Berta Sándor

YouTube-rivális videómegosztót hozna létre a Yahoo!

Az amerikai cég a YouTube elégedetlen partnereivel közösen hozna létre egy új videomegosztó platformot.

A Re/Code online magazin birtokába jutott információk alapján már megkezdődtek a tárgyalások, az új portál néhány hónap múlva lesz elérhető. A Yahoo! vezető menedzserei megkeresték több nagy YouTube-csatorna üzemeltetőjét, illetve számos filmekre specializálódott szerzői jogtulajdonost, hogy a tartalmaikat - a jelenleginél jobb konstrukciók mellett - tegyék elérhetővé a Yahoo! új oldalán.

A legfontosabb eltérés az lesz, hogy míg a YouTube egy nyitott platform, addig a Yahoo! szolgáltatása egyelőre zárt marad. A tervek szerint a társaság csak bizonyos népszerű csatornákat és tartalmakat akar megszerezni, s pontosan tisztában van azzal, hogy a YouTube partnerei évek óta elégedetlenek számos dologgal. Ezek közé tartozik, hogy a videomegosztó nem nyújt garanciát, a látogatóknak szóló ajánlások esetében kizárólag algoritmusokra épít és hogy a Google a videókban elhelyezett reklámok után befolyó bevételek 45 százalékára igényt tart. A Yahoo! lehetővé tenné, hogy a felvételekben elhelyezett hirdetéseket a tartalomtulajdonosok maguk értékesíthessék.

Az új platformot egy évvel az indulás után nyitnák meg mindenki előtt. Ennek elősegítésére már fejlesztik a tartalommenedzsment rendszert, emellett felmerült bizonyos videomegosztók felvásárlása is. Tavaly májusban kiszivárgott, hogy a Hulu lehet a Yahoo! felvásárlási célpontja, majd az Orange megpróbálta értékesíteni a Dailymotiont és akkor úgy tűnt, hogy a Yahoo! lehet a befutó, s a platform 75 százalékos tulajdonrészét vásárolhatja meg. Végül az üzletből semmi sem lett, ugyanis az illetékes helyi hatóságok nem engedélyezték a tranzakciót. A Dailymotion időközben a Microsoft célkeresztjébe kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dregnarr1 #1
    Ideje lenne, amennyire évről évre kurvul a YT, szerintem mindenki arra vár, hogy legyen normális alternatíva.