Berta Sándor

Szabadulna a Yahoo! a Microsofttól

Nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból kiderült, hogy a Yahoo! mennyire szkeptikus a Microsofttal kötött, 10 évre szóló együttműködési megállapodással kapcsolatban.

A Yahoo! visszakozott volna a kooperációtól, azonban egy bírósági ítélet arra kötelezi, hogy tartsa be a 2009-es szerződésben vállalt dolgokat. A Yahoo! a Microsoft kereső- és hirdetési platformját 16 nemzetközi piacból 14-nél alkalmazza. A tervek alapján ettől a hónaptól Tajvanon és Hongkongban is be kellett volna vezetni a rendszert, azonban a társaság szeptemberben azt közölte a Microsofttal, hogy nem akar változtatni, csak talán 2014 elején. Az ügy végül bíróság elé került. Az eljárás során ismertté vált az is, hogy a Yahoo! vezetői a redmondi óriáscég vezérigazgatójának távozása miatt is aggódtak.

Laurie Mann, a Yahoo! keresőtermékekért felelős alelnöke tanúvallomásában a következőket mondta: "Amennyiben megállapítjuk, hogy az új vezérigazgató ugyanannyira elkötelezett az együttműködés mellett, mint amennyire Steve Ballmer volt, akkor folytatjuk a projektet." Robert Patterson Jr. amerikai szövetségi kerületi bíró ítéletében arra utasította a Yahoo!-t, hogy Tajvanon október 28-ig, míg Hongkongban november 11-ig integrálja rendszerébe a Microsoft keresési technológiáját.

A vállalat nem kommentálta a döntést, a szoftveróriás viszont leszögezte: korlátozott véleménykülönbség volt a két fél között a keresési szövetség Hongkongban és Tajvanon való kibővítéséről. Megrendíthetetlenül kitart azon tervei mellett, hogy befektessen ebbe a szövetségbe, amely immár 20 országban aktív, továbbá a Bing platformba, amely nagyon fontos aktuális termékei számára. A két fél 2009 júliusában egyesítette erőit, a tíz évre szóló megállapodás a piacvezető Google uralmának megtörésére irányult. Az egyezség keretében a Yahoo! átvette a Bing keresőmotort, ezt futtatja a saját portálján, azonban továbbra is ő dönthet keresője pontos kinézetéről és működéséről. Cserébe 10 éven keresztül hozzáférést biztosít a Microsoft számára a keresőtechnológiáihoz és lehetővé teszi azokat szabad beépítését a Bing motorjába. Időközben kiderült hogy ez előnytelen megoldás, a Yahoo! jobban járna, ha saját keresőtechnológiáját és hirdetési rendszerét használná. Ezért az internetes konszern az online keresés területén megpróbálta megszüntetni együttműködését a Microsofttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #1
    A Nokia sajnos nem tudott időben szabadulni tőlük, meg is lett az eredménye, a Microsoft csak rombolni tud