MTI

Kevés vezetékes vonal, sok mobilhasználó Ukrajnában

Az ukránok kevesebb mint egyharmadának van vezetékes telefonja, de a mobiltelefonos penetráció megközelíti a 120 százalékot.

Ukrajnában jelenleg száz lakosra mintegy 28 vezetékes telefonvonal jut, a tavalyi 27 után, közölték az Ukrán Állami Távközlési Főhatóságnál pénteken. Az Ukrtelekom állami távközlési vállalat az év eleje óta országosan közel 115 ezer vezetékes telefonterminált létesített.

Az országban továbbra is sokan várnak vezetékes vonalra. Különösen faluhelyen rossz a helyzet, ahol száz lakosra alig több mint 11 vezetékes készülék jut. Az Ukrtelekomé a vezetékes távközlési piac 78,5 százaléka, jelenleg körülbelül 10 millió előfizetővel rendelkezik. A vállalat részvényeinek több mint 92 százaléka az ukrán állam, 7 százaléka az alkalmazottak tulajdonában van. Egészen más a helyzet a mobil távközlésben: júniusban Ukrajnában valamivel több mint 55 millió mobiltelefon-vonalat (aktivált SIM-kártyát) használtak. Júniusban a mobiltelefonos penetráció meghaladta a 119 százalékot, az orosz AC and M Consulting szakosított piacfigyelő cég pénteken közölt adatai szerint.

Az ukrán mobil távközlésben továbbra is a Kiyvstar a piacvezető, a júniusi állapot szerint több mint 23 millió vonallal. A Kiyvstar a norvég Telenor leányvállalata; a Telenoré Magyarországon a Pannon. Ukrajában a második helyen az ukrán MobileTelesystems (MTS) vállalat áll 19 millió vonallal. Harmadik helyezett a 10 millió vonalat szolgáltató Astelit mobilszolgáltató társaság, a negyedik az Ukrainian Radiosystems (URS), amelynek ügyfelei több mint kétmillió vonalat használnak.

Az ukrán mobil távközlési piac többi szereplőjére alig egy százaléknyi vonal jutott a múlt hónapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!