Berta Sándor

Mindenki az iPhone 6-ra készül

A várható hatalmas igény minden alkatrészgyártót leterhel, a beszállítóknál kiszolgáltatottságot okoz, és elszívja a kapacitásokat a többi cég elől.

Máris összeveszett az Apple és a Sharp, a két vállalat vitája a mobil kijelzők gyártására használható gépek kapcsán robbant ki. A Sharp július elején jelentette be, hogy képernyőgyártási kapacitásának legnagyobb részét a kaliforniai társaság számára biztosítja és a Kameyama 1 üzem teljes gyártókapacitását átállítja az Apple megrendeléseinek a teljesítésére. A Nikkei japán gazdasági újság most arról számolt be, hogy a két cég jelenleg is vitatkozik, mert a Sharp 30 milliárd jenért visszavásárolná a konszerntől a Kameyama 1 gyárban felszerelt berendezéseket. Az amerikai óriáscég hajlik az egyezségre, de van egy feltétele: a jövőben a Sharp nem szállíthat kijelzőket a Samsungnak.

A kameyamai üzem építését az Apple 2011-ben 1,3 milliárd dollárral támogatta, és a japánok annak ellenére belementek az együttműködésbe, hogy így túlzottan függennek az Apple megrendeléseitől. A Kameyama 1 üzem jelenleg több, mint 90 százalékos kapacitással dolgozik. A Sharp a jövőben az Apple és a Samsung helyett a kínai okostelefon-gyártók beszállítója lenne, illetve kiépítené az IGZO-LCD-k gyártási kapacitását. Az IGZO technológia révén az LCD panelekben lévő filmet indium, gallium, cink, illetve oxigén keverékéből készítik, ez fényesebb képet, nagyobb pixelsűrűséget (ezáltal nagyobb felbontást), valamint kisebb háttérvilágítást eredményez, vagyis csökken a kijelző fogyasztása, ez pedig kedvező hatással van az üzemidőre.

Az is kiszivárgott, hogy milyen központi egységet építhetnek be az Apple új okostelefonjába. Az első A8-as rendszerchipeket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) szállíthatja, a kétmagos SoC órajele 2-2,6 GHz lehet. Az Apple ragaszkodik a kétmagos chipekhez az iPhone 6-nál, nem akar ugyanis a processzoraiba ennyinél több magot integrálni. A vállalat ehelyett inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél jobban optimalizálja a 64 bites chipet és a rajta futott szoftvereket, így azt majd egyaránt lehet használni a következő generációs iPhone 6-ban, illetve az iPod és az iPad készülékekben.

A TSMC megkezdte a 20 nanométeres gyártási eljárással készített chipek kiszállítását, az elkezdett tárgyalások 68 millió darab chip szállításáról szóltak, kérdéses ugyanakkor, hogy a TSMC képes-e egyedül teljesíteni a megrendeléseket. A The Wall Street Journal szerint az első szállítmányokat tekintve az Apple aligha tud majd teljesen lemondani a Samsung segítségéről. A DigiTimes tajvani IT-portál mindezt azzal egészítette ki, hogy a jövőre várható A9-es System-on-Chipet a Samsung mellett a Globalfoundries készítheti.

Az iPhone 6 augusztusban jöhet. Az új modell miatt az Apple partnereinek több tízezer új alkalmazottat kell felvenniük. A Hon Hai Precision Industry (Foxconn) például kénytelen 100 000 új dolgozót munkába állítani azért, hogy az iPhone 6 sorozatgyártása zökkenőmentes legyen és új üzemcsarnokokat is kellett építenie. Hasonló a helyzet a Pegatronnál is, amely a foglalkoztatottak számát körülbelül 33 százalékkal növelné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #17
    Én nem.
  • zola2000 #16
    Az igaz, hogy az android olyan mint pcn a win, az ios meg inkább mint a mac, csak több játékkal, mobilban a konzolnak szerintem inkább a 3ds és a ps vita felel meg, én ezek miatt nem játszom mobilon, ezerszer jobb célhardveren.
  • fergusonpapa #15
    Hagyományos telefon mindig lesz, nekem 2 van egy telefonálásra mert csak arra használom mint céges. A másik pedig telefonálás de emailezés,statisztika kezelés, diavetitésre stb. Nem csak haszontalan dolgokra lehet használni egy okostelefont csak észerüen kel. Üzleti is csak azért buta mobil mert bent hagyom mindig az irodában..
  • Andrevv #14
    Sose fogtam iPhone-t, nem is ismerek senkit akinek volna. Szóval hogy értettétek azt, hogy mindenki várja? :)
  • maxy182 #13
    Az emberek legnagyobb része nem játszani vesz telefont. Legalábbis aki elmúlt 10 éves, az nem...
  • Tauri #12
    Biztosan jó az Iphone 6 meg bármi más okos kütyü. De hogy teljesen kiszorítják a hagyományos telefonokat ezek a s*arok az már vicc.

    Nokia C2-t használok kifejezetten munkára. Gyorsan tudok vele telefonálni és bírja napokig az aksija, és nem kell óvni semmitől. Próbáltam okosítani 1 hónap után feladtam és jött vissza a C2 es.
  • pixx #11
    Én már várom, kíváncsi leszek mit tud. :D
  • COD Black Ops #10
    ezért utálják sokan az iphonet + a tulajaikat:D
  • grebber #9
    Az androiddal egy a baj ,olyan mint a pc a konzolhoz viszonyítva.

    Telefonoknál is van a droid és az ios (pc vs konzol)
    Amíg nyomorék a google és nem reformálja meg kibekurt lemaradása lesz game-ing téren az iosel szembe.

  • COD Black Ops #8
    kb 3éve használok androidos telefonokat,tableteket eddig 4telefont és 3 tabletet "fogyaszottam":D

    Soha nem volt még a kezemben iphone csak cikkeket és videókat láttam róla.
    Ha most szükségem lenne új telefonra szerintem a kisebbik nagy:D iphone lenne az.