Gyurkity Péter

Egyre több telefonálót figyelnek meg a hatóságok

A mobilszolgáltatók adatai alapján gyors ütemben növekszik azon telefonálók száma, akikről valamilyen információt kérnek ki az illetékes hatóságok - a cégek a költségek mellett a visszaélésektől is tartanak.

Több amerikai szolgáltató juttatta el részletes válaszát a kongresszusi illetékesekhez, akik a telefonálási adatok és információk kikérésének ügyében vizsgálódnak. Utóbbiak megdöbbentek, amikor szemügyre vették a tavalyi évre vonatkozó számokat, ilyen mértékű növekedésre ugyanis egyáltalán nem számítottak.

A mintegy 10 millió bűneset vizsgálata közben ugyanis a hatóságok nagyjából 1,3 millió adatlekérési kérelmet küldtek a szolgáltatóknak, az ily módon megfigyelt állampolgárok száma azonban ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy egyetlen beadványban egyszerre több telefonszámot is megjelölhettek, arról nem is beszélve, hogy a bejegyzések olykor igencsak hiányosak. Becslések szerint minden századik amerikait megfigyelhették 2011-ben, ami órási növekedést jelent, ez a szám pedig évről-évre 12-16 százalékkal növekszik. Egyes szolgáltatók (így például az AT&T) arról számoltak be, hogy 2007 óta megtriplázódott a kérelmek száma, ennek eredményeként pedig immár naponta 700 kérelemmel kell megbirkózniuk.

Ezen kérelmek kétharmada normál eljárást kíván, ami az esetek többségében azt jelenti, hogy a hatóság annak rendje és módja szerint mellékeli a kutatási engedélyt, bírósági határozatot, avagy hivatalos idézést. A fennmaradó egyharmad viszont sürgős esetként van feltüntetve, itt pedig gyakori a hivatalos anyagok elmaradása, ami egyben visszaélésekre adhat okot - a szolgáltatók éppen emiatt, ügyfeleik zaklatása, valamint a járulékos költségek miatt panaszkodnak, kiemelve, hogy némely esetben az illetékesek elmulasztottak fizetni (egy-egy lehallgatás ezer dollár feletti összegbe kerül, a szolgáltató cégek pedig 50-70 dollárt számláznak egy-egy torony óránkénti anyagáért).

A hatóságok oldaláról elégedetten veszik tudomásul, hogy kutakodhatnak a telefonhívások és szöveges üzenetek között (itt leggyakrabban a telefonáló pontos helyére és az SMS-ekre kíváncsiak), indoklásuk szerint ez a biztonság növelése miatt szükséges, a kritikusok szerint azonban egyszerűen a szabadságjogok semmibevételéről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #7
    Elképzelem, hogy egy hatósági ügyintéző hölgy röhög egy-egy szerelmi vallomáson amit lehallgat..
    Sajnos szánalmas, de valós tény, meg akarnak figyelni minket.
  • TARTYOM #6
    Az a poén, hogyha van fegyvertartásid törvény szerint pofán lőheted az elsőt aki bejön, az igaz hogy utána 12 en lőnek rád de na :D
  • Sliders #5
    Szerintem hívjuk CTU-nak :D ez jobban hangzik. A Fidesz is a 24 sorozatból vette ezt a hangzatos nevet. Hiába na ragad az amerikanizmus. :)
  • Tetsuo #4
    Te nagy esz! Szerinted gyurcsotany idejeben nem igy volt? Es pl. USA-ban a CIA-nek milyen jogkore van? Hallottal rola? Raadasul demokracianak hivjak.
    Igen. hazugsag, ugyanugy, mint az okori demokraciak, amelyek rabszolgasagra epultek.
  • god25 #3
    Ez nálunk pontosan a TEK. Fidesz bigbrother mindent lát és hall, illetve az alkotmány (vagy mi van nekünk:) )felett áll. Bárkiről, bármikor infót kérhet, rátörheti az ajtót, bírósági engedély nélkül. Éljen soká' a fideszocializmus!
  • Chakotay #2
    "Demokrácia,a jól álcázott diktatúra"
  • kvp #1
    Magyarorszagon pl. nem kell kerelmet kuldeni, mert a szakszolgalat gyujti az adatokat nem a szolgaltatok. Ez egyreszt azert jo, mert a szolgaltatoknak nem kerul penzbe az adattarolas, masreszt nem kell kiadni a megfigyelesek szamat. Nallunk csak a birosagilag jovahagyott kerelmek szama lehetne publikus, de meg x+1 modja van a teljesen legalis megfigyeles elrendelesenek. Hozzateszem, hogy amerikaban is azon dolgoznak, hogy teljesen tavvezerelheto legyen a rendszer, tehat emberi (es szolgaltatoi) beavatkozas nelkul lehessen elerni az adatokat. Csak valaki par eve bedobott egy marek bitet a fogaskerekek kozze es azota foglalkozik az uggyel a szenatus egyik biztottsaga. Meg a mobilcegek penzt kernek azert, hogy lehallgathatova tegyek a halozatukat, a helyett, hogy orulnenek neki, hogy nem all par katona ejjel nappal a kozpontjukban es biralja felul az uzemeltetok donteseit mint a vilag gazdasagilag jobban allo reszen.