Berta Sándor

Prism-ügy – pénzbírsággal fenyegették a Yahoo!-t

Újabb fontos és eddig titokban tartott részletek derülhetnek ki a tavaly kirobbant megfigyelési ügyről.

A Yahoo! nyilvánosságra hozza azokat a dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy az amerikai hivatalok nyomást gyakorolták a társaságra azért, hogy a felhasználók adataihoz hozzáférhessenek. A cég összesen 1500 anyagot jelentet majd meg. Az eddig nyilvánosságra hozott bírósági iratokból kiderült, hogy az amerikai kormány 2008-ban azzal fenyegette meg a Yahoo!-t, hogy több millió dolláros bírsággal sújtja, ha nem működik együtt a titkosszolgálatokkal és nem adja át nekik a kért felhasználói adatokat. A bírósági aktákból az is ismertté vált, hogy az óriáscégnek naponta 250 000 dollárt kellett volna fizetnie. A Yahoo! eleinte azért tagadta meg az együttműködést, mert úgy vélte, hogy az információk kikérése teljes mértékben alkotmányellenes.

A vállalat anno megtámadta az érintett törvényeket a külföldi megfigyelésekkel foglalkozó, az adatokat titkosan kezelő bíróságon (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) - mindezt Ron Bell, a Yahoo! vezető jogásza jelentette be a blogbejegyzésében. A tiltakozások azonban nem vezettek eredményre. Bell azt írta, hogy fontos győzelemként könyvelik el, hogy most nyilvánosságra hozhatják az 1500 titkos dokumentumot.

A The New York Times szerint a FISC előtti vereség vezetett oda, hogy végül a Yahoo! részt vett az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) Prism-programjában, amire tavaly júniusban derült fény. Januárban jelentették be, hogy a vezető tengerentúli internetes társaságok az amerikai kormánnyal kötött megállapodásuk értelmében a jövőben közzétehetik, hogy nemzetbiztonsági vizsgálat keretében milyen nagyságrendben kértek tőlük felvilágosítást az ügyfeleikről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!