Gyurkity Péter

Zafírüveg kerülhet az iPhone 6-ba

Az Apple a Gorilla Glass helyett a drágább, de tartósabb zafírüveg felhasználása felé fordul. A korábbi pletykák és az egyes alkatrészeket ábrázoló képek után már a prototípust is szemügyre vehetjük.

A kaliforniai cég zafírüveget használna az ősszel érkező két új okostelefonjában, azonban egyáltalán nem biztos, hogy az elképzelésből valóság lesz. Ennek számos oka van: a zafírüveges kijelzők a többi képernyőhöz képest sokkal drágábbak, másrészt kérdéses, hogy lenne-e elegendő alapanyag és ezáltal sikerülne-e elegendő zafírüveget biztosítani az új eszközökhöz. Néhány elemző rámutatott, hogy az Apple a zafírüveges iPhone készülékekért sokkal többet kérhetne, mint a korábbi modellekért. Becslések alapján míg a zafírüveg 16 dollárba kerül, addig a Gorilla Glass alig 3 dollárba.

Az Apple 700 millió dollárt fektetne a projektbe, mert a zafírüveg keményebb, mint a Gorilla Glass és ennek köszönhetően sokkal jobban megvédi a termékeket a karcolásoktól. Az első, sorozatgyártásban készített zafírüvegű kijelzők még ebben a hónapban elkészülhetnek, s ezek kerülhetnek majd az iPhone 6-ba, illetve a társaság tervezett okosórájába.

Az óriáscég már vett egy üzemet, amit átadott a GT Advanced Technologies nevű beszállítójának, így az a létesítményben megkezdheti a zafírüvegek sorozatgyártását. Az Apple tavaly novemberben jelezte, hogy kész 578 millió dollárt kifizetni a GT Advanced Technologies menedzsmentjének, azért, hogy az üzemet a legkorszerűbb berendezésekkel szereljék fel. Tom Gutierrez, a GT Advanced Technologies vezérigazgatója pedig biztosította az elemzőket, hogy a létesítmény már majdnem készen áll a sorozatgyártásra és hamarosan átállítják nagy mennyiségű zafírüveg gyártására.

Hogy közeli a megjelenés az is jelzi, hogy az utóbbi hetekben nem volt hiány a hatodik generációs iPhone-páros közelgő megjelenésével, annak kinézetével kapcsolatos pletykákból. Képeket is láthattunk, ám ezeken mindössze néhány fontosabb komponenst vehettünk közelebbről is szemügyre, az elsőként összeállított példányt azonban most szintén kiszivárogtatták.

A prototípust ábrázoló felvételek a Feld & Volk jóvoltából kerültek ki a világhálóra, amely vállalat a korábbi készülékek luxusváltozataival vált ismertté a rajongók körében. A most szemrevételezhető fotókon az elkészült változatot láthatjuk, mivel azonban prototípusról van szó, könnyen lehet, hogy az Apple illetékesei még néhány területen változásokat hajtanak végre. A kinézet azonban fontos, kiemelt részét képezi a vonzónak szánt megoldásnak, így érdemes azt már most megvizsgálni.

A képeken egy lesimult, az elődökhöz képest jóval inkább lekerekített okostelefont láthatunk. Rögtön szembetűnik az érintőképernyő hajlított széle, amelynek révén a kijelző valóban belesimul az azt körülvevő keretbe, ezzel egy sokkal inkább organikus kinézetet keltve – a korábbi generációk példányai ehhez képest egy valódi ipari tömegtermékre hasonlítanak. A dizájn az új, jelenleg is kapható iPod Touch külalakjára emlékeztet, az azonban ebből nem derül ki, hogy az iPhone 6 pontosan milyen belsőre épül – mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a nagyobb, jó eséllyel 5,5 hüvelykes kijelzővel ellátott iPhone 6L milyen más jellemzőkben tér majd el kisebbik testvérétől.

A hivatalos információk megérkezéséig sem kell azonban már sokat várnunk, a bemutatóra ugyanis már szeptember elején, egészen pontosan szeptember 9-én sor kerülhet – a pletykák szerint a kiszállítás októberben indulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 1JaegeR1 #13
    Tapasztalat? Tényleg?
    Ezek szerint volt már gorilla glass-os órád, ami ráadásul eltört, míg a zafírüveges nem, miközben azonos erővel vágtad őket földhöz... Esetleg volt már zafírüveges telód, ami nem tört el, míg a gorillás igen.
    Ha nem voltak ilyenek, akkor milyen tapasztalatról beszélsz ember?!
    Utoljára szerkesztette: 1JaegeR1, 2014.08.24. 22:28:13
  • NEXUS6 #12
    Aztán befizetnek egy űrmeghódíccsára! :D

    Afrikában viszont .... tombola zebola!
  • gombabácsi #11
    ez fantasztikus. és a világ értelmiségi fiataljai erről beszélgetnek oldalakon keresztül :D
  • NEXUS6 #10
    A _GG üvegek eddig is jók voltak. A telón lassan a legkevésbé használódó, karcolódó, csúnyuló alkatrész. Persze ha leejtik eltörik. De ha zafir üveg lesz benn tök jó lesz mert már az se fog, csak az alaplaból lesz mondjuk pozdorja. ;)
  • lipovics #9
    Akkor viszont ez lenne az utolsó 5 év legfontosabb okostelefon "fejlesztése".
    Utána kitalálhatnának egy erősebb aksit amit rövidebb ideg kellene tölteni a sok idióta dolog helyett.
    Nekem is van minden hülyeség a telefonban (ujjlenyomat, pulzus, stb). Inkább bírna ki egy leesést és hetente egyszer kéne töltenem.
  • Extec #8
    Tudom hogy állítólag most szent a béke, és nincs pereskedés, de az Apple miért másolta le a lekerekített sarkokat a Samsungról (Már ha a telefon tényleg így fog kinézni / Apple gondolkodás) ? O.o
  • SlayR #7
    Epöl Sámsong....,mindegyik a legendák és népmesék világába kalauzol lassan aztán jön a megjelenés és kiderül, hogy semmi új nincs :)
  • Tetsuo #6
    Tapasztalat. Minden órám zafírüveges volt, nem véletlenül. Az üveg sértetlen maradt, kettő belül rongálódott.
  • lipovics #5
    Ez most tapasztalat vagy légből kapott állítás? Csak mert itt is a karcolódásról beszélnek...
    Utoljára szerkesztette: lipovics, 2014.08.22. 20:59:15
  • Tetsuo #4
    Nem véletlenül raknak minden jobb karórába zafírüveget már vagy 50 éve...
    Olyan könnyen biztos nem törik, mint a Gorilla Glass.