már teljesen le fogja árnyékolni.

    Azt már nem is említve, hogy a legtöbb eszköz még az "n"-es wifit sem használja ki rendesen.

    Régen, amég a 10-20 Mbites wifi volt, akkor relatív egyszerűen ki lehetett számolni a valós átviteli sebességet (úgy kb. a kapcsolódási sebesség fele volt) manapság meg mondjuk kiírja, hogy kapcsolódik 70-150-300 megabittel, aztán a valós átvitel mégis marad 250-40 megabit. :(