MTI

Veszélyben a krími mobilszolgáltatás?

Lekapcsolja 48 órán belül teljes hálózatát az Oroszország által megszállt és bekebelezett Krím félszigeten Ukrajna három legnagyobb mobilszolgáltatójának egyike, az MTSZ Ukrajina - közölte Dmitro Polonszkij, a Kijev által törvénytelennek tartott krími kormány miniszterelnök-helyettes, akinek szavavait a vállalat később cáfolta.

Polonszkij elmondta, hogy a félsziget fővárosában, Szimferopolban már nem működik az MTSZ hálózata. "A műszaki lehetőségeknek megfelelően két nap alatt fokozatosan kapcsolja le hálózatát az MTSZ" - tette hozzá a krími tisztségviselő, akinek egyelőre nincs információja arról, hogy tervez-e a többi ukrán mobilszolgáltató hasonló lépést. Polonszkij szavai szerint már múlt szombaton javasolta a krími lakosoknak, hogy mihamarabb cseréljék le SIM-kártyájukat és csatlakozzanak egy orosz mobilszolgáltatóhoz, és továbbra is ezt tanácsolja. Később azonban az MTSZ cáfolta, hogy kivonulásra készülne a Krím félszigetről. "Ez ellentétes üzleti érdekeinkkel" - jelentette ki Viktorija Ruban, a cég szóvivője. Magyarázata szerint szimferopoli előfizetőiknek műszaki problémák miatt nincs jelenleg hálózati kapcsolata.

A Krímet Oroszország márciusban annektálta egy népszavazás után, amelynek a törvényességét sem Kijev, sem a nyugati országok nem ismerik el. Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteki tévéinterjújában kijelentette, hogy Ukrajna nem mond le az Oroszország által bekebelezett Krímről, amely - mint mondta - "semmilyen pénzért nem eladó", de kompenzációt követel Moszkvától a félszigeten lévő ukrán állami vállalatok kisajátításáért. Az MTSZ Ukrajina az első ukrajnai mobilszolgáltatóként 1992 novemberében jött létre. 2007-re GSM hálózata lefedte az ország 95 százalékát, ahol a lakosság 99 százaléka él. 2013. március 1-jei adatok alapján előfizetőinek száma elérte a 20,6 milliót a mintegy 45 millió lakosú Ukrajnában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!