Berta Sándor

A közösségi platformokat befolyásolja Izrael

A közel-keleti állam biztonsági okokból ellenőrzi és befolyásolja a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi oldalt.

A SPIEGEL információi alapján Izrael egy ideje már üzemelteti a Conceptus nevű szoftvert, ami képes összekötni a közösségi hálózatokból származó információkat azáltal, hogy virtuális személyazonosságokat használ fel. Mindezt Esti Peshin, az IAI cég kiberprojektekért felelős igazgatója ismerte el. Peshin azzal érvelt, hogy a közösségi portálokon különböző személyek, illetve csoportok bűncselekményeket és felkeléseket szerveznek, ezért fontos, hogy a hatóságok ellenőrizzék, hogy mi történik ezeken a platformokon. Ezt pedig csak úgy érhetik el, ha maguk is aktívan részt vesznek a közösségi folyamatokban. Ezt azonban nemcsak ők teszik meg, hanem minden ország él ezzel a lehetőséggel.

Peshin elmondta, hogy a Conceptus segít a felhasználónak abban, hogy mit tehet és mit nem, hogyan és mit mondhat a virtuális térben, vagy kit jelölhet meg ismerősként. A rendszer lehetővé teszi a virtuális személyek irányítását, tanul az emberek döntéseiből és így egyre jobbá válik. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy egyszerre hány virtuális személyt lehet vezérelni a programmal. Az IAI ezenkívül képes elfogni a vezeték nélküli hálózatokon keresztül továbbított információkat és hozzáférni a felhőszolgáltatásokban tárolt adatokhoz.

Iddo Moed, az izraeli külügyminisztérium kiberbiztonsági koordinátora megvédte a gyakorlatot, mondván az emberek megértik, hogy a biztonságért cserébe fel kell adniuk a magánszférájuk egy részét. Ugyanakkor nem fontos, hogy az állampolgárok mindent értsenek, vagy hogy minden részletet és titkosszolgálati információt ismerjenek, csupán annyi a dolguk, hogy megbízzanak a kormányban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelenleg a Ben Gurion Egyetem mellett építik fel a technológiai campusukat, ahol 2017-től 5000 katona fog dolgozni és a környező egyetemekkel együttműködni. Közülük sokan a szolgálati idejük letelte után saját céget alapítanak majd. Az IAI átveszi a kezdő vállalkozások technológiáit és azokat elérhetővé teszi az ügyfelei számára. Izrael a GDP-je 4,4 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ezzel globális viszonylatban az első helyen áll. Számos beruházás érinti a kiberbiztonságot és az IT-t. A legnagyobb IT-konszernek, például az IBM, az Apple, a Google, az SAP, a Microsoft, az eBay, a Deutsche Telekom és a Facebook kutatóközpontokat üzemeltetnek a közel-keleti államban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Strahd_ #23
    Most miert mondod? Szerintem vicces ahogy vergodnek ;) eleg csak bedobni elejuk hogy Izrael es vagy zsido es maris agonizalnak ;)
  • Hawaii #22
    444.hu-n figyelemreméltóan magas a koncentrációjuk.
  • Nemzsidó #21
    Azt írja, a latorállam a GDP-je 4,4%-át...
    Ez azt jelenti, hogy az amerikai adófizetők pénzének közel ekkora részét fordítják a cionisták kutat-ás-fejle-sztés-re. A maradék összeget természetesen mi fizetjük be hollokauszt-kártalanítás és más "jog"díjak "önkéntes" átadásával.
    A cionista államnak nem áll rendelkezésére SAJÁT tőkeerő, vagy ÖN-rész, mivel őket nem nemesítette munka, s ha mégis, azt csak a "tízparancsolat" megszegésével szerezhették, ami parancsokat kifejezetten nekik készítette Mózes a hegyen hosszantartó, kínkeserves 40 napig tartó erőfeszítéssel 10, azaz tíz törvényt írt kifejezetten és csakis a zsidók számára, amit azok a mai napig nem tartanak be. Ha isten "keze" lenne ebben, ki 6 nap alatt világunkat teremtette, talán ha fél másodperc alatt elkészült volna százzal. De láthatóan választottjait nem korlátozza törvényekkel, marad nekik a törvénytelenség "joga", a gyilkolás, a lopás, ésatöbbi "joga", legalábbis a zsidók és a filoszemiták szerint.
  • bandypappa #20
    "A közösségi platformokat befolyásolja Izrael"

    Ha ezt más állam tenné, akkor a címben nem a befolyásolás szó állna hanem cenzúra, beavatkozás, megfigyelés stb...
  • Archenemy #19
    "Személyeskedés"

    Ja ja, azt én is utálom. Pl.:

    "- A zavaros fejű, az antiszemiták között az egyik legzavarosabb vagy. Zagyva szöveged ezt mutatja.
    - Szólásszabadságot te soha nem fogod tudni értelmezni mert azt sem tudod mi fán terem. "
  • Pares #18
    Nem is olyan rég itt az SG-n is volt egy cikk arról (BBC-n találtam meg), hogy Izraelben diákokat toboroznak, akiket azért fizetnek, hogy a Facebook-on, Twitteren meg hasonló közösségi oldalakon terjesszék a cionista propagandát. Innen az SG-ről is tudnék mondani pár ilyen fórumozót...
  • NEXUS6 #17
    Jé, beszél!
    :D
  • Tetsuo #16
    Troll balf@szságra mit vársz? A #14-es hozzászólásban benne van, hogy nincs is értelme veled vitatkozni.
    Ez a hsz. is a többieknek van inkább. ;-)
  • PC krav #15
    Sok értelem nem sült ki azoknak hozzászólásából akik válaszolni próbáltak.
    Közük sincs ahhoz amiről itt szó van. Személyeskedés, műveletlenség, túlkompenzált kisebbségi tudat.
  • Tetsuo #14
    Láthatjuk, hogyan működik a masodikvonalbeli Hasbara, amikor a zsidók nem fizetnek a dezinformálásért vagy az egyszerű trollkodásért ami érdeküket szolgálja, hanem az agymosott, hontvesztett polgárok ingyen "dolgoznak". Felismerhetők az alacsony IQ-ról, a műveletlenségről, az arrogáns, pökhendi természetükről, a sulykolt ostobaságaikról.
    PC krav egy ilyen droid.