Berta Sándor

Gyerekek is elérhetnék a Google szolgál­tatásait

A tengerentúlon hamarosan a gyermekek előtt is megnyílhat a YouTube és a többi platform.

A Google azt vizsgálja, hogy miként tehetné lehetővé az Amerikai Egyesült Államokban a 13 évesnél fiatalabbak számára szolgáltatásai használatát. A társaság a YouTube esetében közös szülő-gyermek hozzáférést biztosítana, így a 13 évesnél fiatalabbak is csatlakozhatnak a különböző felhasználói csoportokhoz. A szülőknek lehetőségük lesz felügyelni a gyerekeik tevékenységét.

Az USA-ban a jelenleg hatályos szabályok alapján kizárólag a 13 éves vagy annál idősebb gyermekek csatlakozhatnak az online szolgáltatásokhoz, fórumokhoz és más közösségi hálózatokhoz. A fiatalok védelméről egy külön törvény, a Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) gondoskodik. A törvényben részletesen meghatározták, hogy a vállalatok mely online szolgáltatásaikat kínálhatják a 13 évesnél fiatalabb személyeknek. A COPPA elsősorban a célzott reklámoktól védi a fiatalokat.

Az adatvédelmi szakemberek azonnal bírálták az elképzelést. Jeff Chester, a Center for Digital Democracy (CDD) ügyvezető igazgatója szerint a Google tervei több millió gyerek magánéletét veszélyeztetik. Szerinte a szülők elveszítik az ellenőrzés lehetőségét és így nem tudják meg, hogy ki és milyen információkat gyűjt a gyermekükről. Chester hozzátette, hogy a CDD az aggályairól már tájékoztatta a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC) és ezenkívül ügyvédekkel is találkozót szerveznek.

Jay Mayfield, az FTC szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak a cégek belső terveivel, a Google egyik szóvivője pedig csupán annyit közölt, hogy nem kommentálnak pletykákat vagy spekulációkat. Korábban az FTC vizsgálta Apple gyakorlatát, mondván a cég nem tett mindent azért, hogy megakadályozza a gyerekek vásárlásait. A kaliforniai konszernnek 32,5 millió dollárt kellett visszafizetnie a vásárlóknak. Hasonló okokból indult eljárás az Amazon ellen is. Magyarországon pedig májusban vált ismertté, hogy a kiskorúak védelme érdekében július elsejétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internetszolgáltatóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Ja, mert most minden gyerek beüti, hogy nincs 13 éves, és nem használja, a call of duty multis videóin youtubeon is érdekes, hogy a játékosok nagy részének gyerekhangja van.