Napi Online

Tőzsdére megy az orosz MegaFon mobilcég

Optimista a hangulat az OAO MegaFon − a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató − tőzsdei bevezetése körül.

A befektetők 10−11 milliárd dolláros becsült értéket várnak, mivel az üzlethez közel állók a Bloombergnek adott nyilatkozata szerint a 10 milliárdos kibocsátásra több mint elég a kereslet a piacon. A VTB Bank 2007-es tőzsdei bemutatkozása óta ez az első jelentősebb orosz cég, amelyik a tőzsdére vinné papírjait.

Hasonlóan vélekedik a Renaissance Capital elemzője is, aki szerint a megfelelően beárazott MegaFon-részvények kellően vonzó alternatívái lesznek a jelenlegi orosz telekomcégeknek. A mobilszolgáltató tulajdonosa Aliser Uszmanov, Oroszország leggazdagabb embere, illetve a cég résztulajdonosa még a svéd TeliasOnera AB. A tőzsdei bevezetést a Morgan Stanley és az orosz Szberbank CIB intézi, a Credit Suisse és a Citigroup támogatásával − áll a vállalat közleményében. Az első tőzsdei kibocsátást (IPO) egyengető bankok elemzői 12 és 16 milliárd dollár közé várják a cég papírjainak a forgalmát. Ez különösen annak fényében hatalmas összeg, hogy az európai, közel-keleti és afrikai IPO-k összértéke idén mindössze 8 milliárd dollárra rúg, szemben az egy évvel ezelőtti 37 milliárd dollárral.

A bevezetés előkészítése alatt sem tétlenkedik azonban a távközlési cég, 25 százalékos tulajdonrészt vásárolt a mobiltelefonokat forgalmazó Euroset Holdingban és további 25 százalékra opciója van az elkövetkezendő egy évben. Ez az 50 százalékos részesedés 1,33 milliárd dollárt ér a MegaFon szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!