Berta Sándor

Alig ismerik a felhasz­nálók a 4K tévéket

A televíziógyártók megpróbálták a 4K-t, mint új szabványt megismertetni a vásárlókkal, azonban eddig nem jártak túl nagy sikerrel.

A The Diffusion Group (TDG) cég felmérésel szerint a szélessávú internethozzáféréssel rendelkező háztartásokban élőknek csupán a 6 százaléka akar a közeljövőben 4K (Ultra HD) készüléket beszerezni, míg a 83 százalékuk még azt sem igazán tudja, hogy pontosan mit takar a jelölés. További problémát jelent, hogy a Full HD felbontású tévék piaca jelenleg telített és az okostelevíziók, illetve a 3D megjelenítésre képes modellek sem váltották be eddig a hozzájuk fűzött reményeket, nem váltak slágertermékekké.

A megoldást a gyártók számára így a 4K készülékek jelenthetik és a cégek erre igyekeznek is felhívni a figyelmet. A Sony például a brazíliai labdarúgó-világbajnokságot próbálta meg felhasználni, de a futballvébé összességében kiaknázatlan lehetőség maradt. A Sony mindössze három mérkőzést rögzített 4K-ban, míg a Globo brazil televízióadó három mérkőzést élőben és egyúttal 4K-ban közvetített. A tévégyártók helyzetét nehezíti, hogy még hiányzik a megfelelő sávszélesség a 4K-tartalmak továbbítására.


A felső képen a Samsung ívelt, az alsón az LG hagyományos megoldása

Michael Greeson, a TDG vezetője kiemelte, hogy az árak nagyon magasak; a 999 dolláros készülékeket a megkérdezett emberek csupán 3,4 százaléka, míg 1999 dolláros modelleket csak az 1,3 százalékuk vásárolná meg. A termékek iránt csak a felhasználók 19,4, illetve 6,8 százaléka érdeklődött. A mérsékelt érdeklődés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a vásárlók jórésze elégedett jelenlegi tévéjével, ezért nem áll szándékukban új televíziót beszerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #21
    Hogyne lenne? Az egyik angol kollégám mesélte, hogy vett egy 50 hüvelykes HD tévét 250 fontért az Argos-ban... kérdeztem, és mi a márkája, milyen a képminősége? -Azt nem tudom. :-D
  • Ari18 #20
    Ezzel nem tudok vitába szállni, viszont az előző álláspontomat fenntartom. Olcsó és nagy átlójú tv szeretnék felesleges sallangok nélkül. Sajnos ilyen nem lesz...
  • Jani Hun #19
    én especiel a rosz szemem miatt nemvennék 4k tvt, oké szemüveg, de egy 106 centis tvt akkor se fogok 1 méterröl nézni, ha jó ha rosz a szemem, szeirntem nemvagyok vele egyedül de az tény h kevés az olyan ember aki a szeme miatt nem vesz olyan tvt, biztos szép meg jó, de (fingom sincs a témáról) szerintem a 4k hoz, olyan minöségi film, müsor, esetleg játék(consol) is kell, és ha már játékoknál tartunk, 4k hoz gép is kell ami meg nemolcsó, szal max hardcore gamerek tudnának venni akik abbol élnek, de öket meg támogatják..

    maga a tv gyártásával nincs baj, csak rosz a célközönség, az átlag feletti ember. aki meg kögazdag remélhetöleg nem tvre költ
  • wraithLord #18
    Én úgy vagyok vele, hogy feleslegesen nem duplázom a kütyük számát. Pl. számítógépen is lehet játszani, minek még konzol, a számítógépnek is van monitora, minek TV stb.

    Igaz, konzolexkluzív játékokkal nem tudok játszani rajta (az esetek 98 %-ában nem is akarok), és igaz, a monitor képátlója nem túl nagy, és csak full HD, plusz nem használok tunerkártyát (amúgy van), szóval max. internetes TV-t vagy felvett adásokat tudok nézni... De a munkából és a megszokásból adódóan úgyis folyton ott ülök a gép előtt, szóval majdnem felesleges pénzkidobás egy nagy TV-t venni filmnézéshez, a TV adók nagy része pedig nem érdekel, ami igen, azt megtalálom a neten is...
    Okostévé helyett is ott a PC. Az okostelefon még oké, mert az egy _hordozható_ kis PC gyakorlatilag, de az okostévé mire jó... Majd kiderül, ha egyszer találkozom eggyel...

    Egy 4K monitor jó lenne, de amíg nem érik egy "gamer" IPS TFT szintjét, illetve nem lesz megfizethető ára, addig kihagyom.
  • Szefmester #17
    A gond inkább az szerintem, hogy az okos funkciók túlságosan korlátozottak, és "buták" egy párezer forintos droidos mikroPChez képest.
  • zola2000 #18
    Pontosabban pár êv mulva már nem lehet nem okostvt kapno, ma még túlárazzák ezt a funkciót.
  • zola2000 #17
    Értem hogy nem akarsz tvn netes videókat nézni, de: egy tvben már amúgy is kell cpu, hogy az mpeg4 videójelet dekódolja, innentől ma már csak egy filléres plusz alkatrész kérdése, hogy netről jöjjön a jel tv helyett, inkább csak az történt, hogy egy gyártónak sem éri meg kihagyni.
  • Szefmester #16
    Én sem vennék okos tévét, mert közel sem olyan okos az mint amilyennek mondják. Akkor már inkább veszek egy butát, meg mellé egy usb-s mikropc-t és azon át netezek. Több mindenre lesz jó, mint egy okostévé, és csak minimálisan lesz drágább.
  • Ari18 #15
    Nem az "azért sem" vágyam miatt nem veszek okos tv-t. Számomra ( ahogyan olvasom nem csak nekem ) teljesen felesleges dolgokkal rakják tele őket. Így újra el tudják adni pl. 42" kijelzőket az 5évvel ezelőtti árukon vagy akár többért. Látom nem nagyon jött át a hozzászólásom lényege.
  • duke #14
    Hiaba erolkodnek a gyartok, a tv-k evek ota elertek azt a minosegi szintet, hogy mar nincs igeny ennel jobbra. Az emberek legfeljebb konzumidiotizmusbol, vagy tonkremenes eseten vesznek uj tv-t. Hiaba nyomatjak a 4k-t, 8k-t, 3d-t, hajlitast, okos tv-t.