Berta Sándor

Évi egymilliárd dollárt kap a Samsungtól a Microsoft

Jó üzletet jelentenek az amerikai vállalat számára az androidos gyártókkal kötött licencszerződések.

A Samsung egy 2011 októberében megkötött szerződésnek köszönhetően minden egyes androidos okostelefon és tábla PC után licencdíjat fizet a redmondi konszernnek. A szerződés 2018-ig érvényes és a kifizetett összeg évente az egymilliárd dollárt is eléri. A két fél azonban most a Re/Code és az Engadget értesülései szerint a bíróság előtt vitázik, ugyanis a dél-koreai gyártó késlekedett a legutóbbi átutalásokkal, ezt pedig a Microsoft nem hagyta szó nélkül.

A Samsung azután döntött így, hogy a Microsoft tavaly szeptemberben 7,2 milliárd dollárért felvásárolta a Nokia mobil-üzletágát. A dél-koreai társaság álláspontja alapján ez a lépés egyértelműen szerződésszegésnek minősült. Az amerikai óriáscég pedig erre keresetet nyújtott be ellene. A szerződésben értelmében a késlekedés miatt a Samsungnak további 6,9 millió dollárt is kellett volna fizetnie, a dél-koreai IT-óriás viszont ennek a kötelezettségének nem akart eleget tenni.

David Howard, a Microsoft helyettes jogtanácsosa azt nyilatkozta, hogy a beadványuk nagy valószínűséggel sikeres lesz és abban bíznak, hogy a Samsunggal kötött megállapodásuk a jövőben is érvényes marad. A Microsoft már 2011-ben tíz androidos gyártóval kötött megállapodást, köztük volt a Samsung mellett az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, a Wistron, a HTC, az Acer, a ViewSonic és a Compal Electronics. Mindez azt jelenti, hogy a redmondi cég minden második eladott Androidot futtató telefon után 5-10 dollárt kap. Tavaly ismertté vált, hogy a Foxconn és a ZTE is fizet Android-licencdíjat a Microsoftnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #3
    Az Alice Corp eset miatt valoszinuleg jo esely lathatnak arra, hogy az MS nem tudja birosagon ervenyesiteni a bullshit patentjeit ezert tobbe nem engednek a zsarolasnak.
  • pixx #2
    Most lehet nyomatni, hogy mennyire újító, és egyedi, meg szabad az android :D Kíváncsi vagyok, mikor vágják le a fejős tehenet, MS-nél ez mostanában szokás amúgy is. :D
  • fszrtkvltzttni #1
    Jó Évinek!