Gyurkity Péter

Itt az Apple iPhone 6 és iPhone 6 Plus

A várakozásoknak megfelelően az Apple bemutatta új párosát, amely egy okosórával egészült ki.

A szeptember 9-i bemutatót több hónappal megelőzték a különböző pletykák és értesülések, ezekről mi is folyamatosan beszámoltunk. Most végre lehullt a lepel a két új okostelefonról, amelyek az Apple szerint az eddigi legnagyobb előrelépést jelentik ezen a vonalon.


A páros iPhone 6 és iPhone 6 Plus néven mutatkozott be, ezek közül nyilván ez utóbbi kapott nagyobb kijelzőt. A külső ezúttal komoly mértékben megújult, itt nem találunk éles sarkokat, mi több, az új Retina HD érintőképernyő a szélek mentén hajlított, hogy még jobban belesimuljon az alumínium keretbe. A méret sorrendben 4,7 és 5,5 hüvelyk, a támogatott felbontás 1334 x 750 pixel és 1080p, a pixelsűrűség 326 és 401 ppi, a készülékek vastagsága pedig 6,9 mm és 7,1 mm. Érdekesség, hogy az iPhone 6 Plus kezelőfelülete fekvő (landscape) módban némileg eltér társától, ez inkább az iPad dizájnjára hajaz, itt pedig a külső fejlesztőknek kell majd módosítaniuk alkalmazásaikat, hogy jobban kihasználják a nagyobb méretet.


A cég kiemelte, hogy az App Store immár 1,3 millió ilyen alkalmazást tartalmaz, ezt pedig az új A8 processzor bemutatása követte, amely szintén szerepelt már a korábbi híradásokban – a 20 nanométeren készülő chip állítólag 25 százalékos gyorsulást hoz magával, míg vizuális téren akár 50 százalékos gyorsulást is tapasztalhatunk majd. Érdekességként megemlítették, hogy az eredeti iPhone készüléknél 50-szer és 84-szer nagyobb teljesítményre támaszkodhatunk. Az új generáció emellett az energiahatékonyságban is javít (50 százalékot), ezt majd a játékoknál is tapasztalni fogjuk (számos nagy fejlesztő jelezte, hogy készül az új fejlesztések megjelenésére), mégpedig nagyobb felbontáson, mint ahogy azt az új konzoloknál láthattuk.


Az M8 névre hallgató társchip folyamatosan elemzi a fizikai mozgást, mégpedig a gyorsulásmérőre, a giroszkópra, valamint az iránytűre támaszkodva. Barométer is megtalálható lesz a készülékeken, ez akár fitnesz célokra is felhasználható, a fizikai gyakorlatokat pedig az új Health app felületén követhetjük nyomon. Az LTE-elérés esetében is gyorsulást ígérnek (150 Mbps-ra), itt már 200 különböző szolgáltató hálózatán lesz ez elérhető, mégpedig a VoLTE, valamint a 802.11ac WiFi kíséretében.

A hátoldali iSight kamera ezúttal egy 8 megapixeles példány f/2.2 lencsével és egy új szenzorral, valamint az eddig csak a profi DSLR-kamerákon elérhető Focus Pixels technológiával felvértezve, amely a szoftveres javítások (lásd iOS 8) révén gyorsabb autófókusszal, OIS-technikával, illetve jobb arcfelismeréssel és zajszűréssel egészül ki, hogy az új ISP a remegő kéz és a kevés fény esetén segítsen számunkra.


A videórögzítésnél egy új, saját fejlesztésű videotömörítési mód is választható lesz, itt akár 120 és 240 fps mellett is felvehetünk slow-motion videókat - 1080p felbontású felvételeket 60 fps mellett készíthetünk. Az elülső kamera egy nagyobb f/2.2 lencsére támaszkodik, amely a cég szerint 80 százalékkal több fényt enged át, a jobb arcfelismerés természetesen itt még nagyobb szerepet kap, a szenzor révén pedig automatikusan készíthetünk HDR-fotókat a legmegfelelőbb pillanatban. Ezt követően megemlítették, hogy műanyag tokokból hat, bőr társaikból pedig öt eltérő szín lesz választható.


Ahogy azt sejthettük, a mobilfizetési platformok támogatása itt is megjelenik, annál is inkább, mert egyedül az USA-ban naponta 200 millió tranzakcióra kerül sor, amelyek összértéke 12 milliárd dollár. Az iPhone esetében az Apple Pay szolgáltatás kapja majd a főszerepet, az NFC, a Touch ID, valamint a Passbook kiegészítésével. Meglévő kártyáinkat az iTunes-ról hozhatjuk át, vagy az iSight kamera révén regisztrálhatjuk, a tranzakciót pedig ujjlenyomatunkkal érvényesíthetjük (a kártya számát az Apple nem tárolja saját szerverein). Mindhárom nagy szolgáltató kártyáit támogatják, az első körben (októbertől) azonban kizárólag az USA-ban.


A készülékek előrendelése szeptember 12-től él majd, a hivatalos megjelenésre egy héttel ezt követően kerül sor, az első körben kilenc országban (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztrália, Hongkong, Szingapúr, Japán). Az induló ár a belső tároló méretétől függ, ez lehet 16, 64, valamint 128 GB-os, ennek megfelelően az iPhone 6 ára kétéves hűségszerződés esetén 200, 300, illetve 400 dollár, míg az iPhone 6 Plus 300, 400, illetve 500 dollárt kóstál. Az iOS 8 szeptember 17-től lesz letölthető a hivatalos oldalról.


A keynote végére hagyták az Apple Watch bemutatását, amely némileg szögletesre sikerült, és két eltérő méretben érkezik majd. A készülék a még kényelmesebb kommunikációban és az edzés nyomon követésében segít majd, a Digital Crown révén (amely egy kicsiny kör alakú fizikai gomb az óra oldalán) pedig a rugalmas, zafírkristályból készült Retina kijelző apró mérete ellenére is egyszerűen nagyíthatjuk ki és gördíthetjük az azon megjelenő tartalmakat. A Siri támogatás itt is jelen lesz, LED-ek figyelmeztetnek majd pulzusszámunkra, töltéséről pedig induktív vezetéknélküli technológia gondoskodik, mindez 349 dollárért.

Mi a véleményed?
(Összesen 1081 szavazat)
  • Tetszik az iPhone 6
    22 % (234 szavazat)
  • Tetszik az iPhone 6 Plus
    20 % (212 szavazat)
  • Maradok az eddigi iPhoneomnál
    11 % (115 szavazat)
  • Csakis Android (vagy egyéb)
    48 % (520 szavazat)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #78
    Kevered az Androiddal. Ott pont ez a helyzet.
  • asysoft #77
    De miért lennének 32 bitesek? A rendszer zöme eleve 64 bites, és az iOS7-re átírt alkalmazások is jó eséllyel azok. Itt egyébként nem a 64 bitességen van a hangsúly (persze azt promótálta az Apple a felhasználók felé, hisz ARMv8 kevésbé csengett volna jól), hanem az ezzel járó új utasításkészleten, amely jelentős gyorsulást képes eredményezni egy egyszerű újrafordítás esetén is.
  • Vol Jin #76
    " (apple vezette be elsőként a 64bites procikat a mobil szegmensben), "

    Ha az OS és a programok 32-bitesek, akkor ennek mi jelentősége van?
  • Vol Jin #75
    Ez baszod nem mobiltelefon, hanem asztali.
  • Tikal #74
  • Svlad Cjelli #73
    Jaj mar megint a sok idiota! FIUK, LANYOK: Minden evben meg fog jelenni egy uj iPhone! Ti meg minden evben ugyanarrol fogtok vitatkozni!

    SZEP ELETET
  • Macropus Rufus #72
    "Nem, de akinek ájfon-galakszi-akármi van a kezében, 99%-ban csak azt látni rajta, hogy ül, és nyomja a FÉSZT. "
    amiért te csak ilyeneket láttál az semmit nem jelent. Max. azt, hogy a környezetedbe kerülő emberek csak erre használják, ebből messzemenő következtetést levonni, enyhén szólva is vitzes. :) Nekem az egyik munkaeszközöm egy BB Bold a másik egy Galaxy Tab3 Lite.
    Az elöbbi a Lotus szervereinkkel van szinkronban az utóbbi meg a távoli elérések miatt kell, 7"-on jobban látom az infókat. Távoli elérés: i7 szerver távoli felügyelete (admin szinten), citrix rendszerek felügyelete, vnc a nyomtató szervereink miatt, 5250-es emluáció azért, hogy ha a userek elakadnának, akkor én is láthassam azt amit ők, gy.k. ez is egy i7 eérés, csak inkáb user szinten. Természetesen az itt generált listák kinyomtatása, stb... ja igen: és a környezetemben csak ilyen arcok rohangálnak, tehát akkor levonhatom a következtetést: aki galaxy vagy ipad/iphone használó az 99%-ban munkára használja. ;)

  • Macropus Rufus #71
    jogos, nem voltam egyértelmű: mobil telefonokkal.
    (csak így zárójelben: egy mobilokkal folgalkozó topicban, nem kanócos telóra gondolnak az emberek. ;) )
  • asgh #70
    "Pedig egyszeru. Igen, akik az autobizniszben vannak, évrol-évre feltalálnak ezt-azt, fejlesztik a technologiat, alacsonyabb fogyasztast, jobb motorokat, jobb belso funkciokat és egyebeket talalnak ki es teszik hasznalhatova az uj modellekben... Hogy mit várnak az apple-tol? Ugyan ezt."

    jobb motor: erősebb processzor (apple vezette be elsőként a 64bites procikat a mobil szegmensben),
    alacsonyabb fogyasztás: alacsonyabb fogyasztás
    jobb belső funkciók és egyebek: mobil fizetési rendszer, ujjlenyomat azonosítás, lehet sorolni

    A lényeg: az apple pontosan ugyanazt teszi, mint a Mercedes: folyamatosan fejleszti az termékeit. Az sem igaz, hogy Steve halála óta nem álltak elő semmi újjal, az új macpro-hoz pl. már köze sem volt Steve-nek, mégis forradalmi újításokat tartalmaz és sikeres.
    Egyszerűen arról van szó, hogy van egy nagy adag "elemző", újságíró, blogger, stb. amik az apple sikerének farvizén élnek. Ezek a magukat hozzáértőnek mondó emberek minden évben előre bemondják, hogy mivel áll majd elő az apple.
    Aztán ha bejön, akkor azon vergődnek, hogy semmi meglepetés nem történt, ha meg nem, akkor "az apple alulmúlta a várakozásainkat".
    Pontosan emlékszem, hogy Jobs bemutatói után is mindig ugyanez a nyálverés ment, most csak annyit változott a mantra, hogy "Steve idejében bezzeg".
  • Tikal #69
    Nem kell megvenni! De ha valaki akarja, akkor hadd vegye már meg, mit fáj az neked? Nem kell az ilyenekkel foglalkozni, legalább van valaki aki pörgeti a gazdaságot :) Nekem 3 éves a telefonom most, vehetek újat, vagy várjak még vele mert sznobnak fogsz gondolni? :)