Berta Sándor

Lassulhat a táblapiac növekedése

A Morgan Stanley befektetési bank módosította a táblagépek globális piacának növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit. Az LG 7, 8 és 10,1 hüvelykes készülékekkel bővíti a termékkínálatát.

Az idén várhatóan 12 százalékkal több tábla PC-t adnak majd el, mint tavaly. Ez az adat komoly változást jelent a korábbi prognózishoz képest, hiszen Katy Huberty, a Morgan Stanley elemzője akkor még 26 százalékos növekedést vizionált. A módosítás elsősorban annak köszönhető, hogy az idén nem igazán lehet számítani új, a többi eszköztől jól megkülönböztethető termékre. A táblák iránt gyengülő keresletből a PC-piac jól profitálhat, ennek ellenére az idén öt százalékkal kevesebb asztali számítógépet adhatnak majd el, mint tavaly.

A táblagép-piac gyengülésének első komoly jele az volt, amikor az Apple nyilvánosságra hozta a második pénzügyi negyedévével kapcsolatos jelentését, amiből kiderült, hogy az elemzők által prognosztizált 19,2 millió iPad helyett "csak" 16,35 millió készüléket értékesítettek. Tim Cook, a kaliforniai konszern vezérigazgatója szerint nem a kereslet csökkent, hanem az előző év hasonló időszakában növelték, majd 2014 második pénzügyi negyedévében csökkentették a raktárkészletet. Ráadásul az iPad Mini készülékeket is csak az idei második pénzügyi negyedév kezdetén kezdték kiszállítani.

Ezzel egy időben az LG bejelentett három új tabletet, melyeket a MedPI 2014 nevű monacói konferencián mutatják majd be. Dr. Jong-seok Park, az LG Electronics Mobile Communications elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az ügyfelek olyan táblaméreteket akartak, ahol nincs korlátozva a hordozhatóság. Az okostelefonokkal ellentétben a tábla PC-knél nincsenek olyan egységes méretek, amelyek mindenkinek megfelelnének, ezért olyan új modelleket mutattak be, amelyeknél a prioritás a hordozhatóságon és a multimédián van. Az új G Pad sorozat szerinte mind a két szempontnak megfelel.

A G Pad 7.0, 8.0 és 10,1 az UX-Android kezelőfelületre épülnek és különböző alkalmazásokat, illetve funkciókat kínálnak, ezek közé tartozik többek között a gyártónál már megszokott Knock Code és a QPair 2.0. Utóbbi lehetővé teszi Bluetooth-kapcsolat létrehozását egy okostelefonnal, így lekérdezhetők a hírek és a hívások, illetve az elkészített jegyzetek a felhasználó okostelefonjára is menthetők és bármelyik eszközről megoszthatók. Az operációs rendszer elvileg az Android 4.4 lesz. Az LG G Pad 8.3 tavaly év vége óta érhető el és 1920 x 1200 képpontos (273 ppi) Widescreen Ultra Extended Graphics Array (WUXGA) kijelzőt kapott. A készülék operációs rendszere az Android Jelly Bean 4.2.2 és jár hozzá a QPair, illetve a QMemo alkalmazás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    "növelik 4K-ra a kijelző felbontást"
    Ez már most megvan.

    "5Tb-os SSD-vel tömik"
    Inkább felhő irányába megy a dolog.
  • MsUser #2
    A tablet jövő:
    Hajlítgatják a kijelzőt, növelik 4K-ra a kijelző felbontást, 5Tb-os SSD-vel tömik, lehet ezt még fokozni majd :)
  • zola2000 #1
    Úgy látszik, a tablet is elért egy olyan pontot, mint a PC, hogy a 2 éve vett gépet nem kell cserélni ha jön újabb, mert még az is bőven jó.

    Kíváncsi vagyok hogy most mit találnak ki a gyártók.