Gyurkity Péter

Apple: keveseket érint a hajlítási probléma

Az Apple szerint eddig mindössze kilencen jeleztek gondokat – a szoftver már kétszer is frissült.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy az új iPhone 6 okostelefonok sikeresnek bizonyultak, és már az első három napban új rekordot állítottak fel. Nem sokkal ezt követően azonban kiderült, hogy az iPhone 6 Plus bizonyos esetekben meghajlítható, az operációs rendszer pedig korántsem stabilan jelent meg. Egyes felhasználók arra panaszkodnak, hogy a nagyobb változat normál körülmények között is meghajlítható, ezzel pedig komoly károkat okozhatunk a készülékben, ha nem kellő óvatossággal járunk el annak kezelésében. Egy részletes hajlítási teszt is felbukkant a YouTube oldalán, ebben szemügyre vehetjük, mekkora erő kifejtésére van szükség a Plus meghajlításához, az ebben látottak pedig arra utalnak, hogy normál körülmények között ennek nem lenne szabad megtörténnie.


Mi több, az Apple a maga részéről gyorsan közölte, hogy eddig mindössze 9 felhasználó jelezte hivatalos úton az ilyen és hasonló problémák előfordulását, ami – tekintettel arra, hogy immár 10 millió darab felett járunk – rendkívül alacsony számnak mondható. Némi kritikára ad okot a cég válasza, mivel abban mintha minden felelősséget elhárítanának, elfeledkezve arról, hogy a hajlítási gondokat a dizájn előtérbe helyezése, annak minden egyéb szemponttal szembeni erőltetése okozhatta – itt a vékony kivivel iránti ragaszkodást említhetnénk példaként. Ugyanígy felmerül az úgynevezett „unibody” forma alkalmazása, mivel ha egy vastagabb, a riválisok megoldásaihoz jobban hasonlító phablet készülékkel álltak volna elő, ez valószínűleg megelőzte volna a fizikai jellegű problémákat.


Az iOS 8 esetében már a második javítást jelentették be, amely többek között az első frissítés okozta problémákat orvosolja. A szoftver megjelenése pillanatától kezdve gyakori fagyást produkált (különösen a régebbi okostelefonokon), az általa igényelt 5,8 GB tárhely meglehetősen nagynak bizonyult, a frissítést követően pedig rendszeressé vált a hívások eldobása, valamint az ujjlenyomat-olvasó letiltása. Az ígéretek szerint a 8.02-es verzió már stabilabb működést garantál.

Tim Cook vezérigazgató szavai alapján a cég nem tett le a televíziópiacon való megjelenésről. A menedzser kifejtette: már évekkel ezelőtt építhettek volna nagyobb képernyős mobilokat, de nemcsak arról volt szó, hogy terjedelmesebb telefonokat készítsenek, hanem olyan készülékkel akartak jelentkezni, amely minden szempontból jobb, mint az elődjei. A nagyobb iPhone projektet csak akkor kezdték el, amikor már rendelkezésre állt a szükséges kijelző- és akkumulátortechnológia, valamint a megfelelő szoftver.

Cook hozzátette, hogy olyan új termékeken dolgoznak, amelyekrő senki sem tud, ezek olyan eszközök, amikről mások még csak nem is találgatnak. Persze csak a fejlesztések egy részéből jönnek létre új termékeik, míg más megoldások talán sosem kerülnek piacra. Szavai szerint mindig azokat a döntéseket a legnehezebb meghozniuk, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Apple mit nem fog csinálni. Számos olyan dolog van, amin valóban szeretnének dolgozni és amik érdeklik őket, de tudják, hogy nem tudnak mindent nagyszerűen megvalósítani.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a televízió az egyik olyan terület, amit nagy érdeklődéssel figyelnek. Szerinte a tévé az egyik olyan dolog, ami megmaradt az 1970-es évek szintjén. Amikor bemegy a nappalijába, akkor olyan érzés tölti el, mintha visszaállítaná az órát és egy időgéppel visszautazna a múltba. A televíziókhoz készített szoftverekről sincs túl jó véleménnyel: szerinte az interfészek borzalmasak. Ezután majd kitért arra, hogy Steve Jobs irodája még mindig a negyedik emeleten van és a névtáblája még kint van az ajtón. Jellemzése szerint maga volt az innováció és az egyszerűség, tudta, hogy a konszernnek csak olyan területeken kellene megjelennie, ahol képes uralni a csúcstechnológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #8
    Ez a video mennyivel "hivatalosabb", mint amiket en linkeltem? Egy szenvedo feju ember, akinek a megallapitasaival raadasul pont ellent is mond a Consumer Reports laboratoriumban vegrehajtott tesztje, melyek alapjan sem a mindenhol emlegetett iPhone 6+ hajlott a legjobban... hanem az HTC M8.

    Félre ne értsd semmi bajom az iphone-al, de ezt a méretnövelést eléggé elkapkodták úgyfest...

    Pedig ezzel az eggyel nem lehet vadolni oket... mar evek ota sokan vartak ezekre a telefonokra, melyet a hatalmas erdeklodes is jol jelez.
  • Marteen21 #7
    Papi ha esetleg nem 1,5 éves (nem is zászlóshajó) telefonokhoz hasonlítod...



    Félre ne értsd semmi bajom az iphone-al, de ezt a méretnövelést eléggé elkapkodták úgyfest...
  • Papichulo #6
    Gondolom szerinted ez is fake:

  • Marteen21 #5
    :DDD asd megnéztem a csávó videóit, minden tesztnél megmutatja hogy működik majd kiviszi a kamerából látóteréből(még a hangot se vágja ki ahogy lerakja az asztalra) és utána széttör egy másikat :DD jókis videókat linkelsz papi (komments disable 80% dislike)
  • barret #4
    Miért baj ha törik,hamarabb vesznek helyette újat!
    Én még vékonyabbra gyártanám ezen okok miatt :D
  • Papichulo #3
    Meg szerencse, hogy egyedi Apple problemarol van szo :)

  • Dynamic #2
    Ez milyen hatalmas poén, még soha nem hallottuk.

  • Armagedown #1
    Ez nem bug, hanem feature