SG.hu

Elektronikus áramkörök textilen

A jövőben műanyagra, filmre és textilre is nyomtathatunk elektronikus áramköröket. A Xerox új fejlesztésű ezüsttintájával nyomtatva olcsón kiválthatjuk a szilícium-áramköröket.

Az újonnan kifejlesztett, ezüst alapú tintával a Xerox kutatói utat nyitottak a nyomtatható áramkörök kerekedelmi forgalmazásának és alacsony költségen történő előállításának. Az új technológia lehetőséget biztosít arra, hogy különböző anyagokat, például műanyagot vagy szövetet "inteligenciával" ruházzunk fel. Ez a fejlesztés nagyban hozzájárul majd az olyan új alkalmazások elterjesztéséhez, mint a páciens által elfogyasztott pirulák mennyiségét nyomon követő úgynevezett okos gyógyszeres doboz vagy a dossziéba hajtható hajlékony kijelző.

"Régóta törekszünk rá, hogy költséghatékony megoldást találjunk a hajlékony áramkörök gyártására. A fejlesztés során olyan áttörést értünk el, amely lehetővé teszi, hogy többféle felületre és olcsón nyomtassunk áramköröket Az ezüsttinta kifejlesztésével elérhetővé válnak a megfizethető számítógépes játékok vagy akár a ruhaként hordható elektronikus eszközök is" - mondta Paul Smith, a Xerox Kanadai Kutatóközpontjának laboratóriumi menedzsere.


A logisztika és a szilicíumchip gyártásával járó költségek miatt eddig nehézségekbe ütközött az olcsó elektronika tömeges terjesztése. A költséghatékony, alacsony hőmérsékletű ezüsttinta megjelenésével azonban ezek az akadályok megszűnnek és számos felületre - például hajlékony műanyag lapra, filmre vagy szövetre - nyomtathatunk elektronikus áramköröket. Az alkalmazási területek rendkívül változatosak, beletartoznak az alacsony költségű rádiófrekvencia-azonosító címkék, a hordozható elektronikus könyvolvasók, érzékelők, napelemek, valamint a hordható elektronikus eszközök.

Az integrált áramkörök három részből állnak - félvezetőből, vezetőből és szigetelő elemből -, és jelenleg szilíciumchip-gyártó üzemekben készítik őket költséges eljárással. Az áramköröket nyomtató ezüsttinta megalkotásával a Xerox a hajlékony áramkörök nyomtatásához szükséges mindhárom összetevőt kiváltja. Az új technológiát használva folyamatos lapadagolással nyomtathatunk áramköröket, mint ahogy az dokumentumok esetében szokásos, ráadásul nincs szükség a chipgyártásban elengedhetetlen tisztaszobára sem. A tudósok emellett tökéletesítették a korábban kifejlesztett félvezető tintát, növelve annak megbízhatóságát, így a molekulák az elektromosság vezetéséhez szükséges legoptimálisabb struktúrát veszik fel.

"A kisebb, sztenderd méretű áramköröktől kezdve a nagyobb formátumú, műanyaglap-tekercsekig szinte minden méretben képesek leszünk a nyomtatásra, ami a jelenlegi technológiával elképzelhetetlen" - mondta Hadi Mahabadi, a Xerox Kanadai Kutatóközpontjának alelnöke és menedzsere. "A technológiát eljuttatjuk a termékfejlesztőkhöz, és segítünk nekik megtervezni a nyomtatható elektronika jövőbeni használati területeit."

A technológiát bemutató videó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #6
    Bácsi újját húsevő baci eszi...
  • readswift #5
    ...knehogy felrobbanjon tőle a mosógép...
  • Pocok256 #4
    K...
  • Sanyix #3
    A...
  • uniu #2
    S...
  • Sir Ny #1
    C...