• asgh
    #8
    A belsős memo, amivel az apple végül megnyerte a pert mégis arról szólt, hogy a samsung vezérei pontosan tudták, hogy fog kinézni az iphone és egyértelmű célként határozták meg, hogy a samsung telefonok a lehető legnagyobb mértékben hasonlítsanak rá. Az is egyértelmű cél volt, hogy a felületes vásárló a külső alapján minél kevésbé tudja megkülönböztetni őket egymástól.

    Amúgy az egész balhé azért tört ki, mert volt egyfajta hallgatólagos megegyezés a nyugati megrendelők és a távol-keleti gyártók között, hogy a megrendelő szemet húny afelett, ha a gyártó a saját - távol-keleti - piacán a megrendelőére hasonlító, de jelentősen olcsóbb változatokat árul. Ezek voltak az un. olcsó távol-keleti hamisítványok. A deal lényege viszont az volt, hogy a két piac jól különüljön el egymástól.
    A Samsung akkor lépte át a határt, amikor az apple designt lenyúlva közvetlenül az apple piacán szállt versenybe.
    Az USA is pont azért indított hadjáratot a távol-keleti lenyúlásokkal szemben, mert a szabadalom lopások az egész gazdasági szerkezetet összedönthetik: ha a nyugat milliárdokat öl az innovációba, amit távol-keleten egyszerűen ellopnak, majd azt továbbfejlesztve a nyugati cégeket a saját piacukon lenyomják, akkor egy idő után senki sem fog innovációba fektetni, amivel hosszabb távon mindenki csak veszít.